Prvi Sony 8K televizori u prodaji početkom juna

ZG9 8K HDR Full Array LED TV nudi zapanjujuću 16 puta veću rezoluciju od Full HD rezolucije neuporedivog kvaliteta slike koji samo Sony može da pruži. Modeli televizora od 98 i 85 inča biće dostupni u odabranim evropskim maloprodajnim objektima od juna.

Sony

Sony Europe je danas objavio cenu i dostupnost novih ZG9 8K HDR Full Array LED televizora iz MASTER serije. Televizori MASTER serije kompanije Sony predstavljaju vrhunac kvaliteta slike koji je dostupan gledaocima u njihovom domu, u stanju su da prikazuju slike koje verno prenose zamisao stvaralaca. MASTER serija je ime koje se daje samo najboljim televizorima kompanije Sony i pruža premijum kvalitet slike, boju, kontrast i jasnoću koje se približavaju onima koje pruža profesionalni monitor. Televizori MASTER serije takođe poseduju Netflix Calibrated Mode i IMAX Enhanced 1 kako bi dodatno obezbedili da se sadržaj realizuje shodno zamisli stvaralaca.

Televizori MASTER serije ZG9 8K HDR Full Array LED sadrže procesor za obradu slike X1™ Ultimate najnovije generacije koji obezbeđuje precizne detalje i kontrast. Procesor za obradu slike X1 Ultimate ima jedinstveni algoritam koji je posebno razvijen za rezoluciju 8K i može da inteligentno detektuje i analizira svaki predmet na slici što rezultuje izuzetnim detaljima i kontrastom, čime se postiže realističnija slika koja preciznije predstavlja zamisao stvaralaca. Zvuk premijum kvaliteta takođe je ključni deo doživljaja gledanja, a model ZG9 sadrži i novi Sound-from- Picture Reality koji verno reprodukuje položaj zvuka na ekranu, tako da kada glumci govore deluje da zvuk dolazi direktno iz njihovih usta, a ne iz udaljenog zvučnika koji se nalazi u podnožju televizora.

Veći televizori sve su popularniji i cilj kompanije Sony je da se novim ZG9 televizorima od 98 i 85 inča maksimizira doživljaj super velikog ekrana u dnevnoj sobi. U cilju pružanja premijum kvaliteta slike na takvim veoma velikim ekranima, Sony uvodi dodatnu rezoluciju svojim prvim 8K HDR televizorom za potrošačko tržište. Uz dvaput veći broj horizontalnih i vertikalnih linija, rezolucija 8K pruža četiri puta više piksela od 4K (odnosno 16 puta veću rezoluciju od Full HD). Ova viša rezolucija obezbeđuje bolji uranjajući doživljaj gledanja, jer rezolucija 8K podrazumeva da veći televizori odlično izgledaju izbliza gotovo bez uočljivog razdvajanja pojedinačnih piksela.

Međutim, nije samo rezolucija važna. Kako se povećava veličina ekrana, procesor igra još veću ulogu u pružanju premijum kvaliteta slike. Koristeći sopstveni algoritam, snažan procesor za obradu slike X1 Ultimate je optimizovan za obradu 33 miliona piksela rezolucije 8K. Isti procesor takođe omogućava novorazvijenom 8K X-Reality PRO da poveća kvalitet slike svakog sadržaja i približi ga istinskom kvalitetu slike rezolucije 8K uz pomoć nove, posebne baze podataka rezolucije 8K kojom raspolaže u cilju još preciznijeg, detaljnijeg poboljšanja kvaliteta većih slika. Sa svojom dugom istorijom i stručnim znanjem u razvoju profesionalnih fotoaparata, kamera i monitora, Sony prepoznaje da preciznost u konstruisanju finih komponenti obrade signala vidljivo poboljšava kvalitet cele slike.

Dodatno, sasvim nove posebne tehnologije rezolucije 8K razvijene su za seriju ZG9, uključujući Backlight Master Drive® sa full-array lokalnim zatamnjivanjem i 8K X-tended Dynamic Range PRO. Backlight Master Drive® na ZG9 modelu ima ultra-dense LED module koji se pojedinačno kontrolišu, pružajući najbolji kontrast do sada uz snažno osvetljenje i najdublje crne. Kako bi maksimalno iskoristio ovaj sistem pozadinskog osvetljenja, 8K X-tended Dynamic Range PRO koristi ušteđenu energiju u cilju inteligentnog povećavanja osvetljenja u zonama gde ono treba da se poveća.

