Prvi rođendan Ryzen procesora

Divno je zadovoljstvo podeliti sa vama osećaj ponosa i sreće povodom prvog rođendana našeg Ryzen procesora.

U prethodnih dvanaest meseci, AMD je lansirao više od dvadeset modela Ryzen procesora kroz sve segmente PC tržišta, isporučujući performanse i mogućnosti koje su redefinisale konstalaciju snaga i ustaljene norme tržišta.

Sve je počelo na današnji dan 2017. sa prvim desktop modelima Ryzen 7 procesora, potom su usledili mainstream Ryzen 5 i Ryaen 3 modeli, da bi posle njih došao premoćni Threadripper, kojg su pratili Ryzen PRO, Ryzen Mobile i konačni Ryzen APU modeli.

Prvenstveno smo ponosni na činjenicu da je Ryzen rezultat višegodišnjeg rada AMD-ovih najbrilijantnijih inženjera, pod vođstvom naše CEO dr. Lise Su. Ryzen je postigao preko 50% IPC ubrzanje u odnosu na prestodnu generaciju procesorskih modela. Kompletna IT industrija je primetila, a direktna posledica je bilo povećanje našeg globalnog tržišnog učešća i najuspešnija godina u finasijskom smislu u skorijoj prošlosti kompanije.

U najkraćim crtama, ovo je „tajmlajn“ prethodnih dvanaest meseci, koje je obeležio AMD Ryzen procesor:

  • Mart: Lansiranje Ryzen 7 desktop procesora i povratak inovacija i uzbuđenja u IT industriju

  • April: Lansiranje Ryzen 5 desktop procesora i totalno redefinisanje decenijskog poretka performansi i cena u mainstram tržišnom segmentu.

  • Jun: Najava Ryzen PRO desktop familije dizajnirane za novo, procesorski intenzivno radno okruženje poslovnih korisnika i javnog sektora.

  • Jul: Kompletiranje Ryzen desktop familije uz lansiranje najpristupačnijih Ryzen 3 modela

  • Avgust: Lansiranje moćnog Threadripper procesora, koji nakon više od jedne decenije, ponovo osvaja krunu „najbrži desktop procesor na svetu“, za AMD.

  • Oktobar: Predstavljanje prvih Ryzen Mobile procesora sa integriasnom Radeon Vega grafikom unutar ultra tankih prenosnika iz kompanija Acer, HP i Lenovo.

  • Februar 2018: Lansiranje Ryzen desktop APU-ova koji kombinuju visoke performanse i efikasnost dve najveće AMD-ove arhitekture ikada – procesorske „Zen“ i grafičke „Vega“. No, Februar nije kraj. AMD ne usporava! Imamo izuzetno jak i dugoročan plan, koji je postavljen za mesece i godine koji dolaze. Taj plan se zasniva na temeljima koji su čvrsto armirani snagom i fleksibilnošću „Zen“ arhitekture.

Kao što smo najavili, početkom godine, na CES sajmu, druga generacija Ryzen procesora, proizvedenih u 12nm tehnologiji i baziranih na „Zen+“ arhitekturi, stiže već idućeg meseca. Ryzen PRO Mobile, dizajniran za tržišni segment komercijalnih prenosnika, dolazi već u sledećem kvartalu. Druga generacija Threadripper procesora je planirana za drugu polovinu ove godine.

Kao što kaže ona mudrost, sreća je prava, tek kada se podeli sa nekim. Drago nam je što je možemo podeliti sa vama. Jedva čekamo da sa vama podelimo sve u vezi sa nadolazećim Ryzen procesorima druge generacije.