Promocija AR Aplikacije u Muzeju Vojvodine

Mobilna aplikacija Muzejska e-Sveznalica, urađena u tehnologiji proširene stvarnosti (AR) biće svečano predstavljena posetiocima i medijima u Muzeju Vojvodine, u utorak, 18. decembra 2018. godine u 12 sati.

Muzejska e-Sveznalic@ će pre svega boravak najmlađih u Muzeju Vojvodine učiniti još interesantnijim i pristupačnijim, ali je podjednako zanimljiva i odraslima.

Junaci Muzejske e-Sveznalice su animirani trodimenzionalni likovi: Mia, Božidar i Kustos Muzeja. Uz AR tehnoligiju (eng. augmented reality) oni se prikazuju u realnom prostoru i uz pokrete i govor oživljavaju pred očima posetilaca. Kustos Muzeja kroz izložbeni prostor vodi, razigrane i radoznale Miu i Božidara, predstavljajući im predmete iz bogate zbirke Muzeja Vojvodine. Aplikacija sadrži i brojne interaktivne zadatke koji i posetioce stavljaju u aktivnu ulogu ove digitalne avanture.

e-Sveznalic@

Muzejska e-Sveznalica, pored edukativnih ima i brojne zabavne karakteristike. Na primer, uz pomoć nove aplikacije posetioci mogu da naprave fotografiju noseći noseći 3D model rimskog šlema u proširenoj realnosti.

Više informacija projektu, kao i o mogućnostima aplikacije dobićete na konferenciji gde će se prisutnima obratiti: dr Drago Njagovan, direktor Muzej Vojvodine, Dejan Masliković, pomoćnik ministra kulture i informisanja za razvoj digitalne istraživačke infrastrukture u oblasti kulture i umetnosti, Slađana Velendečić, rukovodilac Odeljenja za odnose s javnošću i pedagoški rad Muzeja Vojvodine i predstavnik kompanije Zumoko doo Novi Sad.

Muzejska e-Sveznalic@ nastala je zajedničkim trudom stručnjaka Muzeja Vojvodine i zaposlenih u kompaniji Zumoko doo Novi Sad, a uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.