Samsung LS27C350HS/EN

Ovo je jedan od novijih modela iz serije 3 ovog proizvođača i spada u osnovnu verziju. Ipak, u pitanju je 27" model sa Full HD rezolucijom i HDMI interfejsom, tako da će to u kombinaciji sa dobrom slikom i povoljnom cenom sigurno privući kupce.

Pravo iz Samsung serije 3, stiže nam monitor nešto veće dijagonale od 27" i Full HD rezolucije od 1920x1080 piksela. Ovo je monitor koji spaja dobre karakteristike sa povoljnom cenom, što je većini kupaca i sasvim dovoljno da uđe u uži izbor. Već smo videli da Full HD modeli dobijaju na popularnosti, a dijagonala od 27" znači i da će monitor biti vrlo interesantan onima koji traže malo veću radnu površinu, ali i za multimediju odnosno gledanje filmova. Kao što je i očekivano, u pitanju je TN panel, kao i LED pozadinsko osvetljenje, kombinacija koja je postala prilično dominantna a koja takođe ima i prilično dobre rezutate u praksi. Možda još uvek ne dovoljno dobro rešenje za profesionalce, ali za sve ostale će biti i više nego adekvatno.

Ključne karakteristike

  • Dobar kvalitet slike
  • HDMI interfejs i Full HD rezolucija

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Dijagonala: 27" Wide 16:9, LED
  • Rezolucija : 1920x1080 piksela
  • Osvetljenje : 300cd/m2
  • Kontrast : MEGA Dynamic Contrast Ratio (statički 1000:1)
  • Vreme odziva : 5ms GTG
  • Ugao vidljivosti : 170/160°
  • Ulaz : D-Sub, HDMI, headphones

Samsung LS27C350HS/EN

Ovaj monitor ne deluje toliko atraktivno kao neki drugi noviji Samsung modeli, no radi se o modelu osnovne kategorije, tako da dizajn ipak nije u prvom planu. Okvir standardne širine od glossy crne platike, i na prvi pogled postolje koje deluje prilično male površine u odnosu na sam ekran. Zbog toga, monitor ipak nije savršeno stabilan, već ume da se malo i klima kada se pomera, i imamo osećaj da bi ipak malo teže postolje veće površine bolje radilo posao. Sam monitor je prilično tanak i lagan, što je posledica toga da je adapter za napajanje eksterni, stim što je nešto manjih dimenzija od onoga što najčešće viđamo. U pakovanju, pored monitora i adaptera stižu i kabl za napajanje, kao i klasičan VGA kabl, uz standardna korisnička uputstva u štampanom obliku i na CD-u.

Pored oznake proizvođača i statusne diode sa prednje strane, vidimo da su izostali klasični ili touch tasteri menija, već je ispod ivice na samoj sredini smešten Jog, odnosno džojstik 4-smerni taster kojim se pristupa funkcijama, ali i direktnom podešavanju osvetljenja i biranju aktivnog video ulaza. Iako će biti potrebno malo vremena za navikavanje, u samom meniju i nema toliko novih i egzotičnih opcija. Jedna od stvari koju Samsung potencira jeste ušteda energije, koja se vrši jednostavno, odabirom predefinisanog profila sa jačinom pozadinskog osvetljenja (25% ili 50%). Postolje monitora omogućava samo tilt pomeranje, odnosno podešavanje ugla nagiba, a sa zadnje strane vidimo i Kingston lock, za slučaj da monitor treba fizički obezbediti od krađe. Od konektora, pored onog za napajanje, tu su analogni D-Sub i HDMI, kao i izlaz za slušalice za zvuk koji stiže preko HDMI-ja.

Rezime

Kako smo već imali priliku da vidimo slične monitore, nije bilo iznenađenja. Slika je dosta dobrog kvaliteta, dobre oštrine i vrlo prijatnih boja. Osvetljenje je dosta ravnomerno, i nismo primetili bilo kakve probleme sa probijanjem uz ivice. Fabrička podešavanja su dobra, i potrebno je jedino doterati kontrast i jačinu osvetljenja, stim što naravno postoje i već predefinisani profili pomoću kojih se može to i brže uraditi. Ovaj model ima i upscalling dosta dobrog kvaliteta, pa u slučaju da na ulaz dovedete nešto manju rezoluciju od Full HD-a, neće biti problema da se dobije i dalje veoma kvalitetna slika u 1920x1080 piksela. Ovaj monitor je dosta dobrog odnosa cene i performansi, pa ukoliko tražite model veće radne površine i rezolucije, svakako ga treba uzeti u obzir.

Conclusion

Since we have already seen similar monitors, there were no surprises. The image is of good quality, good sharpness and pleasant colors. The lighting is uniform and there is no light penetration along the edges. The default settings are good, and it is only necessary to adjust the contrast and brightness - there are predefined profiles. This model has good quality upscalling, and in the case of lower than Full HD resolution, it will not be a problem to obtain good quality images in 1920 x 1080 resolution. This monitor offers a good price/performance ratio, so if you are looking for a model with higher resolution, this one should be taken into account.

Testirani proizvod je uzorak.

Pin Computers ustupio: Samsung LS27C350HS/EN
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.