Retke zverke izbliza

Ovog proleća, evropski fotografi divljine imali su priliku da zabeleže prizore ugroženih životinja u njihovom prirodnom okruženju, uz pomoć fotoaparata Sony RX10 III i njegovog tihog okidača, kao i odličnih zum mogućnosti. Ovaj uređaj idealan je saveznik kako za profesionalne fotografe divljine, tako i za entuzijaste.

Sony RX10 III

„Retka“ kolekcija fotografija prikazuje pet od 101 najugroženije vrste na svetu. Jedna od njih je evropski bizon, najveći biljojed na svetu, kojih prema procenama postoji još samo 3.200 i koji je tek u protekle dve decenije spašen od izumiranja. Tu su i atlantska njorka, čija populacija ubrzano opada i koja je proglašena za „ranjivu kategoriju“ 2015. godine, kao i mala droplja, ptičica koja izgleda kao da nosi smoking, čiji je broj opao za 30 do 49 odsto u prethodnih 30 godina. Sem Hobson, koji je osvojio titulu Fotografa divljine godine zabeležio je i slike žderavca (Wolverine), koji nije samo lik sa velikog ekrana, već i retko viđena životinjska vrsta koje ima samo 2.260 primeraka u Evropi.

Sony RX10 III

Iako je označena kao „najmanje zabrinjavajuća“ na Crvenoj listi Međunarodne unije za zaštitu prirode (International Union for Conservation of Nature), populacija ove vrste beleži značajan pad u Evropi u proteklih deset godina.

Sony RX10 III

Autori fotografija su Sem Hobson (Sam Hobson) iz Ujedinjenog Kraljevstva, finalista takmičenja Fotograf divljine godine 2014. i 2016. godine, zatim Lasi Rautiajnen (Lassi Rautiainen), nagrađivani fotograf divljine iz Finske, Havijer Alonso Uerta (Javier Alonso Huerta), fotograf prirode iz Španije, Pavel Kaplun (Pavel Kaplun), kreativni autor rusko- nemačkog porekla, kao i Markus P. Stali (Markus P. Stähli), švedski fotograf divljine.

Sony RX10 III

Ova serija fotografija je deo napora kompanije Sony da podrži zaštitu divljine i podigne svest o životinjama koje izumiru. Kompanija je pronašla partnera u Evropskoj asocijaciji za zaštitu prirode (European Outdoor Conservation Association – EOCA), koja finansira grassroot projekte za konzervaciju širom sveta.

Sony RX10 III

„Veoma nam je drago što možemo da prikažemo seriju prelepih fotografija retkih životinja, stvorenja koja mogu da se nađu upravo u divljim predelima Evrope. Pritom, ove neverovatne životinje nisu bile uznemiravane tokom fotografisanja, zahvaljujući fotoaparatu Sony RX10 III, sa proširenim super-telefoto zum objektivom od 600mm i mogućnošću za tiho snimanje“, ističe Jan Salmon Legegner (Yann Salmon Legagneur), čelnik Odeljenja za marketing proizvoda za digitalno snimanje kompanije Sony Europe.

Sony RX10 III

„Beleženjem ovih fotografija, možemo da podelimo slike ovih čudesnih životinja u njihovom prirodnom staništu sa onima koji ih možda nikad neće videti. U prethodnih deset godina, EOCA je prikupila više od dva miliona evra iz industrije posvećene aktivnostima u prirodi i celokupnu sumu uložila u projekte koji se bave zaštitom ugroženih vrsta i staništa u 41 zemlji. Rad sa kompanijom Sony nam omogućava da skrenemo pažnju javnosti na ovaj važan rad u oblasti očuvanju prirode“, navodi Ketrin Sevidž (Catherine Savidge), generalni menadžer Evropske asocijacije za zaštitu prirode.