Saitek X65F Pro Flight System

Novi komplet kontrolera za simulacije letenja kompanije Saitek. Ovo je nešto što se ne može tako lako objasniti dok se ne isproba pošto se koristi novi Force Sensing tehnologija, a palica je fiksirana i ne pomera se. Kvalitet izrade je vrhunski i verujemo da će pravi zaljubljenici u letačke simulacije biti oduševljeni.

Saitek je jedno do najrespektabilnijih imena kada su igrački kontroleri u pitanju, i u prošlosti smo imali priliku da isprobamo veliki broj razilčitih uređaja kao što su džojstici, miševi, gamepad-ovi, ali i specifične posebne kontrolere za simulacije letenja. Ovoga puta je na test pristigao najnoviji komplet za upravljanje avionima, S65F Flight System. Komplet se sastoji iz tri dela: palica, kontrole potiska i kontrolnog panela. Već na prvi pogled je jasno da se radi o proizvodima više klase, i ljubitelji avio simulacija će sigurno biti veoma zainteresovani da isprobaju X65F, pogotovo pošto je pitanju prvi proizvod ovog proizvođača koji koristi Force Sensing tehnologiju, što predstavlja i budućnost ovakvih kontrolera.

Ključne karakteristike

  • Force Sensing tehnologija
  • Izuzetno kvalitetna izrada, metalna konstrukcija
  • Vrhunske performanse

Utisak kvare

  • Period navikavanja

Specifikacija

  • Interfejs: USB 2.0
  • Operativni sistem: Microsoft Windows XP, XP64 and Windows Vista

    Džojstik - Palica: Force Sensing kontrola

  • Tasteri: 3x 8-way hat, 1x 8-way thumb hat, 1x trigger, 2x običan taster, 2x prekidač za mali prst

    Throttle - Potisak: 2 ručice (push button control)

  • Tasteri: 1x mouse hat, 4x 8-way hat, 1x dvostuki K switch, 1 x scroll selector, 1 x 4 position mode switch
  • Dodatno: Panel sa 5 dodatnih prekidača

Saitek X65F Pro Flight System

Prva stvar koja se uočava jeste težina i veličina pakovanja, što i nije toliko čudno pošto je Saitek koristio metal u konstrukciji. Da nije oznake proizvođača i modela, pomislili bi da se radi o pravom kontroleru skinutom iz nekog aviona. U paketu stižu palica, throttle odnosno kontrola potiska i kontrolni panel koji se na njega kači, diskovi sa softverom i par šrafova i adaptera za montažu. Palica je vrhunska i nećemo pogrešiti ako kažemo da je i najbolja koju smo do sada videli, daleko od svih ostalih džojstika za avio simulacije. Metalna konstrukcija je sa stabilnom bazom koja neće dozvoliti da se pomera po podlozi. Čim se prvi put uhvati rukom, postaje jasnije šta je Force Sensing tehnologija koju smo pomenuli. Naime, ovo je preuzeto sa modernih borbenih aviona i radi se o tome da nema klasičnih zglobova (koji koliko god da su kvalitetno napravljeni, vremenom stradaju), već je palica fiksirana (ne pomera se ni milimetar) i poenta je da reaguje na silu koja se detektuje (uključujući i uvrtanje odnosno rudder kontrolu).

Moramo priznati da je osećaj čudan - jednostavno navikli smo na klasične džojstike, tako da verujemo da će biti potrebno dosta navikavanja za one koji ovako nešto nisu ranije probali (a verujemo da takvih ima dosta). Ovo ne znači da kontrola nije dovoljno precizna, naprotiv, jednostavno je sistem drugačiji. Na samoj palici ima dosta kontrola, ukupno četiri hat switch tastera (jedan je za palac), dva klasična tastera (trigger i fire) i dva za mali prst (jedan je u stvari poluga). Kvalitet samih tastera je sjajan, pa iako nisu od metala, potpuno se uklapaju po izgledu i kvalitetu. Vredi pomenuti da su svi hat switch-evi u stvari 4-smerni, ali se softverski prepoznaje 8 pravaca, što nekome može odgovarati a nekome ne, no kako se može podesiti i da rade kao klasični 4-way switch-evi, to i nije neki problem. Throttle palica izgleda sjajno, bukvalno kao da je preslikana iz nekog aviona, u pitanju je dvostruka palica koja ima posebnu polugu kojom se može spojiti u jednu, za kontrolu aviona sa dva ili jednim motorom.

Kontrola potiska je vrlo precizna, i interesantno je da će od brzine kretanja aviona zavisiti i jačina sile koja će morati da se upotrebi da bi se pomerile ručke. Upravlja se levom rukom, i na raspolaganju je veliki broj dodatnih kontrola koje će morati da se savladaju. Tu su čak četiri 8-smerna hat switch-a, dvostruki K prekidač, jedan mouse hat prekidač, skrol točkić i jedan prekidač sa četiri položaja. Iako tastera i prekidača ima dosta, ergonomija je odlična i sve je postavljeno tačno ispod prstiju, tako da neće morati da se napipava. Dodatni kontrolni panel se montira sa prednje strane kontrolera potiska, i stoji vertikalno, što može biti malo problematično kada se da gas do daske odnosno ručice pomere u krajnji položaj. Na ovom kontrolnom panelu pored ostalog postoje i četiri tastera kojim se direktno podešava nivo osetljivosti palice, što je prilično dobra ideja. Moramo samo jednu stvar da dodamo, ovaj kontrolni panel je jedini napravljen od plastike, pa iako nije loše izrade, ipak nekako odskače od palice i throttle-a koji su izuzetnog kvaliteta.

Rezime

Kada se utisci sumiraju, nije teško zaključiti da se radi o sistemu kontrolera vrhunskog kvaliteta i nove generacije. Ovako nešto stvarno treba isprobati uživo pošto je teško preneti utiske. Saitek je uspeo da napravi kontroler o kome će se još pričati, i jedino ostaje da se proveri da li korisnici mogu da se naviknu na Force Sense, pošto je dosta drugačiji osećaj u igrama od klasičnih kontrolera. Zbog svega onoga što smo videli, X65F Pro Flight System dobija našu preporuku, i bez obzira koliko bude koštao (a verovatno neće biti baš mnogo jeftin), to sigurno neće sprečiti zagrižene letače da uživaju u nečemu novom što će doprineti povećanju realnosti u ugrama.

Conclusion

Overall, it is not difficult to conclude this is a high quality superior system controller of a new generation. Something like this needs to be tried because it is very hard to imagine the impressions. Saitek has managed to create a great controller, and the only thing left is to check whether people can get used to Force Sense, as it provide different feeling in the games of the classic controller. Because everything we have seen, X65F Pro Flight System gets our recommendation, and no matter the price (probably will not be cheap), it certainly will not stop hardcore gamers to enjoy something new that will contribute increasing reality in games.

Preporučena cena (uključujući PDV, 2010.): 400€

Start-Play ustupio: Saitek X65F Pro Flight System
maloprodaja: Tadeuša Košćuška 72a, 011/292.07.86
zvanični sajt: start-play.com