Saitek Pro Flight Multi Panel PZ270

Još jedan vrlo interesantan Saitek dodatak koji će obradovati ljubitelje simulacija letenja. U pitanju je panel koji ima ulogu kontrole auto pilot podešavanja. Vrlo se jednostavno koristi i prilično lako će se preći od miša i tastature na posebne kontrole koje inače ne moraju da se podešavaju u igrama pošto su već unapred mapirane sve funkcije.

Saitek je igračima jako dobro poznato ime, sa posebnim akcentom na periferije za simulacije letenja koje su veoma popularne i imaju prilično veliku bazu fanova. Mi smo i ranije videli neke od veoma zanimljivih gadgeta koji bi trebali da povećaju dozu realnosti u simulacijama, a navikli smo već da su Pro Flight proizvodi ove kompanije izuzetno kvalitetni i da su izuzetno popularni među zagriženim ljubiteljima letačkih simulacija. Pro Flight Multi Panel PZ270 je dodatak za civilne simulacije letenja pošto je u stvari namenjen naprednom korišćenju auto pilota. Da li i koliko je ovo zaista neophodno nije uopšte ni bitno pošto je svaki detalj koji igrača približava kokpitu itekako bitan.

Ključne karakteristike

  • Napredne funkcije auto pilota
  • Informativan LED displej
  • Kompatibilnost sa Pro Flight Yoke sistemom

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Tasteri: 8 tastera, potenciometri i prekidači
  • Interfejs: USB 2.0
  • Dodatno: Auto pilot panel, Auto throttle, flaps, elevator, LED displej
  • Operativni sistem: Windows XP, XP64 and Vista

Saitek Pro Flight Multi Panel PZ270

Pro Flight Multi Panel PZ270 dolazi u pakovanju sa plastičnim okvirom koji služi za montažu na već postojeći Pro flight Yoke sistem, i predviđeno je da stoji iznad njega. Plastika od koje je ovo postolje-ram napravljeno ne uliva baš puno poverenja, no ipak je ovo za simulacije letenja gde nema pucanja, tako da ne verujemo da će biti mnogo žustrih poteza i rizika da se ošteti. Sam panel se vizuelno savršeno uklapa među ostale Saitek panele koji se mogu kupiti, tako da se lepo može napraviti okruženje koje maksimalno podseća na kokpit. Interfejs je inače USB i instalacija je maksimalno jednostavna, potrebno je prvo instalirati drajvere sa CD-a iz pakovanja a zatim priključiti panel na slobodan USB port računara. Sve funkcije su već predefinisane i recimo Flight Simulator X ih odmah i prepoznaje, tako da odmah može da počne da se koristi, bez ikakvih dodatnih podešavanja.

Glavna funkcija ovog panela je da se umesto pomoću miša i prečica sa tastature aktiviraju i kontrolišu različiti režimi rada auto pilota (HDG, NAV, IAS, ALT, VS, APR i REV). Iako mnogi od nas i ne znaju da postoji više modova auto pilota, oni koji često igraju simulacija letenja će sigurno znati tačno o čemu se radi. Primera radi, može se podesiti auto pilot da leti na određenoj visini, ili određenom konstantnom brzinom. Pored tastera za uključivanje i isključivanje auto pilota i biranje prikaza na segmentnom LED ekranu, imamo i prekidač za spuštanje flapsova, aktiviranje automatskog regulisanja potiska, kao i dva potenciometra za fino regulisanje brzine i pitch-a.

Rezime

Ovakav panel definitivno nije neophodan za igru, svakako nije bitniji od džojstika ili Yoke kontrolera recimo, no predstavlja samo još jedan korak da se kokpit približi igraču, što i uspeva. Činjenica je da za neke od dosta bitnih stvari (što auto pilot realno jeste u simulacijama) sada imamo zaseban instrument, i što kao u avionu možemo koristiti posebne, fizičke kontrole za to. Ljubiteljima simulacija letenja sigurno ne treba puno izgovora da bi došli do novog gadgeta, a Pro Flight Multi Panel je sjajan dodatak koji nas dovodi još jedan korak bliže idealnom kokpitu za računarom.

Conclusion

This panel is definitely not necessary for the game, certainly it is not more important than the joystick or the Yoke controller, let’s say, it is just another step to close the cockpit to the player. The fact is that for some of the many important things (which the autopilot in simulations really is) we now have a separate instrument, and as in airplane, we can use special, physical controls for that. Flight simulation fans certainly do not need many excuses to get a new gadget, and Pro Flight Multi Panel is a wonderful addition bringing us one step closer to the ideal PC cockpit.

Preporučena cena (uključujući PDV, decembar 2010.): 130€

Start-Play ustupio: Saitek Pro Flight Multi Panel PZ270
maloprodaja: Tadeuša Košćuška 72a, 011/292.07.86
zvanični sajt: start-play.com