Samo pet odsto velikih kompanija spremno za digitalno doba

Beograd, 21. april 2017. godine – Kompanija Dell objavila je rezultate poslednjeg istraživanja, sprovedenog u saradnji sa firmom Enterprise Strategy Group, koji pokazuju da većina velikih kompanija i dalje zaostaje u procesu digitalne transformacije i modernizacije poslovanja. Nove tehnologije i digitalna transformacija moraju biti na listi top prioriteta u razvoju velikih kompanija, smatraju stručnjaci.

Istraživanje kompanije Dell pokazuje da je 95 odsto ispitanika zabrinuto da li će njihovo poslovanje opasti na tržištu, te da li će manje kompanije, koje ulažu u digitalno poslovanje, zauzeti njihovo mesto. Mnogim kompanijama na tržištu potrebno je nekoliko meseci, pa čak i godina da bi sproveli digitalnu transformaciju i izborili se za uvođenje novih tehnologija u poslovanje.

„Rezultati istraživanja pokazuju da kompanije moraju da optimizuju poslovanje i da počnu da usvajaju prednosti novih tehnologija koje će im omogućiti bržu digitalnu transformaciju. Razlika između malih i velikih kompanija je u tome što su one manje hrabrije i odlučnije u ulaganju u nove tehnologije, pa na taj način dolaze lakše do cilja, povećavaju konkurentnost na tržištu i ubrzavaju poslovanje”, izjavio je Dejvid Golden, predsednik kompanije Dell.

Istraživanje ESG 2017 IT Transformation Maturity Curve imalo je za cilj da otkrije na koji način nove tehnologije utiču na razvoj digitalne transformacije u kompaniji i kroz koje faze ona prolazi. Na osnovu odgovora 1000 različitih kompanija širom sveta o njihovoj organizaciji poslovanja i procesa, određene su četiri faze digitalne transformacije. Prva faza odnosi se na kompanije koje zaostaju u mnogim, a pojedine čak i u svim segmentima digitalne transformacije. Prema istraživanju u ovoj fazi nalazi se 12 odsto ispitanih kompanija. U drugoj fazi, kompanije pokazuju napredak uz minimalno korišćenje novih tehnologija u poslovanju, i kroz nju trenutno prolazi 42 odsto ispitanih. Treću fazu čini 41 odsto kompanija, koje koriste sve prednosti digitalne transformacije uz umereno primenjivanje novih tehnologija, dok se u četvrtoj nalazi samo pet odsto kompanija, koje su skoro u potpunosti primenile ovaj način poslovanja.

Na osnovu istraživanja, uspešnost sprovođenja digitalne transformacije ogleda se u primeni različitih metodologija, korišćenju različitih sistema skladištenja i javnih cloud sistema, koji im omogućavaju brži razvoj i lakše korišćenje novih tehnologija u poslovanju. Većina kompanija, tačnije 71 odsto njih, slaže se da je digitalna transformacija od suštinskog značaja za njihovo poslovanje. Kompanije koje primenjuju digitalnu transformaciju poboljšale su brzinu izlaska proizvoda na tržište, automatizovale proces rada i usmerile profit na primenu novih tehnologija.

O ovom istraživanju, digitalnoj transformaciji i njenoj primeni u poslovanju govoriće stručnjaci na konferenciji kompanije Dell, koja će biti održana u maju 2017. godine.