Saitek Flight Yoke System za pilote

Sjajan komplet kontrolera za simulacije letenja, kombinacija volana i ručica za potisak. Vrlo robusna izrada garantuju dug vek upotrebe, a mnoštvo tastera i lakoća konfigurisanja sate i sate uživanja u letenju.

Kompaniju Saitek smo već dobro upoznali posle testova džojstika i gamepad igračkih kontrolera, a da nisu zaobiđeni ni ljubitelji simulacija letenja, svedoči i serija kontrolera posvećena upravo njima. Prvi na listi je Saitek Pro Flight Yoke System, kontroler za upravljanje aviona, koji će vožnji aviona dati potpuno novu dimenziju. Oni koji igraju igre kao što je čuveni Flight Simulator, sigurno su već odavno prevazišli tastatura/miš kombinaciju i prešli na neki džojstik, pa znaju koliki to predstavlja napredak u igri, a kada jednom probaju Pro Flight Yoke System, teško će poželeti da se vrate na bilo šta drugo.

Ključne karakteristike

  • Vrhunska osetljivost kontrola
  • Vrlo kvalitetna izrada
  • Veoma dobar i čvrst sistem kačenja za sto
  • Mnoštvo tastera koji se mogu programirati po želji
  • Mogućnost povezivanja dodatnih Throttle Quadrant modula, do ukupno 4 kvadranta

Utisak kvare

  • Odsustvo dizajna kvari prvi utisak

Specifikacija

Saitek Pro Flight Yoke System - Tasteri: 14 običnih tastera, POV Hat prekidač, prekidač sa 3 režima rada

  • Poluge: 3 poluge na Quadrant delu
  • Interfejs: USB 2.0
  • Operativni sistem: Windows XP, XP64 and Vista

Saitek Pro Flight Yoke System

Saitek Pro Flight Yoke System se sastoji od Saitek Pro Flight Yoke "volana" i Throttle Quadrant kontrola potiska. U pakovanju se osim ova dva uređaja, nalaze i štipaljke, odnosno stege za njihovo fiksiranje za sto, kao i CD sa drajverima. Montaža je veoma jednostavna i obavlja se u par koraka, a iako su same stege od relativno tanke plastike, jednom kada se fiksira, pre ćete podići sto, nego što će se odvojiti od stola. To je već prva stvar koju smo zapazili, dakle možete se posvetiti i uneti u vožnju koliko god želite, kontroleri sa stola mrdati neće. Eventualna zamerka bi mogla da ide na to što ne postoji način za brzo skidanje kontrolera sa stola, već se svaki put moraju odšrafljivati, ali to bi bilo traženje dlake u jajetu. Sistem se na računar povezuje preko USB porta, mala napomena, kabl je pomalo kratak pa treba obezbediti produžni, a Throttle Quadrant se vezuje na Yoke specijalnim kablom koji se nalazi u pakovanju. Zanimljivo je da Yoke ima i 3-portni hub integrisan, ukoliko želite da povežete još neki kontroler, na primer dodatni Throttle Quadrant. To se radi vaoma lako i radi bez ikakvih problema.

Volan, odnosno Flight Yoke je veoma, veoma kvalitetno izrađen, i to je ono što je jasno na prvi pogled. Volan se može povlačiti i gurati, a ugrađena opruga će ga vraćati u početni položaj. Pri tome, osećaj je odličan i prilično realan, a otpor opruge vrlo odmeren. Takođe, opruge kontrolišu i rotaciju volana, pa se može reći da ima neku vrstu servo mehanizma. Ovo je veoma korisno a pri tome u isto vreme deluje i vrlo robusno i otporno i na žustriju vožnju. Tastera ima dosta, i zavisi jedino od pojedinačnog ukusa kako će biti mapirani, a može se podesiti bukvalno bilo kako. Stiče se utisak da prosto ne može da se desi da zafali kontrola pošto osnovni set tastera u kombinaciji sa tri potpuno nezavisna podešavanja za svaki taster (i naravno veoma lako prebacivanje sa jednog na drugi režim) daju prilično puno kombinacija. Pored tastera, na samom volanu postoji i displej za navigaciju, koji korišćenjem sveprisutnih GPS uređaja u simulacijama malo gubi na vrednosti, ali svakako predstavlja koristan dodatak.

Throttle Quadrant ili jednostavnije kvadrant, je u stvari trosegmentna ručica za regulisanje npr. potiska u motorima. Odmah da napomenemo da se u slučaju aviona sa više motora mogu koristiti i više kvadrant kotrolera spojenih u jednu celinu. Odmah se uočavaju različite glave ručice, koje služe da bi se kontrole mogle razlikovati i bez gledanja, samo na osnovu dodira, a odlična vest je i da se glave ručica mogu skidati i menjati, te napraviti konfiguracija po izboru. Otpor ručica je vrlo mek i skoro se stiče utisak da je u pitanju hidraulika, pa iako ne znamo kakav je osećaj sa kontrolama u pravom avionu, uvereni smo da nisu mnogo drugačije. Ispod ručica, nalaze se tri tastera - klackalice kojim se mogu dodeliti neke od funkcija koje će dodatno olakšati vožnju.

Rezime

Saitek Pro Flight Yoke System je kontroler iz snova za sve "letače", odnosno one igrače za koje su simulacije letenja nešto bez čega se ne može živeti. Odličan kvalitet izrade u kombinaciji sa sjajnim karakteristikama i lakoćom podešavanja i korišćenja u zbiru daju visoku ocenu. Bez dvoumljenja možemo preporučiti Saitek Pro Flight Yoke System svim zagriženim letačima, sa napomenom da su ovi kontroleri više prilagođeni civilnoj avijaciji nego borbenim avionima, ali bez panike, Saitek ima nešto spremno i za vojne pilote, ali o tome više sledeći put.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, septembar 2007.): 149€

Compdesk ustupio: Saitek Pro Flight Yoke System
maloprodaja: Savska 31 / Lokal 5, 011/3610 104, 011/3610 265