QNAP TS-431U Turbo NAS

Najnoviji proizvod u bogatom asortimanu QNAP proizvoda je serverski rack 1U NAS sistem pod nazivom TS-431U Turbo NAS. Rack rešenja za skladištenje podataka su obično vrlo skupa, ali je QNAP novim modelom upravo rešio taj problem nudeći vrlo ozbiljan proizvod po atraktivnoj ceni.

Četiri pristupačna diska za brzu zamenu

Procesor Freescale dvojezgarni na 1.2GHz opremljen je sa odličnih 1GB RAM memorije što će omogućiti lak i brz pristup svim podacima na diskovima bez ikakvog zastajkivanja i pod najvišim opterećenjima.

Impresivne performanse

Gigabitni dvostruki LAN priključak daje uređaju redudantnost i visoke protoke do 149MB/s pri čitanju i do 119MB/s pri pisanju podataka. Uređaj ima brojne sisteme koji koriste prisustvo dvostrukog LAN priključka kako bi optimizovali kako brzinu tako i stabilnost rada uređaja. Ono što je dobro je da čak i pri AES 256bit enkripciji protok podataka je 44MB/s za čitanje i 33MB/s za pisanje što je odličan rezultat.

Digitalni video nadzor

Uređaj je spreman da bude i skladišteni sistem za digitalni video nadzor, dozvoljavajući pritom i gledanje video materijala u realnom vremenu.

Podrška za striming

Naravno, sistem se može koristiti i kao striming stanica koja podržava DLNA, AirPlay, Chromecast i Plex Media Server.

Specijalizovane aplikacije

Korišćenjem QFile programa možete upravljati fajlovima na svom mobilnom telefonu, a preko Qmusic, Qphoto i Qvideo možete u realnom vremenu strimovati sadržaj na svoj uređaj bez ikakvih problema. Funkcionalnost uređaja možete lako proširiti instalacijom jednog od brojnih programa dostupnih u App Centru, kroz prelepi QTS interfejs.

Sinhronizacija u realnom vremenu

Qsync sistem dozvoljava nešto slično Dropbox servisu u smislu razmene fajlova između većeg broja uređaja u realnom vremenu. Ovo se ne odnosi samo na računare već i na mobilne uređaje. Sinhronizacija preko RTRR ili RSync je vrlo jednostavna, a moguće je sve bekapovati vrlo lako i na Cloud servise poput: Microsoft Azore, Amazon S3, Google Cloud, Rackspace, IBM SoftLayer and HP Helion Cloud, koji su u potpunosti softverski podržani u okviru sistema.

Zadnja strana uređaja

Na zadnjoj strani se nalazi čak 4 USB 3.0 porta koji vam dozvoljavaju da povežete velikom brzinom još dodatna 4 diska bez ikakvih problema ukoliko je to potrebno. Napred imate dostupan jedan USB 2.0 port. Uređaj naravno podržava sve RAID modove: RAID 0, 1, 5, 6, 10, 5 + spare, JBOD.

QTS interfejs

Uređaj može služiti i kao print server dozvoljavajući direktno štampanje i preko interneta. Dozvoljava priključenje do 3 štampača simultano. Podržava IPP, Samba i Bonjour za MacOS X sisteme. VPN Server je deo sistema i dozvoljava udaljenim lokacijama direktan pristup sistemu, čime se obezbeđuje potpuno bezbedan pristup podacima iako se ne nalazite na bezbednom pristupnom mestu što se tiče interneta.

Specifikacija

  • Procesor: Freescale ARM Cortex-A9 dual-core 1.2GHz sa hardverskom enkripcijom
  • RAM: 1GB DDR3 RAM
  • Fleš memorija: 512MB
  • Diskovi 4 x 3.5" or 2.5" SATA 6Gb/s, SATA 3Gb/s hard drive or SSD
  • LAN Port: 2 Gigabit RJ-45 Ethernet ports with porting trunking support
  • LED Indikatori: Status, LAN, USB, HDD 1-4
  • USB: 4 x USB 3.0 ports (pozadi) i 1 x USB 2.0 port (napred)
  • Podržava USB printer, pen drive, and USB UPS etc.
  • Tasteri: Power, USB One-Touch-Copy, Reset
  • Forma: 1U, rack mountable
  • Dimensions: 44 (H) x 439 (W) x 499 (D) mm
  • Masa: Net weight: 7.63 kg
  • Potrošnja energije (W): mirovanje 19.3W i rad 34.9W
  • Radni uslovi: 0 - 40˚C, 5~95% RH non-condensing, wet bulb: 27˚C
  • Ventilatori: 2x 4cm (12V DC)

Zaključak

QNAP je napravio odličan potez kreiranjem QNAP TS-431U Turbo NAS modela jer je svu svoju ekspertizu, kvalitetnu izradu i odličan softver učinio dostupan sada već skoro svakoj firmi koja ima potrebu da u svoj rack stavi kvalitetan, stabilan i brz uređaj koji će na sebe preuzeti vrlo zahtevne zadatke skladišenja i serviranja velike količine podataka u realnom vremenu. Zaštita podataka je kompanijama vrlo bitna, kao i brzina, pa će ovaj uređaj pružiti odlične performanse uz odličnu zaštitu podataka, tako da možete mirno spavati. Potrošnja struje od svega 35W sa sva 4 diska aktivna je vrlo impresivno, tako da će deo uloženog novca uređaj vratiti kroz uštedu struje.

Conclusion

QNAP made excellent move by creating QNAP TS-431U Turbo NAS model, applying it's expertise, production quality and excellent software and made it available to any company with a need to have quality, stability and speed within the rack device for very demanding tasks of storage and serving large quantity of data in real time. Data protection is very important for companies, as well the speed, which will both be provided by this new great product. Power consumption is below 35W fully loaded with 4 hard drives which is very impressive, which will affect lower power bills and the device will return part of the money invested thru power savings.