Saitek Aviator za PC i PS3

Prilično dobar džojstik za simulacije letenja koji je namenjen korisnicima PC računara i Playstation 3 konzole. Solidan kvalitet izrade i dovoljno tastera za neke osnovne potrebe, podrška za rudder i potisak su neke od osnovnih osobina. Cena je izuzetno povoljna, a radi se o dva uređaja u jednom.

Saitek je vrlo dobro poznato ime u svetu igrača, kao kompanija koja stoji iza najpoznatijih i najkvalitetnijih igračkih periferija, džojstika i gamepad-ova. Već smo imali priliku da testiramo neke od prestižnih Cyborg modela, kao i dosta kontrolera za simulacije letenja, a ovom prilikom ćemo videti model Aviator, džojstik za letače na PC i Playstation 3 konzolama. Dopada nam se kada jedan kontroler može da radi na više platformi pošto je odlično rešenje za sve one koji imaju PC računar i neku konzolu pošto neće morati da kupuju dva džojstika i da zasebno oba podešavaju.

Ključne karakteristike

  • RAdi na PC-ju i PS3
  • Solidan kvalitet izrade
  • Kontrola rudder-a
  • Kontrola potiska
  • Profili za više igara

Utisak kvare

  • Ne može se dobro fiksirati za podlogu

Specifikacija

Saitek Aviator - Interfejs: USB 1.2/2.0

  • Tasteri: 3 tastera, trigger i POV (palica), 2 tastera, Home, Start, Select i D-pad (osnova)
  • Platforme: Playstation 3 , Windows XP, XP64 and Windows Vista

Saitek Aviator

Na prvi pogled, ovaj džojstik izgleda izuzetno atraktivno i stvarno podseća na deo kokpita. Napravljen je od sive plastike solidnog kvaliteta, a ceo džojstik je iznenađujuće lagan. Iako plastika od koje je napravljen deluje sasvim pristojnog kvaliteta, ipak mislimo da je mogla biti za nijansu deblja. Sa donje strane džojstika postoje male gumirane stope, ali one nisu dovoljne da džojstik bude dobro fiksiran za sto i šteta je što nema standardnih vakumskih stopa koje mnogo bolje drže. Palica nije anatomski oblikovana ali odlično leži u ruci i mislimo da će odgovarati korisnicima svih večina šake. Pored standardnih pravaca, podržan je twist odnosno uvrtanje koje kontroliše rudder.

Na palici postoji jedan trigger taster (pomalo nam deluje isuviše plastično), tri standardna tastera sa gornje strane i jedan POV switch koji je zaštićen plastičnim poklopcem. Na osnovi postoji pored standardnih tastera i jedan D-pad 8-smerni taster, a sa prednje strane i poluga za kontrolu potiska. Tasteri deluju solidno, ali kao i za sam džojstik ne možemo da ne konstatujemo da bi to moglo biti i za nijansu kvalitetnije. Prateći softver omogućava prilično detaljnu konfiguraciju, čak i za različite igre a profili se mogu menjati pritiskom na taster. Posle malo isprobavanja, džojstik se prilično dobro pokazao i nema nekih posebnih zamerki koje bi uticale na konačni utisak.

Rezime

Saitek Aviator je solidan letački džojstik koji odlično radi na PC-ju ili Playstation 3 konzoli, i jedino što bi mogli uzeti kao manu je činjenica da se džojstik ne može dobro fiksirati za podlogu. Ovo u suštini ne predstavlja veliki problem, ali treba svakako i to imati u vidu pre kupovine. Cena od 42€ je veoma povoljna, a džojstik je namenjen za dve različite platforme.

Conclusion

Saitek aviator is a solid aviation joystick working on a PC-or PlayStation 3 and the only thing we could call it a shortcoming is the fact that joystick cannot be properly fixed for surface. In fact, this does not represent a major problem, but it is good to have this in mind before purchasing.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, april 2009.): 42€

Compdesk ustupio: Saitek Aviator
maloprodaja: Tadeuša Košćuška 72a, 011/292.07.86