Saitek X52 Flight Control System

Izuzetan kontroler za one koji vole simulacije letenja, bilo ratnog ili komercijalnog tipa. Izrada je vrhunska, sa gumiranim površinama i metalnim delovima. Postoji i podešavanje prema veličini šake, a broj tastera će bez razlike svakog impresionirati.

Iako smo već imali priliku da vidimo Saitek X-52 Pro Flight Control System kontroler kompanije Saitek i zaista budemo oduševeljeni u svakom pogledu, svesni smo činjenice da će cena biti odlučujući faktor da se ovaj sjajni kontroler ne nađe na stolu svakog zaljubljenika u simulacije letenja. Saitek i za to ima odgovor, pa je tu "običan" X52 sistem, cenovno prilagođen široj populaciji.

Ključne karakteristike

  • Vrlo kvalitetna izrada i gumirani i metalni delovi
  • Veliki broj tastera će biti dovoljno, ako ne i previše, i za profesionalce
  • Ergonomija je vrhunska, sa podešavanjem prema veličini šake
  • Veoma jednostavna instalacija i podešavanje

Utisak kvare

  • Ogroman broj kontrola može "uplašiti" početnike

Specifikacija

Saitek X52 Flight Control System - Interfejs: USB 2.0

  • Operativni sistem: Microsoft Windows XP, XP64 and Windows Vista

    Džojstik - Palica: Precision centering mehanizam obezbeđuje preciznu kontrolu i trajnost

  • Tasteri: Metalni okidač sa dva koraka, 4 tastera za pucanje od kojih jedan ima zaštitni poklopac sa mehanizmom opruge, shift taster za mali prst, 2 x 8-smerni hat prekidači, točkić sa 3 položaja sa LED svetlima, 3 tastera na osnovi za ukupno do 6 funkcija
  • Rotacija: 3D rudder twist mehanizam
  • Ergonomija: 5 položaja za podešavanje za veličinu šake

    Throttle - Potisak: Ručica koja ima podesiv otpor

  • Tasteri: 2 tastera za pucanje, skrol točkić sa ugrađenim tasterom, 8-smerni hat prekidač, dva kružna tastera, klizač
  • Dodatno: Multifunkcionalni displej

Saitek X52 Flight Control System

Saitek je na osnovu iskustava stečenih u radu na modelima X36 i X45 mnoge stvari implementirao u model X52 koji je po mnogim parametrima jedan od najnaprednijih kontrolera za letenje. Na raspolaganju imate 23 tastera, tri 8-smerna hat switch-a, 7 osa (pravaca) koje kontrolišete, što u zbiru daje oko 50 različitih komandi koje možete koristiti. To nije sve, pa pomoću tastera koji se nalazi ispod malog prsta i ima tri položaja, ukupan broj različitih funkcija koje možete podesiti raste na 282. Sve ovo je dostupno preko Saitek Smart Technology programa u kome se sve funkcije mogu podesiti. Verujemo da će i pravi profesionalci imati pune ruke posla da definišu sve funkcije, no srećom Saitek nudi i već spremne profile za određeni broj igara, koji se mogu preuzeti sa zvaničnog web sajta.

Sistem se sastoji iz dva odvojena dela, džojstika i throttle kontrolera. Ergonomski gledano, džojstik će sigurno odgovarati većem broju korisnika pošto se može podestiti prema veličini šake (postoji 5 pozicija). Što se izrade tiče, u pitanju je gumirana plastika i metalizirani delovi i izuzetno kvalitetna završna obrada. Džojstik odlično leži u ruci, a čak ni uobičajeno znojenje ruke neće pokvariti doživljaj. Inače, da ne bude zabune, ovo nije force feedback džojstik, ali ima feder u osnovi pa se može do mile volje uvrtati (sam se vraća u početnu poziciju) i tako recimo zameniti funkcije pedala koje se kupuju odvojeno. Postoje korisnici koji ne vole da se džojstik uvrće, a na X52 postoji i prekidač koji zaključava džojstik u centralnoj poziciji.

Zanimljivo je i to da džojstik koristi specijalne senzore koji ne zahtevaju kontakt, pa je time i povećan životni vek pošto se ne može desiti da se pohaba. Na bazi džojstika postoje 3 tastera (sa po dva nivoa pritiska), a na glavi džojstika dva 8-smerna hat switch-a i 4 tastera, od kojih je jedan pokriven zaštitnim poklopcem. Glavni taster za pucanje (onaj ispod kažiprsta) je metalni i ima dva nivoa pritiska. Ako se igrate noću, sigurno će vas oduševiti plavo osvetljenje dioda koje osvetljavaju većinu tastera što izgleda sjajno. Za podlogu se džojstik fiksira gumenim vakumskim nastavcima, a za pravilan rad se mora povezati sa throttle delom i to specijalnim kablom koji dolazi u pakovanju.

Throttle deo sistema je vrlo zanimljiv pošto se na njemu nalazi i Multi-Function displej, na kome će se pored osnovnih informacija iz igre naći mesta i za prikazivanje dostupnih komandi sa tastera X52 sistema (ovo se postiže pritiskom na i taster sa bočne strane). Kako funkcija ima poprilično, mislimo da je ovo odlična ideja, da ne bi morali da lutate i tražite potrebnu funkciju. Displej ima pozadinsko osvetljenje što još više doprinosi funkcionalnosti. Sam throttle ili kontrola potiska je vrlo glatka, ali i sa podešavanjem otpora što znači da će svako prema sebi namestiti tako da mu najbolje odgovara. Ispod displeja se nalaze tri funkcijska tastera za upravljanje funkcijama displeja. Ne treba zaboraviti ni još jedna hat switch taster, kao ni specijalan (plavi) taster koji preuzima funkciju miša, pa nema potrebe da ruke sklanjate sa ovog kontrolera. Tu su i dva kružna tastera kao i jedan slajder taster, pa smo sasvim sigurni da ćete već naći funkcije koje im najbolje odgovaraju, mi samo možemo da potvrdimo da su pozicionirani tačno tamo gde treba, pa nije potrebno ni minimalno pomeranje šake da bi se dohvatili.

Rezime

Programiranje ovog kontrolera je relativno lako. Relativno kažemo pošto je potrebno znati čemu sve te komande služe i koje je najlogičnije mesto za mapiranje. Sigurni smo da će zagriženi letači za čas pronaći sve što im treba i programirati tastere baš onako kako treba. Kvalitet izrade i funkcionalnost X52 Flight Control sistema je na visokom nivou, a cena dovoljno dobra da će se čak i početnici odlučiti da incestiraju u ovakvu periferiju.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, februar 2008.): 130€

Compdesk ustupio: Saitek X52 Flight Control System
maloprodaja: Tadeuša Košćuška 72a, 011/292.07.86