QNAP TS-853 Pro za poslovne korisnike

Još jedan novi QNAP NAS koji stiže iz serije TS-X53. U pitanju je model koji podržava do 8 hard diskova, koristi Intel Celeron J1900 procesor i donosi unapređenu podršku za virtuelizaciju kao i HDMI interfejs koji pruža brojne mogućnosti.

Brzo po predstavljanju TS-x51 serije NAS-ova, QNAP nas je iznenadio i novom TS-x53 varijantom, posebno pošto se koristi identična Intel BayTrail platforma. Biće vrlo interesantno videti novije modele koji koriste AMD procesore, no do tada imamo pred sobom model u koji staje 8 diskova, sa (kao i uvek) prilično impresivnom specifikacijom. QNAP se izborio za prilično dobar status na našem, ali i stranim tržištima, sa NAS-ovima koji pokrivaju sve segmente od manje zahtevnih Home korisnika pa sve do vrlo skupih i naprednih Enterprise modela. U odnosu na pomenutu TS-X51 seriju koja je podržavala korišćenje jednog VM-a, TS-x53 može u isto vreme podržati rad dve virtuelne mašine. U međuvremenu, predstavljena je i QvPC tehnologija gde se HDMI interfejs koristi za direktan video i audio izlaz, te se NAS može koristiti praktično i kao zaseban računar.

Ključne karakteristike

  • Podrška za osam hard diskova, mogućnost proširenja kapaciteta (QNAP UX-500P / UX-800P)
  • Podrška za USB 3.0 i SATA 6GB/s, kompatibilan sa SSD-ovima
  • Relativno tiho hlađenje
  • Odlične performanse
  • Podrška za virtuelizaciju
  • Podrška za SSD keš akceleraciju
  • QvPC podrška

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Procesor: Intel Celeron J1900 2.0GHz dual-core processor (burst up to 2.41GHz)
  • Memorija: 2GB DDR3L RAM (proširivo do 8GB), 512MB Flash memorije
  • Hard disk: 8x 2.5"/3.5" SATA (uređaj se isporučuje bez hard diska, kompatibilni diskovi)
  • LAN: 4x 10/100/1000 port (failover, multi-IP settings, port trunking/NIC teaming)
  • USB: 2x USB 2.0, 3x USB 3.0 (printer, hub, UPS, disk)
  • HDMI: 1
  • Dimenzije: 185.2(H) x 298.2(W) x 235(D) mm
  • Težina: 7.3Kg
  • Potrošnja: 59.54W (1.08W Sleep)
  • Hlađenje: 2x120mm ventilator
  • Softver: File, FTP, Backup, Printer, Web, MySQL, Download Station, iSCSI, Online RAID expansion, migration, VMware Certification
  • Disk menadžment: Single Disk, JBOD, RAID 0, 1, 5, 6, 10, 5/6/10 + hot spares, Online RAID Capacity Expansion i Level Migration, RAID Recovery
  • Virtuelizacija i clustering: VMware vSphere (ESX/ESXi 4.x), Citrix XenServer (5.x), Windows Server 2008 R2 Hyper-V & Failover Clustering
  • File Sistem: EXT3, EXT4 (interni, eksterni), FAT, NTFS, HFS+ (eksterni)
  • Operativni sistemi: Microsoft Windows, Mac OS, Linux
  • Bekap: NetBak Replicator, Real-time Remote Replication (RTRR), iSCSI LUN Backup and Restore, Cloud Storage Backup
  • Napajanje: 350W

QNAP TS-853 Pro

Kao i do sada, QNAP ne odustaje od dobro poznatog dizajna, sa vrlo kvalitetnom metalnom šasijom, pa čak ne menja ni boje, tako da nismo bili iznenađeni po otpakivanju novog TS-853 pro modela. Uz dimenzije od 185.2x298.2x235 mm i težinu od 7.3Kg (bez diskova), jasno je da će morati da se alocira malo više prostora, no ipak se radi o NAS-u koji će se skoro isključivo koristiti u poslovnom okruženju tako da to ne bi trebalo da predstavlja neki problem. Ovaj NAS ima ugrađeno napajanje snage 350W, dok su za hlađenje zadužena dva 120mm ventilatora. Iako je daleko od nečujnog, dosta je tiši od recimo NAS-ova u rack-mount formatu koji zbog dimenzija koriste dosta manje ventilatore. Sa prednje strane vidimo osam vertikalno orijentisanih fioka za diskove (sve su obeležene brojevima, a sa gornje strane NAS-a imamo i nalepnicu da se ne bi pogrešilo u redosledu), sa metalnim bravicama, LCD displejom (sa pripadajućim Enter i Select tasterima), Power, Copy tasterima i jednim USB 3.0 portom koji je zgodan za brz pristup NAS-u radi backup-a podataka sa eksternog medija.

Sa zadnje strane su smeštena četiri gigabitna LAN konektora, po dva USB 2.0 i 3.0 porta (podržani su USB štampači, UPS-ovi, ali i miševi i tastature), kao i jedan HDMI port na koji se može priključiti displej. Ovo poslednje će biti veoma korisno bez obzira da li će se koristiti da bi se direktno pristupilo virtuelnom okruženju, video feed-u neke IP kamere (što ovaj QNAP model takođe podržava) ili koristiti za prikaz reprodukcije multimedijalnih formata (do Full HD rezolucije). Iako dolazi opremljen sa "samo" 2GB RAM-a, dostupna su ukupno dva memorijska slota i može se upgrade-ovati do 8GB RAM-a, što se i preporučuje ukoliko planirate da koristite nešto zahtevnije VM okruženje. Interesantno je da se može instalirati i SSD disk koji će služiti za keširanje podataka i na taj način i poboljšale performanse celog sistema. Za slučaj da bude potrebno još prostora, QNAP sada u ponudi ima UX-500P i UX-800P module za ekspanziju (sa 5 i 8 dodatnih diskova).

Rezime

Jedan od interesantnih dodataka QTS 4.1 firmware-a je i Server Maintenance koji je kao stvoren za sistem administratore koji dobijaju prilično praktičan alat za kontrolu i podešavanje celog sistema. Nisu izostale ni brojne opcije za backup, disaster recovery, cloud podrška niti Real-Time Remote Replication, što smo sve već videli kod brojnih QNAP NAS-ova koje smo videli do sada. Performanse su, očekivano, odlične za uređaj ove kategorije i čini se da je proizvođač napravio dobru odluku po pitanju Intel platforme, koja ima dovoljno snage da izađe na kraj sa zahtevnim RAID konfiguracijama, VM sistemima ali i sve zahtevnijom multimedijom. Cena je u skladu sa tim i teško bi bilo očekivati da može biti niža.

Conclusion

One of the interesting additions to QTS 4.1 firmware is Server Maintenance, which is ideal for system administrators, because it is a practical tool for control and system adjustments. Various backup, disaster recovery, cloud support and Real-Time Remote Replication options are provided, everything we have seen in a number of QNAP NASs so far. Performance is excellent for a device of this category and it seems the manufacturer made a good decision regarding the Intel platform that has enough power to cope with demanding RAID configurations, VM systems but also demanding multimedia contents. The price is in line with that and it would be difficult to expect it to be lower.

Preporučena cena (uključujući PDV, decembar 2015.): 1550€

Mikro Princ ustupio: QNAP TS-853 Pro
zvanični sajt: mikroprinc.com