QNAP TS-EC1679U-RP

Ovo je jedan od najnovijih modela QNAP-a iz biznis kategorije, sa podrškom za 16 hard diskva, redundantnim napajanjem snage 600W, Intel Xeon E3 procesorom, memorijom proširivom do 16GB, kao i podrškom za PCI-E network kartice. Impresivan u svakom pogledu, definitivno opravdava svoju cenu.

QNAP grabi krupnim koracima napred i predstavlja sve naprednije modele NAS-ova, kao što je recimo TS-EC1679U-RP. Ovaj proizvođač je jedna od prvih koji je prešao na Intel Xeon E3 procesore, i to u svom prvom 16-bay uređaju. Ovo je Rack Mount uređaj (3U dimenzije) koji podržava 4TB SATAIII diskove, odnosno do maksimalno 64TB prostora, sa instaliranim redundantnim napajanjem snage 600W i predstavlja jedno veoma ozbiljno i robustno poslovno rešenje za najzahtevnije biznis korisnike. Cena ovakvih NAS-ova nije mala, i mnogima će na prvi pogled delovati prevelika, no oni koji traže ovakav storage dobro znaju da bi poseban server ovih karakteristika koštao dosta više.

Ključne karakteristike

  • Rackmount sistem 3U formata
  • Može se instalirati do 16 hard diskova od po 4TB
  • Podrška za USB 3.0 i SATA 6GB/s
  • Redundantno napajanje snage 600W
  • Mogućnost nadogradnje memorije do 16GB
  • Proširenje mrežnim karticama

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Procesor: Quad Core Intel Xeon E3-1225 Processor 3.1 GHz
  • Memorija: 4GB DDR3 ECC RAM ,proširivo do 16GB, 512MB Flash memorije
  • Hard disk: 16x 2.5"/3.5" SATA (uređaj se isporučuje bez hard diska, kompatibilni diskovi)
  • LAN: 4x 10/100/1000 port (Failover, Load Balancing, Multi-IP), proširivo 8x 1Gb LAN ili 4x 10Gb + 4x 1Gb LAN (pomoću dual-port 10 Gb i 1 Gb network kartica)
  • USB: 4x USB 2.0, 2x USB 3.0 (printer, hub, UPS, disk)
  • eSATA: 2x eSATA
  • Dimenzije: 130(H) x 442.4(W) x 528.3(D) mm, Rackmount 3U
  • Težina: 20.21Kg
  • Potrošnja: 229W (89W Sleep)
  • Hlađenje: 3x60mm ventilatori
  • Softver: File, FTP, Backup, Printer, Web, MySQL, Download Station, iSCSI, Online RAID expansion, migration, VMware Certification
  • Disk menadžment: Single Disk, Single Disk, JBOD, RAID 0, 1, 5, 5 + Hot Spare, 6, 6 + Hot Spare, 10, 10 + Hot Spare, Online RAID Capacity Expansion i Level Migration, RAID Recovery, AES 256-bit enkripcija
  • Virtuelizacija i clustering: VMware vSphere (ESX/ESXi 4.x), Citrix XenServer (5.x), Windows Server 2008 R2 Hyper-V & Failover Clustering
  • File Sistem: EXT3, EXT4 (interni, eksterni), FAT, NTFS, HFS+ (eksterni)
  • Operativni sistemi: Microsoft Windows, Mac OS, Linux
  • Bekap: NetBak Replicator, Real-time Remote Replication (RTRR), iSCSI LUN Backup and Restore, Cloud Storage Backup
  • Napajanje: Redundantno, 600W

QNAP TS-EC1679U-RP

Kao i obično, kada je u pitanju kvalitet izrade, kod QNAP-a nema mesta za kompromise i tako je i sa TS-EC1679U-RP modelom. U 3U rackmount formatu, kućište je od čeličnog lima i izgleda vrlo kvalitetno, sa sa maksimalno iskorišćenim prostorom sa prednje strane, gde su diskovi poređani po horizontali u četiri kolone sa po četiri diska. Sa gornje strane vidimo i nalepnicu na kojoj je naznačeno redosled diskova, kako ne bi došlo do zabune kod instalacije. Sa prednje strane su tu samo Power taster i par statusnih dioda, i za sve funkcije će morati da se koristi Web interfejs. Za montažu u specifične vrste rack-ova, proizvođač ima na raspolaganju i posebne šine i adaptere, tako da neće biti problema sa postavljenjem u postojeći serverski ekosistem. Dobra vest je da uređaj u potpunosti podržava najsvežije verzije QSM (Qnap Storage Manager) firmware-a u 4.0.4. verziji, te da će korisnici imati na raspolaganju jedan od najmodernijih sistema na raspolaganju.

Ono što odmah vidimo, pored činjenice da se koristi snažan Quad Core Intel Xeon E3-1225 procesor na 3.1Ghz (ovo je ujedno i hardverski najjače QNAP rešenje) i 4GB DDR3 ECC memorije, je da se memorija može proširiti do maksimalno 16GB, za slušaj da se koriste neke malo zahtevnije konfiguracije. Sa zadnje strane vidimo i po dva USB 3.0, eSATA i četiri USB 2.0 porta za proširenja (kako sa dodatnim diskovima, tako i povezivanje na UPS, štampač), a tu su čak četiri gigabitna LAN porta. ovo znači da će dva PCI-E slota za ekspanziju biti slobodna za 1Gb ili 10GbE mrežne kartice, pri čemu su sve aktuelne mrežne kartice podržane. Ovaj NAS podržava iSCSI, IP-SAN, ali i VMware, Citrix i Hyper-V. Posebno je zanimljivo to što je podržano i povezivanje dodatnih Rack-ova, ali i SSD cache acceleration, što može osetno povećati ionako impresivne performanse.

Rezime

Spisak podržanih opcija je poduži i biće jako teško naći model koji po tome može da mu parira. Sa druge strane, performanse su sjajne i za to je zaslužna vrlo snažna hardverska platforma, koja dozvoljava i upgrade memorije ukoliko to bude potrebno. Web interfejs je vrlo zahvalan za korišćenje i dosta će olakšati posao administratora, i prilično smo impresionirani brzinom kojom QNAP unapređuje interfejs i dodaje nove funkcije. Ovaj NAS koristi i redundantno napajanje snage 600W, tako da će bez problema raditi i ukoliko jedno od aktivna dva zakaže. Takođe, potrošnja od oko 230W sa instaliranih 16 diskova je veoma mala, pa i sa te strane zaslužuje pohvalu. Ovakav NAS je namenjen najzahtevnijim korisnicima i uprkos jakoj ceni i dalje predstavlja dosta povoljnije rešenje od posebnih servera.

Conclusion

List of supported options is long and will be difficult to find a model that is able to compete with it. On the other hand, the performance is great thanks to powerful hardware platform that allows upgrades and memory, if necessary. Web interface is responsible for the usage and will make the tasks of the administrators a lot easier. We're impressed how quickly QNAP improves interface and adds new features. This NAS uses a redundant 600W power supply, so it will work without problems, even if one of the two active schedules fails. 230W consumption from 16 installed drives is very small, and yet deserves all the praise. This NAS is designed for the most demanding users and despite the heavy price; it is still a lot cheaper solution than the dedicated servers are.

Preporučena cena (uključujući PDV, oktobar 2013.): 6020€

Mikro Princ ustupio: QNAP TS-EC1679U-RP
zvanični sajt: mikroprinc.com