Saitek Pro Flight X-55 Rhino

Jedan od novijih periferija, kontrolera namenjenih ljubiteljima simulacija letenja. Saitek je inače i poznat po ovoj kategoriji, a X-55 Rhino na najbolji način pokazuje zašto je to tako.

Među ljubiteljima simulacija letenja, Saitek uživa prilično dobru reputaciju, a gledajući modele kontrolera namenjene "letačima", možemo samo da zaključimo da kod nas zaista nema boljih rešenja. Iako Saitek sada posluje u okviru Mad Catz-a, to izgleda ništa ne smeta da dobijemo i nove modele džojstika za hobi letače. Ovom prilikom, tu je Pro Flight X-55 Rhino H.O.T.A.S. koji već na prvi pogled izgleda stvarno impresivno! Ovo je Hands On Throttle-And-Stick koncept koji omogućava pilotima ruke zadrže na (palici i throttle-u) gde su im dostupne sve kontrole. Ovo je nešto što se koristi prvenstveno na borbenim avionima, no naravno ništa ne smeta ni ako preferirate da upravljate civilnim.

Ključne karakteristike

  • Sistem promenljivih opruga
  • Izuzetno kvalitetna izrada, metalna konstrukcija
  • Vrhunske performanse
  • Ogroman broj kontrola

Utisak kvare

  • Očekivano, nešto veća cena

Specifikacija

  • Interfejs: USB 2.0, odvojeni konektori
  • Operativni sistem: Microsoft Windows XP, XP64 and Windows Vista, Mac OS
  • Kompatibilnost: FSX - Flight Simulator X (PC only), X-Plane 10(PC and Mac), Prepar3D® 2.2(PC only)

Saitek Pro Flight X-55 Rhino H.O.T.A.S.

Ovaj komplet se sastoji, logično, od palice i throttle-a. U ponudi proizvođača, X-55 Pro se nalazi iznad veoma popularnog X-52 Pro modela i planirano je da zauzme poziciju koju je držao X-65F koji je kao top model podržavao Force-Sensing tehnologiju koja na žalost nije bila baš tako dobro prihvaćena od strane korisnika, pa tako ovde imamo opet na raspolaganju klasičan džojstik sa federom. I tu je Saitek uradio nešto interesantno, pa u pakovanju dolaze četiri dodatna federa različite čvrstine, tako da korisnici mogu prema svojim potrebama i navikama odabrati odgovarajući stepen otpora. Procedura je jednostavna, a tu je i video na kome se to može bolje videti. Oba kontrolera imaju svoj USB priključak, što daje malo više fleksibilnosti prilikom povezivanja.

Oba kontrolera su montirana na masivna postolja koja izgledaju vrlo slično i dosta podsećaju na pomenuti X-65F. Postolja su dovoljno teška i odlično se "lepe" za sto, tako da se neće mrdati tokom korišćenja. Odmah primećujemo da na bazi stick-a nema tastera, dok su na throttle-u raspoređeni i prekidači i točkići sa svih strana. Ovo se savršeno uklapa u H.O.T.A.S. fiozofiju gde jedna ruka ostaje na stick-u dok druga kontroliše throttle i prekidače. Od kontrola, na sticku imamo četiri push tastera, single-stage trigger, taster za mali prst i tri 8-way hat switcheva.

Što se throttle-a tiče, imamo dve nezavisne ručice koje se mogu spojiti i zaključati da bi se kontrolisale zajedno. Na ručkama imamo tri push tastera, dva 8-way hat switch-a, mouse touch tastera, slajder sa dve pozicije, taster sa tri pozicije, scroll točkić, dodatna dav rotirajuća tastera i dva integrisana push tastera. Na bazi throttle-a, imamo 7 prekidača (spring loaded) sa 3 položaja, dva točkića, 3-way mode taster i kontrola otpora throttle-a. U zbiru, to je ukupno 70 funkcija i 11 pomeranja, odnosno uz tri profila maksimalno 210 diskretnih i 11 analognih funkcija, što će izvesno biti dovoljno i za one malo zahtevnije.

Rezime

Za podešavanje se koristi X-55 Rhino Configuration and Programming koji ima dosta toga na raspolaganju, i čini se da nema ničega što je izostalo. Korisnici mogu po želji mapirati tastere, memorisati profile, podešavati osetljivost oba kontrolera zasebno po osama, kao i pozadinsko osvetljenje tastera sa throttle-a da pomenemo samo par funkcija. Jasno je da cena od 250€ nije baš povoljna, no dobro znamo da ljubitelji simulacija letenja vole da imaju kvalitetan hardver koji se kod njih zadržava i nešto duže nego kod prosečnih igrača. U tom svetlu, Saitek Pro Flight X-55 Rhino H.O.T.A.S. predstavlja izuzetno dobar izbor i u ovom momentu kod nas ne postoji bolji letački kontroler.

Conclusion

X-55 Rhino Configuration and Programming offering many options are used for setting. Users can optionally mapped keys, save profiles, adjust the sensitivity of the both controllers separately on each axis, as well as key throttle illumination, to name just a few functions. The price of 250 Euros is not favorable at all, but the flight simulation enthusiasts prefer to have a high quality hardware, which stays with them for a longer period than with the average player. Saitek Pro Flight X-55 Rhino H.O.T.A.S. represents a very good choice and at this moment, there is no better flight controller on the local market.

Preporučena cena (uključujući PDV, decembar 2014.): 250€

PRO NET SYSTEM d.o.o. ustupio: Saitek Pro Flight X-55 Rhino H.O.T.A.S.
maloprodaja: Save Kovačevića ulica 2. 2a, 011/3317982
zvanični sajt: start-play.info