Samsung SL-C1860FW Xpress

Interesantan Samsung multifunkcijski uređaj koji spaja brzinu i preciznost laserskog štampača u boji, fax uređaj i skener sa ADF mehanizmom. Nešto je većih dimenzija, sa velikim touch ekranom, podrškom za Samsung Mobile Print i Google Cloud Print servise.

Multi funkcijski uređaji su za kratko vreme postali toliko popularni, da su praktično i potisnuli klasične štampače, tako da nas ne čudi što se veliki broj proizvođača opredeljuje upravo za modele koji spadaju u tu kategoriju. Samsung je svakako jedan od poznatijih i većih proizvođača iz ove kategorije, a model SL-C1860FW spada u novije uređaje koji dosta toga pakuje u jedno kućište. Prvenstveno su tu funkcije štampanja, kopiranja i slanja faksa, ali i opcije da se veoma jednostavno (putem NFC tehnologije) poveže sa mobilnim i direktno štampa sa telefona, ili recimo skenira materijal na štampaču i šalje na telefon.

Ključne karakteristike

  • Prilično bogata lista podržanih funkcija
  • Solidna brzina štampe
  • ADF mehanizam
  • NFC uparivanje sa telefonom
  • Touchscreern kontrole
  • Odličan kvalitet štampe
  • Podrška za Google Cloud Print i Samsung Mobile Print

Utisak kvare

  • Malo veće dimenzije

Specifikacija

  • Funkcije: Print, Copy, Scan, Fax
  • Tehnologija štampe: laser
  • Rezolucija štampe: 600 x 600 x 4bit (efektivno 9600 x 600dpi)
  • Rezolucija skeniranja:1.200dpi x 1.200dpi, CIS
  • Brzina štampe: 18 str/min (crno-belo, kolor)
  • Ulazni kapacitet štampanja: fioka 250 listova
  • Interfejs: USB 2.0, LAN, USB stick
  • Dimenzije: 420 x 426 x 448mm
  • Težina: 21.44Kg
  • Dodatno: NFC, 4.3" Touch Screen, Eco Mode, Direct USB, WPS, Mobile Print

Samsung SL-C1860FW Xpress NFC Multifunction Printer

Uz dimenzije od 420 x 426 x 448mm i težinu od celih 21.44Kg, ovo je prava grdosija za koju treba naći dovoljno prostora na stolu (ili dovoljno veliki sto), a da nikome ne zasmeta. Dizajn je moderan i modularan, karakterističan za multifunkcijske uređaje gde je skener smešten na dnu, dok je dole laserski štampač. Možda smo pomalo i zaboravli na fax uređaje, ali se oni i dalje koriste, pa ne čudi što ovde nije izostala podrška za to, te imamo numeričku tastaturu za pozivanje i telefonski line-in i izlaz za priključivanje telefona. Ovaj model će biti odličan za kancelarije sa srednjim mesečnim obimom štampe, o čemu svedoči i ADF dodatak na skeneru koji prima do 50 listova papira. Na žalost, Duplex funkcija štampe je izostala (automatska dvostrana štampa), i to bi voleli da vidimo na nekom unapređenom modelu.

Ovaj model ima ulaznu kasetu kapaciteta 250 listova i izlaznu od 100 listova, uz poseban ulaz za deblje medije kao što su karton i koverte. Što se interfejsa tiče, može se povezati preko USB-a ili LAN-a, i šteta je što nema WiFi adaptera. Sa gornje strane možemo videti NFC nalepnicu, i ukoliko smartphone telefon koji to podržava tu naslonite, automatski se vrši uparivanje, što je veoma praktično da se malo vremena uštedi i na taj način. Pored posebnih aplikacija koje se mogu koristiti, podržan je i Google Cloud Print, što je veliki plus. Veliki 4.3" LCD je osetljiv na dodir i dosta pomaže da se sadržaj pripremi za štampu odnosno u podešavanju podržanih funkcija, tako da će najveći broj stvari moći da se uradi direktno sa štampača, bez potrebe da se seda za računar. Dodatno, sa prednje strane, pomalo zavučeno ispod ravni skenera je i USB konektor na koji se može priključiti flash disk i direktno sa njega štampati. Zanimljivo bi bilo da postoji i podrška za memorijske kartice, te da se slike pravo iz aparata mogu pregledati na ekranu štampača i slati na štampu.

Štampa se korišćenjem četiri boje (Black, Cyan, Magenta, Yellow), uz standardne kapacitete tonera od 2500 listova za crnu, odnosno 1800 listova za sve ostale boje. Hardverska rezolucija je 600x600dpi u 4-bita, što se prevodi u maksimalno 9600x600dpi. Rezultat su veoma oštri i jasni otisci, gde je tekst recimo čitak i pri vrlo malim veličinama fonta. Što se tiče grafika i slika, utisci su podjednako pozitivni i korišćenje ReCP (Rendering Engine for Clean Pages) tehnologije se oseća po jasnijim linijama, ali i oštrini koja je vrhunska. Što se skeniranja tiče, koristi se CIS tehnologija i rezolucija od 1200x1200 piksela, uz prilično brzo skeniranje A4 formata. Što se tiče brzina rada, štampaču treba oko 16s do prvog otiska, posle čega je prosečna brzina oko 19ppm-a i za crno belu i za kolor štampu (isto je i za kopiranje). Opremljen dual-core procesorom i sa 256MB memorije, štampač sa lakoćom izlazi na kraj i sa malo zahtevnijim materijalom, a za svaki slučaj, memorija se može nadograditi do 512MB.

Rezime

Ovo je multifunkcijski uređaj definitivno namenjen office primeni, gde je od koristi da se što više funkcija grupiše na jednom mestu. Sa nešto većom ulaznom fiokom od 250 listova, ugrađenim skenerom sa ADF mehanizmom koji prima do 50 listova, mogućnosti da se direktno poveže sa smart telefonom ili tabletom i štampa sa bilo koje udaljene lokacije (naravno, pod uslovom da se štampač podesi kako treba i da postoji mrežni pristup internetu), sasvim solidne brzine štampe (i kolor i crno bele), kao i sjajnom kvalitetu otisaka, ovo je model laserskog multifunkcijskog uređaja koji zaslužuje odlične ocene i preporuku.

Conclusion

This multifunction device is designed for office application, where it is important to group in one place as many functions as possible. More than 250 sheets fit into input tray, and with embedded scanner with ADF mechanism that holds up to 50 sheets, it is able to directly connect to the smart phone or a tablet and print from any remote location (provided that the printer is properly adjusted and connected to the Internet). It is printing at solid speed (both color and black and white), and offers brilliant printing quality, so this multifunction laser device deserves the excellent marks and recommendation.

Testirani proizvod je uzorak.

Samsung Electronics Adriatics ustupio: Samsung SL-C1860FW Xpress NFC Multifunction Printer
zvanični sajt: samsung.rs