QNAP TS-453 Pro za poslovne korisnike

Još jedan od najnovijih QNAP NAS uređaja koji podržava do 4 hard diska, ima prilično snažnu konfiguraciju i podržava između ostalog i direktnu reprodukciju multimedije. Dodatni HDMI interfejs dosta proširuje ionako bogatu listu opcija.

QNAP TS-x51 serija je bila veoma interesantna pošto je proizvođač među prvima lansirao podršku za 22 nm Intel Atom SoC platformu. Dok smo nekako logično očekivali da NAS-ovi bazirani na Silvermont tehnologiji koriste procesore iz Avoton (serverski) or Rangeley (komunikacioni) serija, QNAP se opredelio za Bay Trail-D koji spadaju u desktop kategoriju i prilično popularni Celeron J1800 procesor. Ono što je bilo presudno u tom slučaju jeste podrška za Quick Sync tehnologiju koja je ovim inače veoma fleksibilnim NAS-ovima pružila mogućnost da dobiju i neke nove opcije, primarno po pitanju multimedije i to namenjene kućnim korisnicima.

Ista platforma je stigla i do poslovnih korisnika, stim što se QNAP odlučio da Celeron J1800 zameni Celeron J1900 modelom koji je quad-core procesor sa četiri thred-a. Praktično su sve opcije dostupne u TS-x51 seriji prenesene i ovde, stim što zbog nešto jačeg hardvera sada možemo koristiti paralelno dve virtuelne mašine. QNAP je uveo i jednu novinu, a to je QvPC tehnologija koja je dostupna samo na odabranim x51 i x53 modelima, a koja omogućava da se NAS praktično koristi kao konfiguracija, pomoću HDMI i USB interfejsa, što je vrlo interesantan dodatak ionako impresivnoj listi podržanih opcija.

Ključne karakteristike

  • Podrška za četiri hard diska do 4TB, mogućnost proširenja kapaciteta UX-500P / UX-800P uređajima
  • Podrška za USB 3.0 i SATA 6GB/s, kompatibilan sa SSD-ovima
  • HDMI interfejs i reprodukcija Ultra HD 2K i 4K formata
  • Mogućnost nadogradnje memorije do 8GB
  • Napredna podrška za virtuelizaciju
  • HDMI video izlaz

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Procesor: Intel Celeron 2.0GHz quad-core processor (burst up to 2.41GHz)
  • Memorija: 2GB DDR3L RAM (dva memorijska slota, proširivo do 8GB), 512MB Flash memorije
  • Hard disk: 4x 2.5"/3.5" SATA (uređaj se isporučuje bez hard diska, kompatibilni diskovi)
  • LAN: 4x 10/100/1000 port (failover, multi-IP settings, port trunking/NIC teaming)
  • USB: 2x USB 2.0, 3x USB 3.0 (printer, hub, UPS, disk)
  • Dodatno: HDMI, IR receiver (MCE kompatibilan)
  • Dimenzije: 177 (H)x 180(W) x 235(D) mm
  • Težina: 3.65Kg
  • Potrošnja: 33.13W (20.71W Standby)
  • Hlađenje: 1x90mm ventilator
  • Softver: File, FTP, Backup, Printer, Web, MySQL, Download Station, iSCSI, Online RAID expansion, migration, VMware Certification
  • Disk menadžment: Single Disk, JBOD, RAID 0, 1, 5, 6, 10, 5 + hot spare, Online RAID Capacity Expansion i Level Migration, RAID Recovery
  • Virtuelizacija i clustering: VMware vSphere (ESX/ESXi 4.x), Citrix XenServer (5.x), Windows Server 2008 R2 Hyper-V & Failover Clustering
  • File Sistem: EXT3, EXT4 (interni, eksterni), FAT, NTFS, HFS+ (eksterni)
  • Operativni sistemi: Microsoft Windows, Mac OS, Linux
  • Bekap: NetBak Replicator, Real-time Remote Replication (RTRR), iSCSI LUN Backup and Restore, Cloud Storage Backup
  • Napajanje: 250W

