Saitek Aviator za PC i Xbox 360

Odličan džojstik za ljubitelje letenja i to borbenih simulacija. Saitek model koji podržava rad na PC računaru i Xbox 360 konzoli što može doneti i dobru uštedu. U igrama se džojstik pokazao sjajno i definitivno podiže kvalitet igre na viši nivo.

Još jedan u nizu Saitek kontrolera koje smo testirali, Aviator model za PC računare i Xbox 360 konzole. Iako ne spada u prestižnu Cyborg ediciju, ovaj džojstik je namenjen "profi" letačima koji zbog univerzalnog dizajna mogu iskoristiti mogućnost da džojstik koriste na dve različite platforme, što donosi znatnu uštedu uz konstataciju da se korisnik ne mora navikavati na dva različita modela pošto se retko nalaze identični modeli za različite platforme. Aviator model je napravljen za zahtevnije korisnike koji vole simulacije letenja, po dizajnu bi se reklo ipak više za borbene simulacije.

Ključne karakteristike

  • Dobar kvalitet izrade, atraktivan dizajn
  • Dovoljno tastera za borbene pilote, kontrola ruddera i potiska
  • Podrška za PC i Xbox 360 konzolu
  • Jednostavna instalacija
  • Odličan osećaj u igrama

Utisak kvare

  • Plastika bi mogla biti i nešto kvalitetnija

Specifikacija

Saitek Aviator - Interfejs: USB 1.2/2.0

  • Tasteri: 3 tastera, trigger i POV (palica), 2 tastera, Home, Start, Select i D-pad (osnova)
  • Platforme: Xbox 360, Windows XP, XP64 and Windows Vista

Saitek Aviator

Džojstik je napravljen od mat plastike sive boje u dve nijanse i na prvi pogled deluje dosta kvalitetno. Pri jačem pritisku nema krckanja ali moramo reći da smo imali priliku da isprobamo i kvalitetnije džojstike odnosno modele koji su napravljeni od kvalitetnije plastike. Iako nismo primetili ništa što bi posvedočilo o lošem kvalitetu materijala ili izradi, koji milimetar više u debljini plastike bi sigurno doprineo tome da džojstik uliva malo više poverenja. ako se ima u vidu nešto intenzivnija upotreba (a borbene simulacije letenja retko kad budu drugačije), verujemo da će ipak Aviator dosta toga izdržati pre nego što se preda. Kada se uzme u ruke, primećuje se da je dosta lagan što nam se i nije dopalo pošto verujemo da težina može samo doprinositi osećaju realnosti to jest utiska da se radi o pravom delu inventara kokpita.

Palica je ravna odnosno nije ergonomski oblikovana, i ima dosta u osnovi dosta kvalitetan feder koji omogućava rotaciju koja kontroliše rudder. Na glavi palice se nalaze četiri tastera (trigger i tri obeležena kao tasteri Xbox konzole) kao i POV switch. Na bazi, sa zadnje strane se nalaze četiri tastera, jedan poseban Xbox taster, Start i Select kao i konektor za Xbox Live headset što je pomalo neobično ali se može pokazati praktičnim u nekim situacijama. Odmah pored je i analogni D-pad, a sa bočne strane džojstika je Mode klizni taster kojim se bira layout tastera za različite igre. Na kraju, sa prednje strane stoje i kontrole potiska, dosta kvalitetne ručice koje imaju odličan otpor i deluju dosta realno. Kabl je solidne dužine, a instalacija džojstika je krajnje jednostavna i svodi se praktično na priključene na slobodan konektor.

Rezime

Utisci o Aviatoru su generalno dobri, uz početnu napomenu o kvalitetu plastike. Osećaj u igri, što je i najbitnije, je odličan i mislimo da ovaj model na najbolji način doprinosi povećanju doze realnosti u okršajima ali i da predstavlja logičan sledeći korak za one koji su koristili neki običan džojstik ili samo miš i tastaturu do sada. Istovremena podrška za PC i Xbox 360 je odlična stvar pošto može uštedeti novac da se ne bi kupovala dva džojstika. Konačna ocena je dosta dobra i verujemo da će Aviator naći svoj put do mnogih pilota.

Conclusion

In generally impressions about Aviator are good, with an initial remark about quality of used plastic. Game experience, which is most important, is excellent and we think this model in the best way contribute to increasing dose of reality in clashes but it represents logical next step for those who have used some ordinary joystick or only mouse and keyboard until now. Simultaneous support for PC and Xbox 360 is a great thing since it could save your money for buying two joysticks. At the end, we’ll just say Aviator is very good and we are sure it will found its way to many pilots.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, mart 2009.): 42€

Compdesk ustupio: Saitek Aviator
maloprodaja: Tadeuša Košćuška 72a, 011/292.07.86