Tačan položaj zvuka je još jedan ključni faktor kako televizori postaju veći. Uz pomoć iskustva koje je stekao na osnovu Acoustic Surface Audio u OLED televizorima, Sony je proširio koncept na ZG9 Full Array LED televizor sa Acoustic Multi-Audio. U cilju pružanja Sound-from-Picture Reality doživljaja, novi Acoustic Multi-Audio na ZG9 televizoru koristi četiri zvučnika okrenuta ka napred; dva u podnožju i dva na vrhu – kako bi pružio veran položaj zvuka. Gledaoci će čuti zvuk kako dolazi sa ekrana, a ne sa mesta na kome se nalazi zvučnik. Osim toga, ZG9 televizor ima TV Centre Speaker Mode za one koji imaju sistem kućnog bioskopa – televizor postaje centralni zvučnik. Dolby Atmos 2 takođe unapređuje doživljaj zvuka, dodavanjem širokog, bogatog zvučnog polja.

ZG9 televizor takođe sadrži X-Wide Angle kako bi obezbedio da slika zadrži svoj kvalitet i prave boje bez obzira na ugao gledanja smanjivanjem promena boja pri gledanju ekrana iz ugla. Takođe, X-Motion Clarity svodi na najmanju moguću meru zamućenost pokreta bez kompromisa u pogledu osvetljenja ekrana.

Televizori ZG9 8K Full Array LED MASTER serije sadrže Sony Android TV koji podržava širok niz aplikacija sa Google Play, uključujući YouTube, Netflix i Prime Video (dostupnost zavisi od regiona). Kako bi TV i dom učinili još pametnijim, ZG9 televizori imaju ugrađenog Google asistenta. Osim toga, oba televizora imaju ugrađene mikrofone koji će osloboditi ruke korisnika. Gledaoci mogu da se jednostavno obrate televizoru uz pomoć Google asistenta kako bi brzo planirali dan, otkrili sadržaj ili puštali televizijske emisije, filmove i itd. (Raspoloživost Google asistenta zavisi od regiona.) Televizori takođe funkcionišu sa popularnim pametnim zvučnicima poput LF-S50G i SRS-XB501G kompanije Sony ili pametnim zvučnikom Google Home. Sa pametnim zvučnicima korisnici mogu da upravljaju svojim televizorom i da jednostavno strimuju sadržaj koristeći glas – pri čemu će još funkcija biti ponuđeno tokom ove godine.

ZG9 8K HDR Full Array LED televizori MASTER serije će biti kompatibilni sa Apple AirPlay 2 i HomeKit. AirPlay 2 vam omogućava da bez napora sadržaj sa iPhone, iPad i Mac računara, prenosite direktno na Sony televizor. Možete da gledate filmove i emisije iz programa iTunes i drugih video aplikacija i pregledate fotografije direktno na svom Sony televizoru. Takođe, možete da pustite muziku i slušate podkastove na televizoru i preko AirPlay 2 zvučnika svuda u kući - potpuno sinhronizovano. HomeKit vam omogućava da lako i bezbedno kontrolišete pametne kućne proizvode pomoću aplikacije Home ili postavljanjem pitanja virtuelnom asistentu Siriju pomoću Apple uređaja. Televizori se mogu dodati u aplikaciju Home i uključiti u scene ili automatizacije s drugim dodacima za HomeKit. Na primer, korisnici mogu da kreiraju scenu „Movie Night“ u aplikaciji Home da bi lako uključili svoj pametni televizor i prigušili svetla, nakon što jednostavno zamole Sirija da pokrene scenu. AirPlay 2 i HomeKit podrška će biti predstavljeni u modelima ZG9, AG9, XG95, XG85 2019. godine.

ZG9 poseduje novi dizajnirani premijum glasovni daljinski upravljač, sa elegantnim aluminijumskim prednjim delom, pojednostavljenom konfiguracijom tastera i dodatkom RF za brzu reakciju i jednostavnu kontrolu bez potrebe da usmerite daljinski upravljač. Novorazvijeni korisnički interfejs donosi besprekoran i brz pristup omiljenim aplikacijama i podešavanjima.

Dostupne veličine: 85 inča (početkom juna), 98 inča (sredina juna). Informacije o ceni i dostupnosti, možete da vidite na sajtu kompanije Sony: www.sony.rs.