Saitek Pro Flight Rudder Pedals

Ultimativni dodatak za pilote. Bez obzira da li je u pitanju simulacija civilnog ili borbenog letenja, pedale će vam doneti prednost u odnosu na konkurenciju. Doprinose realnosti simulacija, i na najbolji način vas smeštaju pravo u kokpit.

Ukoliko ste hard kor igrač simulacija letenja, sigurno vas interesuje svaka stvar koja će letenje na računaru učiniti još realnijim. Pored džojstika i throttle kontrolera, Saitek ima i poslednji deo slagalice za savršen sistem kontrole aviona. U pitanju su pedale koje kontrolišu zakrilca na repu aviona, baš kao što je slučaj sa pravim avionima. Ako ste do sada bili dobro opremljeni za simulacije letenja, sa ovim pedalama postajete profesionalac, a ko zna, možda se desi da budete u prilici da preuzmete kokpit aviona zbog neke misteriozne bolesti koja je pokosila posadu!

Ključne karakteristike

  • Vrlo kvalitetna i robusna izrada
  • Podesiv stepen otpora pedala
  • Centrirane su i vraćaju se u početni položaj
  • Ergnonomsko podešavanje za 3 veličine stopala
  • Jednostavnost upotrebe

Utisak kvare

  • Ništa specijalno

Specifikacija

Saitek Pro Flight Rudder Pedals - Funkcije: kretanje u tri ose je centrirano i sa podešavanjem otpora

  • Ergonomija: tri položaja za različite veličine stopala
  • Interfejs: USB 2.0
  • Operativni sistem: Windows XP, XP64 and Vista

Saitek Pro Flight Rudder Pedals

Pedale su napravljene od plastike, ali veoma čvrste i robusne, pa deluje da će izdržati na hiljade sati letenja u svim uslovima. Gornji i donji deo svake pedale se nalaze po tri šare (od plastike), koje će sprečiti klizanje noge. Vrlo bitno, pedale se mogu prilagoditi veličini stopala pošto postoji tri stepena podešavanja vrlo jednostavnog mehanizma koji produžava i skraćuje dužinu pedale. Postoje i dve plastične podloge koje se mogu montirati kao odmorište za noge. Sa donje strane celog uređaja se nalazi čak 18 gumiranih stopa, da spreči eventualno klizanje usled malo žustrijeg pritiskanja pedala. Mehanizam pedala je tako povezan da će se, kada popustite pritisak, same vratiti u ravnotežni položaj, što je veoma bitno u simulacijama letenja.

Između pedala je umetnuto parče metala na kome se nalazi točak za podešavanje otpora trenja pedala. Kada se okreće u desnu stranu, povećava se otpor i obrnuto. Pedale su povezane, pa ako jednom nogom gurate na gore, druga pedala ide na dole (ko se sreo sa steperom u teretani, znaće sigurno o čemu je reč). Pokreti su veoma glatki i vrlo ujednačeni, bez obzira na stepen otpora. Pedale mogu imati još jednu funkciju, a to je kada pritisnete pedale ka zemlji, kao kod kočenja. Na obe pedale se ovo može potpuno nezavisno raditi, što se može vrlo detaljno podesiti. Samo povezivanje je vrlo jednostavno i vrši se pomoću USB porta, a priloženi drajveri će odraditi posao. Kao i kod ostalih Saitek kontrolera, možete i pedale veoma detaljno podešavati, i u zavisnosti od konkretne igre imati i više profila. Naravno, pedale možete mapirati i u igrama koje nisu simulacije letenja.

Rezime

Posle vrlo kratkog navikavanja, ove pedale će zasigurno zauzeti svoje mesto ispod stola, i zasluženo postati nezamenljivi deo igračke opreme. Ovaj kontroler nije za svakoga, već za one koji žele još jedan korak da se približe kokpitu. Ostalo je još samo da nabavite pilotsku kapu i stjuardesu, i upalite motore...

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, septembar 2007.): 149€

Compdesk ustupio: Saitek Pro Flight Rudder Pedals
maloprodaja: Savska 31 / Lokal 5, 011/3610 104, 011/3610 265