QNAP NAS TS-431 Turbo NAS

Još jedan u nizu sjajnih QNAP NAS uređaja koji je namenjen Home/SOHO kategoriji. Radi se o uređaju iz TS-x31 kategorije, sa solidnim dual-core procesorom i 512MB RAM-a dobrih performansi i impresivne liste podržanih opcija.

Posle brojnih naprednih i skupih NAS-ova namenjenih poslovnim korisnicima, red je i da pogledamo šta ima interesantno za prosečne home korisnike. Model TS-431 je deo novije TS-x31 serije, kod koje su izostali Intel Celeron procesor, hardversko transkodiranje multimedije, HDMI interfejs i veća količina memorije koja se može i nadograditi. Ipak, bez obzira na to, TS-x31 serija pruža sjajne performanse za svoju kategoriju, a model TS-431 za oko 350€ koliko košta pruža sjajno rešenje za centralizovani sistem backup-a i sinhronizacije podataka.

Ključne karakteristike

  • Odlična cena za model koji podržava 4 hard diska
  • Podrška za USB 3.0 i SATA 6GB/s, kompatibilan sa SSD-ovima
  • Dobre performanse

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Procesor: Freescale ARM Cortex-A9 dual-core 1.2GHz (hardware encryption engine)
  • Memorija: 512MB, 512MB Flash memorije
  • Hard disk: 4x 2.5"/3.5" SATA (uređaj se isporučuje bez hard diska, kompatibilni diskovi)
  • LAN: 2x 10/100/1000 port (failover, multi-IP settings, port trunking/NIC teaming)
  • USB: 3x USB 3.0 (printer, hub, UPS, disk), 1x eSATA
  • Dimenzije: 177(H) x 180(W) x 235(D) mm
  • Težina: 3Kg
  • Potrošnja: 33.75W (14.84W Standby)
  • Hlađenje: 1x120mm ventilator
  • Softver: File, FTP, Backup, Printer, Web, MySQL, Download Station, iSCSI, Online RAID expansion, migration, VMware Certification
  • Disk menadžment: Single Disk, JBOD, RAID 0, 1, 5, 6, 10, 5 + hot spare, Online RAID Capacity Expansion i Level Migration, RAID Recovery
  • File Sistem: EXT3 (interni, eksterni), EXT4, FAT, NTFS, HFS+ (eksterni)
  • Operativni sistemi: Microsoft Windows, Mac OS, Linux
  • Bekap: NetBak Replicator, Real-time Remote Replication (RTRR), iSCSI LUN Backup and Restore, Cloud Storage Backup
  • Napajanje: 90W

QNAP NAS TS-431 Turbo NAS

Ovaj QNAP model stiže u kućištu tower formata dimenzija od 177x180x235 mm, što za ovu kategoriju i nisu velike dimenzije. Dizajn ne odskače od onoga što smo već mogli da vidimo kada su QNAP modeli u pitanju, kvalitetno plastično kućište, jednostavnog ali i elegantnog izgleda, bele boje sa srebrnom vertikalnom "lajsnom" napred. Ipak, postoje solidne razlike u odnosu na direktnog prethodnika TS-421 koji je bio više poslovnog dizajna, crne boje, sa LCD displejom. Ovde je priča pojednostavljena, a NAS očiglednije svrstan u Home/SOHO kategoriju. Sa prednje strane su standardni Power i One Touch Copy tasteri, sa USB 3.0 portom, koji služi za brže povezivanje eksternog diska ili flash memorije za jednostavniji backup podataka. Tu je i kolona statusnih dioda (Status, LAN, USB i HDD 1-4). QNAP ne odustaje od ovog dizajna kome je zaista teško naći neku manu, posebno pošto su diskovi poređani vertikalno, sa fiokama kojima se direktno pristupa, tako da će i instalacija i zamena diskova biti brza i jednostavna.

Pozadi vidimo jedan veliki 120mm ventilator (koji prilično tiho radi), dva dodatna USB 3.0 porta (na koje je moguće priključiti dodatni eksterni disk, štampač, UPS), eSATA port takođe za eksterni disk i dva gigabitna LAN porta (podržani su Load Balancing i Failover), kao i konektor za napajanje (koristi se eksterni adapter za napajanje snage 90W). Interesantno je da iako je lako pristupiti diskovima, oni ipak moraju da se fiksiraju šrafovima, odnosno nema nekog popularnog tool-free sistema za instalaciju. Inicijalni setup se obavlja preko web interfejsa QNAP Turbo NAS System (QTS) operativnog sistema, ili još jednostavnije ukoliko koristite Windows ili MacOS operativni sistem pomoću aplikacije koja će automatski pronaći vaš NAS i obaviti incijalni setup. Bilo kako bilo, to svakako neće biti problematično pošto je ceo postupak prilagođen manje iskusnim korisnicima. QTS OS smo već jako dobro upoznali, dobrog je layout-a i sa zaista impresivnom listom podržanih opcija, ali i sve većim brojem dodatnih aplikacija koje se mogu direktno preuzeti i instalirati, a koje će i dodatno proširiti funkcionalnost.

Rezime

Pored osnovnih opcija vezanih za backup i sinhronizaciju podataka, tu je i pristup sa remote lokacija zahvaljujući myQNAPcloud servisu, ali i pristup multimedijalnom sadržaju, i to direktno sa nekih od mobičnih uređaja na koje treba instalirati odgovarajuću QNAP aplikaciju. Iako spada u Home/SOHO kategoriju, ovaj NAS je sve samo ne jednostavan pošto podržava zaista ogroman broj opcija, koje ne retko viđamo na dosta skupljim NAS-ovima. Konfiguracija je bazirana na 1.2GHz dual-core procesoru, sa 512MB RAM-a i 512MB sistemske memorije, što i ne zvuči toliko impresivno, ali neće biti problema za korisnike kojima je ovakav uređaj i namenjen. Ukoliko ipak nameravate da koristite istovremeno neku od naprednijih RAID konfiguracija uz hardversku enkripciju podataka, ipak nije loše razmotriti i neki model sa snažnijom konfiguracijom. Ipak, za 350€ koliko košta, ovakav NAS dobija preporuku bez razmišljanja.

Conclusion

In addition to the basic options related to backup and data synchronization, there is also the remote access option thanks to myQNAPcloud service, and access to multimedia content, directly from a mobile device with appropriate QNAP application installed. Although it belongs to the Home/SOHO category, this is a complex NAS because it supports a huge number of options that are often on the NAS models available at much higher prices. The configuration is based on a 1.2GHz dual-core processor, with 512MB of RAM and 512MB of system memory, which does not sound impressive, but there will be no problems for the users whom this device is intended to. If you intend to use some of the more advanced RAID configurations with hardware data encryption at the same time, it is not bad to consider a model with a more powerful configuration. However, at the price of 350 Euros, this NAS receives a recommendation.

Preporučena cena (uključujući PDV, februar 2015.): 355€

Mikro Princ ustupio: QNAP NAS TS-431 Turbo NAS
zvanični sajt: mikroprinc.com