Saitek Pro Flight Instrument Panel

Pasionirani ljubitelji letačkih simulacija će sigurno biti oduševljeni ovim novim gadgetom kompanije Saitek. U pitanju je displej koji može prikazati 6 vitalnih funkcija iz kokpita, i koji u kombinaciji sa konktrolerima za letenje još više čini realnom atmosferu simulacije upravljanja avionom. Jedina mana je što će sigurno svi poželeti da kupe još ovih panela, što i nije toliko jeftino.

Saitek je dobro poznata kompanija na polju igračkih kontrolera, i već smo testirali neke veoma interesantne džojstike i gamepad-ove ovog proizvođača. Ono po čemu je takođe Saitek poznat su kontroleri za simulacije letenja, koji dosta utiču na povećanja realnosti u ovim igrama. Brojni ljubitelji ovih simulacija su sigurno videli, a najverovatnije i kupili neke od Saitek proizvoda, pa će sigurno biti više nego zainteresovani da vide da postoji i nešto novo. Pro Flight Instrument Panel je sjajan dodatak svakom ozbiljnom pilotu, pošto je u pitanju multifunkcionalni displej koji može prikazivati jednu od 6 dostupnih funkcija. Ovaj instrument zamenjuje neke od pokazivača u kokpitu koji se inače vide na ekranu, i u kombinaciji sa nekim konktrolerima prenosi kompletnu atmosferu iz kokpita pravo u sobu.

Ključne karakteristike

  • Ukupno 6 funkcija
  • Odličan veliki LCD u boji
  • Jednostavna instalacija

Utisak kvare

  • Za sada, kompatibilan samo sa Flight Simulator X igrom
  • Vrlo verovatno će morati da se dokupe još 5 panela za puni doživljaj

Specifikacija

  • Instrumenti: visinomer, indikacija položaja i vazdušne brzine, kompas, Turn and Slip indikacija, vertikalna brzina
  • Ekran: 3.5" LCD u boji
  • Kopmatibilnost: Saitek Pro Flight Yoke
  • Dimenzije: 10x12x14.5 cm

Saitek Pro Flight Instrument Panel

U pakovanju stižu displej, kablovi, šrafovi i adapter za montažu, kratko uputstvo i CD sa potrebnim drajverima. Za svaki slučaj, proizvođač je ubacio i mikrofiber krpicu koja će pomoći da se obrišu otisci prstiju koji će sigurno ostati na površini. Šta je Pro flight Instrument Panel? U pitanju je LCD displej u boji dijagonale 3.5", koji je u stanju da grafički prikaže neke od funkcija: visinomer, vazdušna i vertikalna brzina, indikacija položaja, Turn and Slip, kao i digitalni kompas. Umesto da se gleda na ekran računara, svi podaci su dostupni na ovom displeju. Još bolje, postoji šest shortcut tastara (za pozivanje svake od funkcija) zajedno sa dva potenciometra i dva dodatna tastera, tako da se ne mora koristiti miš ili shortcut na tastaturi - dakle baš kao i u pravom kokpitu.

Pro Flight Instrument Panel se može koristiti na dva načina, ili se postavlja na sto ili ravnu podlogu pomoću metalnog postolja sa zadnje strane (što nam se nije dopalo pošto nije baš mnogo stabilno), ili se korišćenjem adaptera i šrafova iz pakovanja fiksira za Pro Flight Yoke kontroler. Ovo drugo ima mnogo više smisla, prvo se adapter ušrafi, a zatim jednostavno postavi panel. Ono što smo primetili je da je uprkos odličnom kvalitetu izrade samog panela ovaj adapter napravljen od plastike koja se malo savija i ugiba kada se jače pritisne, što je prava šteta. Takođe, treba znati da se na Pro Flight Yoke mogu ušrafiti jedan do drugog tri ova panela, dok se dodatni mogu fiksirati iznad njih. Za povezivanje sa računarom se koristi USB kabl (sa samom displeju je mini USB konektor) koji zahteva posebno napajanje ukoliko se koristi SUB hub. Po povezivanju treba samo instalirati potrebne drajvere i pokrenuti igru.

Rezime

E sad, ono što se mora reći je da je u ovom trenutku podržan samo Flight Simulator X, dok se za entuzijaste veštije u programiranju isporučuje i SDK pomoću koga se može ostvariti podrška i za neke druge igre. Ono što je bitno, u praksi se Instrument Panel pokazao sjajno, svi podaci se ažuriraju u realnom vremenu, nema kašnjenja, prikaz na displeju je vrlo kvalitetan i stvarno izgleda kao pravi instrument. Na kraju, cena ovog displeja nije baš mala, i pretpostavljamo da će pravi ljubitelji simulacija letenja poželeti da imaju po jedan displej za svaku funkciju, što neće biti mnogo jeftino.

Conclusion

In this moment, only Flight Simulator X is supported while for more enthusiastic users a SDK is provided helping you to provide support for other games too. Instrument Panel is great, all data are updated in real time, there is no delay whatsoever, screen preview is very good, and it looks like a real instrument. Price of this screen isn’t affordable at all but we believe real fans of flight simulations would desire to have one screen for each function and that is not going to be cheap.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, decembar 2009.): 157€

Start-Play ustupio: Saitek Pro Flight Instrument Panel
maloprodaja: Tadeuša Košćuška 72a, 011/292.07.86