Samtec Giada N20

Jedna od gotovih konfiguracija spakovanih u minijaturno kućište koje se jako malo greje, ne čuje dok radi i troši svega oko tridesetak vati. U pitanju je manje više standardna Atom varijanta koja je dovoljno snažna da obradi Full HD video, zahvaljujući NVIDIA ION2 grafici.

Sve češće možemo videti da se kupci opredeljuju za integrisane konfiguracije koje su minijaturnih dimenzija, odnosno da se vrlo rado performanse žrtvuju zarad što kompaktnijeg kućišta i tihog rada. Ispostavilo se da Intel Atom konfiguracije, pogotovo one sa NVIDIA ION grafikom mogu dosta toga da ponude, pa ukoliko isključimo iz priče zahtevniju multimediju i igranje, predstavljaju odličnu opciju za širi krug korisnika. Do nas stiže i jedan Samtec model, Giada N20 koji je baziran na poznatoj platformi sa Intel NM10 Express čipsetom, sa standardnom konfiguracijom za modele ove kategorije, i cenom koja će ga učiniti prilično konkurentnim. Ono što ovaj Mini PC (kako se često ova kategorija i naziva) izdvaja iz konkurencije jeste ugrađeni IR senzor i daljinski upravljač koji se dobija, tako da se stiče utisak da je proizvođač imao HTPC (Home Theatre PC) primenu u vidu.

Ključne karakteristike

  • Veoma kompaktne dimenzije
  • Izuzetno tih rad
  • Dobre performanse
  • Odlična cena

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Procesor: Intel Atom D525 1.8GHz
  • Chipset: Intel NM10 Express
  • Memorija: 2GB DDR2 (proširivo do 4GB)
  • Hard disk: 2.5" 320GB SATA 5400RPM
  • Grafička kartica: NVIDIA ION 2
  • Dodatno: GLAN, WiFi 802.11b/g/n, Bluetooth, čitač kartica (SD/MMC/MS/MS PRO)
  • Konektori: 2x USB, eSATA/USB, 2x 3.5mm audio, D-Sub, HDMI, LAN, optički S/PDIF
  • Dimenzije: 160x175x23 mm

Samtec Giada N20

Proizvođač je uspeo da celu konfiguraciju smesti u kućište impresivno malih dimenzija, osnove od 160x175 mm i debljine od svega 23mm. Kućište je zaobljenih linija i od crne glossy plastike, sa srebrnim bočnim stranicama, i deluje prilično atraktivno i elegantno. U pakovanju stiže i vrlo interesantno postolje na koje se kućište postavlja i fiksira jednim šrafom, kako bi stajalo uspravno, a na žalost, izostao je adapter za montažu sa zadnje strane monitora, što je vrlo praktičan način da se kućište potpuno sakrije. Kupci dobijaju i eksterni adaptera za napajanje (popularnu ciglu), korisničko uputstvo i CD sa drajverima i daljinski upravljač. Daljinac najviše liči na one koji se dobijaju uz TV. Dobrog je kvaliteta i dosta praktičan.

Sa prednje strane računara se nalazi plastični poklopac ispod koga su smešteni dva 3.5mm konektora (za mikrofon i slušalice), jedan eSATA/USB 2.0 port i slot čitača memorijskih kartica (podržani su SD/MMC/MS/MS PRO formati). Sa zadnje strane su smešteni svi ostali konektori: HDMI i D-Sub za povezivanje na monitor ili TV, LAN, dva USB 2.0 i optički S/PDIF. Jedina eventualna zamerka bi mogla ići na račun broja USB portova, pošto njih nikada nije previše. Postoji i jedan Power taster sa prednje strane sa integrisanom statusnom diodom. Konfiguracija je prilično standardna za ovakve modele, sa Intel NM10 Express čipsetom, dual core Atom D525 procesorom koji radi na 1.8GHz, instaliranim modulom od 2GB memorije (postoji jedan memorijski slot i mogućnost da se upgraduje na 4GB), SATA hard diskom od 320GB i ION2 grafikom. Pored LAN interfejsa, imamo na raspolaganju i Wireless u 802.11n verziji kao i ugrađeni Bluetooth, što pohvaljujemo.

Rezime

Postoji nekoliko opcija sistema koje Sampro preporučuje kao rešenje uz Giadu N20. Prva opcija je Ultra OS Ubuntu 10.10 verzija prilagođena HTPC računaru, Windows 7 za koji se treba doplatiti, a možda najbolje rešenje je Ubuntu OpenElec verziju sa trenutno najboljim media centar programom XBMC. Ako se opredelite za ovu OpenElec XBMC verziju, sistem će se podići u par sekundi, a onda vam isti pruža funkcije automatskog skidanja informacija za sav sadržaj koji imate na hard disku, bilo da govorimo o filmovima, serijama, muzici. Podržano je i automatsko skidanje titlova, kao i streaming servisi koji vam omogućavaju da pratite bezbroj filmova i serija direktno sa interneta, takođe sa automatskom podrškom titlova na srpskom jeziku. Za više informacija kontaktirajte Sampro. Od ranije znamo da je ova konfiguracija dovoljno snažna da pogura i Full HD video. Ono što nam se posebno dopalo jeste činjenica da se ovaj računar uopšte ne čuje dok radi, i da se jako malo greje, što iz potrošnju od impresivnih 35W predstavlja veoma ekonomičnu varijantu. Ovakav računar će sigurno odlično odgovarati onima traže što manji računar koji će služiti kao multimedijalni centar.

Conclusion

As far as the operating system, customers have a choice between Ultra OS that is Ubuntu 10.10 version customized for HTPC computer or Windows 7 for which is necessary to pay extra. From earlier we know this configuration is powerful enough to cope with Full HD video. We do like the fact this computer is inaudible while working, there is no heating which along with 35W consumption is a very impressive economic variant. This computer will suit those looking for a small computer that will serve as a multimedia center.

Preporučena cena (uključujući PDV, januar 2011.): 325€

Sampro ustupio: Samtec Giada N20
maloprodaja: Njegoševa 19, 011/307 50 60
zvanični sajt: sampro.rs