QNAP TS-453 Pro

Novi QNAP model TS-453 Pto spada u business kategoriju, a iako se radi o najnovijem NAS-u ove kompanije, QNAP nije želeo ništa da menja po pitanju dizajna, tako da nas dočekuje tower varijanta sa četiri vertikalno raspoređen HDD fioke, dimenzija 177x180x235 mm. Kao i što znamo od ranije, dostupna su dva ventilatora, od kojih je onaj veći zadužen za hlađenje diskova i prečnika 90mm, dok je manji od napajanja i za nijansu bučniji. Kvalitet kućišta je odličan, šasija metalna i očigledno proizvođač ne želi po svaku cenu da menja dizajn, što možda i nije tako loša odluka. U svakom slučaju, odmah vidimo da se koriste praktične Hot-Swap fioke za diskove, sa metalnim bravicama i LED-ovima koji će obeležiti aktivne, odnosno instalirane diskove. Pored Status, USB i LAN statusnih dioda, tu je i LCD ekran sa svojim Enter i Select tasterima, koij će odlično poslužiti da se obavi inicijalno podešavanje bez potrebe da se otvara standardni meni kroz Web interfejs. Sa prednje strane uređaja imamo i Power i Copy tastere, kao i jedan USB 3.0 port, zgodan za brži pristup prilikom backup-a podataka.

U ovaj model NAS-a staju standardni 2.5" ili 3.5" SATA hard diskovi, sa spiskom podržanih modela na sajtu proizvođača, a po onome što znamo od ranije, zaista je teško zamisliti da će moći da se nađe neki aktuelan hard disk koji nije podržan. Kao što smo i očekivali, pored Single Disc i JBOD režima, podržane su i RAID 0, 1, 5, 6, 10 i 5+hot spare konfiguracije, uz podržane ONLINE migraciju podataka ili proširenje kapaciteta, što je za poslovne korisnike vrlo bitna stvar. Sa zadnje strane vidimo po dva USB 2.0 i 3.0 porta (a podržano je povezivanje UPS-ova, USB štampača, IP kamera, tastature i miša), HDMI video izlaz, i čak četiri gigabitna LAN porta, što će biti bitno onima koji planiraju malo kompleksniju i zahtevniju mrežnu konfiguraciju. Pored svih onih opcija koje smo već mogli da vidimo i kod x51 serije NAS-ova, pomenućemo naprednu virtuelizaciju (sa podrškom za 2 virtuelne mašine paralelno u ovom slučaju), podržana je i direktna reprodukcija multimedije kroz XMBC plarformu prilagođenu QNAP-u, stim što su zvanično podržani 240p, 360p, 480p, 720p i 1080p video formati, dok nalazimo čak i na podatke da su podržane 2K i 4K Ultra HD rezolucije, što svakako treba proveriti, mada ugrađeni quad-core Celeron sigurno neće imati problema sa tim. Model koji je bio kod nas ima 2GB sistemske memorije, stim što postoje dva memorijska slota i mogućnost za ugradnju maksimalno 4GB memorije.

Rezime

Posebno je interesantna podrška za QvPC tehnologiju, što ukratko znači da se NAS može koristiti i kao zasebni računar sa mišem i tastaturom (pored svih ostalih dostupnih funkcija do kojih se stiže kroz odličan Web interfejs), a to su QVM Desk (prozor do podignute VM platforme), Defense Desk (pristup IP kamerama povezanim na Surveillance Station), Local Display Desk (X-Windows sesija sa NAS-a i pristup raznim aplikacijama i servisima kao što su: XBMC, Chrome, YouTube, Spotify). Za one koji će koristiti HD Station opciju gde se NAS povezuje direktno na monitor ili TV za reprodukciju multimedije, bitna stvar: interfejs je prilagođen touch ekranima! Iako cena nije baš mala, čak ni za jedan model koji podržava do 4 hard diska, i dalje je to vrlo povoljno kada se sumiraju sve opcije koje su na raspolaganju, a QNAP još jednom pokazuje koliko je daleko odmakao kada su NAS-ovi u pitanju.

Conclusion

QvPC technology support is particularly interesting, which means that the NAS can be used as a separate computer with a mouse and a keyboard (in addition to other available functions which can be reached through the excellent Web interface), which are QVM Desk (the window to the activated VM platform) Defense Desk (access to IP cameras connected to the Surveillance Station), Local Display Desk (X-Windows session with the NAS and access to various applications and services such as XBMC, Chrome, YouTube, Spotify). For those who will use the HD Station option where NAS is connected directly to the monitor or a TV for multimedia playback, the important note: the interface is adapted to touch screens! Although the price is not affordable at all, even for a model that supports up to four hard disks, it is still a good price when we summarize all the available options, QNAP once again showed how successful it is when it comes to NASs.

Preporučena cena (uključujući PDV, novembar 2014.): 950€

Mikro Princ ustupio: QNAP TS-453 Pro
zvanični sajt: mikroprinc.com