Rodhe&Schwarz potpisao ugovor sa RTS-om

Rohde & Schwarz je najavio strateški ugovor sa srpskim nacionalnim emiterom, Radio televizijom Srbije, na osnovu kojeg se R&S VENICE-S serverski sistem postavlja u novu glavnu kontrolnu sobu („master control room“ – MCR) u produkcionom centru ovog emitera u Takovskoj.

Beograd, 14. maj 2019 – Projekat uključuje osam R&S VENICE-S servera koji će biti instalirani kako bi omogućili uvoženje sadržaja („ingest“) i emitovanje kanala („playout“) za četiri nacionalna kanala ovog emitera. Postavljen u centru nove kontrolne sobe, ovaj serverski sistem je u potpunosti redundantan, a svaki server će imati po 7 TB lokalnog prostora za skladištenje.

U ovom projektu će R&S VENICE-S serveri biti integrisani zajedno sa Aveco ASTRA softverom za upravljanje medija resursima (media asset management – MAM), Orad grafikom i postojećim sistemom za upravljanje poslovanjem / saobraćajem. Centralno postrojenje za skladištenje je Avid ISIS, koja se takođe integriše uz R&S VENICE-S. Sve operacije uvoženja sadržaja i emitovanja kanala biće potpuno automatizovane zahvaljujući MAM sistemu kompanije Aveco.

Kao punopravna članica udruženja EBU, RTS je među prvim evropskim emiterima koji je prihvatio sistem R&S VENICE-S, koji je predstavljen prošle godine. „Zamena postrojenja glavne kontrolne sobe je za nas ključni strateški projekat i postaviće RTS na put obnovljenog rasta,“ prokomentarisao je Dejan Jovanović, direktor tehnike RTS-a. „Izbor novog servera za emitovanje kanala bio je kritična odluka – nakon evaluacije više različitih proizvođača, izabrali smo Rohde & Schwarz i njihovu R&S VENICE platformu. Zbog kombinacije serverske tehnologije koja je najbolja u klasi i reputacije kompanije Rohde & Schwarz zbog fokusa na klijente i podrške nije bilo nedoumice prilikom odluke. Potrebna nam je maksimalna pouzdanost servera za emitovanje kanala. Na to dodajte moć i sofisticiranost platforme R&S VENICE-S u okviru studijskog okruženja i odluka je jasna.“

Pouzdanost i svestranost pokreću razvoj platforme R&S VENICE u kompaniji Rohde & Schwarz

Platforma R&S VENICE-S je razvijena imajući na umu svestranost. Ona može fleksibilno da se prilagodi zahtevima bilo kojeg toka posla zahvaljujući njenoj softverskoj arhitekturi i skalabilnosti. Softverske aplikacije za tokove posla uvoženja materijala i produkcije, kao i nedavno razvijene mogućnosti za puštanje kanala koje je automatizovano omogućavaju R&S VENICE platformi da se implementira u okviru celokupnog ekosistema za emitovanje.

Fleksibilnost serverskog sistema potiče iz novog R&S VENICE-S mikroservisnog jezgra zajedno sa komercijalnim hardverom koji je regularno dostupan i video I/O kartom koju je dizajnirala kompanija Rohde & Schwarz. On koristi standardni server čije su se pouzdanost i performanse dokazale hiljadama puta u data centrima širom sveta.

R&S VENICE-S nema nijednu pojedinačnu tačku otkazivanja zahvaljujući redundantnosti svih komponenti bitnih za sistem i jedinstvenoj Rohde & Schwarz tehnologiji pristupa virtuelnom prostoru za skladištenje, koja virtuelizuje jedinstvenu tačku pristupa za redundantna skladišta za snimanje. Zahvaljujući jedinstvenom dizajnu ploče, R&S VENICE može da se prebaci iz SDI u IP (SMPTE ST 2110) jednostavnom izmenom SFP+ modula.

R&S VENICE-S podržava veliki broj različitih komunikacionih protokola kao što su VDCP (serijski i TCP/IP), FIMS, MOS i druge, omogućavajući njegovu integraciju u bilo koji medijski lanac. On smanjuje potrebu za transkodovanjem tako što podržava niz kodeka zasnovanim na softveru. Takođe su podržani i jedan UHD p60 kanal (bidirekcioni) i četiri HD p60 kanala (bidirekciona), a R&S VENICE-S može da izađe na kraj sa HDR materijalom bez problema.