Saitek X-52 Pro Flight Control System

Profesionalni kontroler za simulacije letenja. Ako vas je nešto do sad i sprečavalo da postanete letački as, sada više izgovora nema. Uzmite kontrole u svoje ruke i bukvalno poletite! Saitek X52 Pro je pravi izbor za sve koji vole simulacije letenja.

Za sve igrače koji igraju simulacije letenja, posebno borbene simulacije, Saitek je pripremio jedan od najnaprednijih kontrolera koji se može kupiti, sa ciljem da unapredi doživljaj igranja i da novu dimenziju igranju, pardon, letenju. Kao rezultat, imamo X52 Pro Flight System kao naslednika modela X52, sa brojnim poboljšanjima i unapređenjima. Sigurni smo da će zaljubljenici u simulacije letenja umeti da cene trud i znanje uloženo u ovaj proizvod, i na najbolji način iskoriste brojne prednosti koje on nudi.

Ključne karakteristike

  • Vrlo kvalitetna izrada i odlični upotrebljeni materijali
  • Tona tastera i točkića će pokriti sve potrebe i onih najzahtevnijih
  • Ergonomija na najvišem novou
  • Veoma jednostavna instalacija i podešavanje

Utisak kvare

  • Početnicima potrebno više vremena za navikavanje

Specifikacija

X52 Pro Flight Control System - Interfejs: USB 2.0

  • Operativni sistem: Microsoft Windows XP, XP64 and Windows Vista

    Džojstik - Palica: Precision centering mehanizam obezbeđuje preciznu kontrolu i trajnost

  • Tasteri: Metalni okidač sa dva koraka, 4 tastera za pucanje od kojih jedan ima zaštitni poklopac sa mehanizmom opruge, shift taster za mali prst, 2 x 8-smerni hat prekidači, točkić sa 3 položaja sa LED svetlima, 3 tastera na osnovi za ukupno do funkcija
  • Rotacija: 3D rudder twist mehanizam
  • Ergonomija: 5 položaja za podešavanje za veličinu šake

    Throttle - Potisak: Ručica koja ima podesiv otpor

  • Tasteri: 2 tastera za pucanje, skrol točkić sa ugrađenim tasterom, 8-smerni hat prekidač, dva kružna tastera, klizač
  • Dodatno: Multifunkcionalni displej

X52 Pro Flight Control System

Kako je u pitanju sistem, sastoji se od džojstika i kontrolera za potisak, ili Throttle. Iako se mogu korstiti potpuno odvojeno, najbolji rezultati se ipak postižu kada se spoje priloženim kablom i povežu na račuanar putem USB porta. Kvalitet kontrolera je na zavidnom nivou, pa se stiče utisak da je X52 Pro bukvalno izvađen iz nekog lovca. Oba uređaja su izrađena od plastike koja je baršunaste završne izrade, odnosno mekane, pa je prosto pravo uživanje sve povezati i pokrenuti neku igru. Prevashodno namenjeno za neke ratne simulacije, X52 Pro odlično sarađuje i sa Flight Simulator X igrom, u kojoj se veoma lako konfiguriše.

Džojstik sjajno leži u ruci, a za slučaj da vam šaka nije po JUS-u, predviđeno je 5 položaja koji će džojstik prilagoditi praktično svakome, od jetija do patuljka. Odmah se uočava da je palica veoma čvrsta, ali ne i previše, pa će ugrađena opruga dozvoliti da budete grubi koliko god želite, bez opasnosti da džojstik strada. Taster koji leži ispod kažiprsta je metalni i ima dva koraka, a tu je i sijaset drugih tastera od kojih ćemo pomenuti onaj za pucanje koji leži ispod palca, a inicijalno je zaštićen metalnim poklopcem. Dakle, ako želite da pucate, morate prvo otvoriti poklopac koji je pričvršćen oprugom, a zatim pritisnuti taster. Dodajmo i prateće svetlosne efekte LED svetala i doživljaj će biti potpun. Prisutan je i točkić sa tri položaja kojim se bira režim prikaza na displeju Throttle uređaja. Na osnovi koja odlično naleže na podlogu se nalaze tri tastera koju tipa klackalica i ukupno dozvoljavaju 6 funkcija. Ispod malog prsta se nalazi shift prekidač koji aktivira sekundarne funkcije za svaki taster. U pakovanju se nalaze i četiri gumene podloške za slučaj da želite da bolje fiksirate džojstik za sto.AC

Throttle je priča za sebe, a kako je izrađen od istog materijala kao i džojstik, savršeno leži u ruci. Kada se on aktivira i upali displej i razna LED svetla, sigurni smo da ćete biti bliži upravljanju avionom nego ikada. Otpor ručice se može podesiti točkićem predviđenim za to, pa je možete maksimalno prilagoditi sebi. Prekidača i točkića je mnogo, a pomenućemo samo skrol točkiće, kao i tastere na osnovi koji će maksimalno povećati funkcionalnost ovog kontrolera. Displej prikazuje bitne podatke iz igre, a ukoliko želite, možete se i sami oprobati u programiranju, pošto Saitek isporučuje i softver za to. Od zanimljivih stvari, pomenućemo i to da se u zavisnosti od ugla za koji pomerite ručicu menja i svetlo koje je obasjava sa donje strane, te ćete sigurno znati i po boji svetla šta radite.

Povezivanje i inicijalno podešavanje je veoma jednostavno, u slučaju Flight Simulatora X i direktno podržano u igri, a dobra vest je da je, što se tiče prethodnih verzija popularnog simulatora, moguće pronaći odgovarajuće profile na Internetu. Moguće je pozabaviti se podešavanjima na veoma detaljnom nivou, ali verujemo da će većina korisnika to preskočiti, no za one koji se tu zadrže, sigurni smo da će biti fascinirani nivoom detalja.

Rezime

Ovo je jedan od najboljih kontrolera za letenje, tu nema dileme, i kada se jednom proba, nema povratka nazad. Saitek X52 Pro je konstruisan sa tolikom količinom detalja da je to prosto neverovatno, a osim što izgleda fantastično, osećaj koji pruža se teško može opisati rečima. Sve preporuke i reči hvale koje upućujemo, X52 Pro u potpunosti i zaslužuje, te ako planirate kupovinu ovakvog kontrolera, nema potrebe da dalje tražite.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, septembar 2007.): 199€

Compdesk ustupio: X52 Pro Flight System
maloprodaja: Savska 31 / Lokal 5, 011/3610 104, 011/3610 265