SanDisk Sansa Clip+

Sjajan mali plejer kompanije SanDisk koji je zgodan za nošenje, podržava veliki broj audio formata, ima mogućnost prijema FM radio stanica i zvuči odlično. Iako jeste solidno skuplji od no-name konkurencije, otprilike je toliko i bolji.

SanDisk Sansa linija multimedijalnih plejera postoji već neko duže vreme i sada je do nas stigao model Clip+, interesantan gadget namenjen onima koji traže jednostavan a kvalitetan muzički plejer. Sa napredovanjem smart telefona, uloga zasebnih multimedijalnih, a posebno mp3 plejera je postala sporedna i sve je manje onih koji se odlučuju baš za njih. Ipak, to ne znači da su i potpuno zamenjeni nekim drugim uređajima. Izbor se dosta smanjio, pa koristici uglavnom imaju ekstreme u vidu vrlo jeftinih no-name plejera čiji kvalitet izrade i zvuka nije baš za pohvalu, ili recimo Apple modela koji su dosta skuplji. Sansa Clip+ je naravno bliži ovoj drugoj kategoriji, ali namenjen onima koji ne žele da se bakću Apple ekosistemom, i više cene svoju mp3 kolekciju.

Ključne karakteristike

  • FM prijemnik, podržava i FLAC format, MicroSD slot
  • Odličan zvuk

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Funkcije: plejer (MP3, WMA, secure WMA, Ogg Vorbis, FLAC, podcast, audiobook), FM risiver (40 memorija)
  • Memorija: 4GB interno, MicroSD
  • Ekran: OLED, 1.9" (224x176 px), pozadinsko osvetljenje
  • Baterija: Li-Ion, 24h autonomije
  • Dimenzije: 78x48x10 mm
  • Dodatno: ugrađeni mikrofon

SanDisk Sansa Clip+

Ovo je u pravom smislu portable plejer sa dimenzijama od 78x48x10 mm i težinom od 25g, stim što bi verovatno mogao biti i manji da nije 1.9" OLED ekrana. Tu je i štipaljka sa zadnje strane, pa se lako kači na odeću, kaiš ili bilo gde drugde. Iako neki plejeri nemaju ekran, mi ipak mislimo da je to prilično koristan dodatak pogotovo zbog toga što ovaj model podržava i prijem FM stanica. Krenimo ipak redom, kućište je napravljeno od sasvim pristojne plastike i postoji čak u sedam različitih boja, od kojih su u prodaji kod nas trenutno dostupne crna, dve nijanse plave, zelena i ljubičasta. Kontrole su vrlo jednostavne i dopada nam se taj klasičan pristup: navigacioni taster u sredini, uz dodatne Play/Pause, Back i Forward i Menu shortcut-ove kao i centralni taster za potvrdu, a na raspolaganju su još jedan Home taster ispod ekrana, kao i Power taster sa gornje strane. Volume klackalica je sa leve bočne strane i dovoljno su tvrdi tasteri da se neće slučajno pritiskati dok je plejer recimo u džepu.

Od konektora imamo jedan Mini-USB sa leve bočne strane i 3.5mm konektor za slušalice sa desne. U pakovanju dolaze vrlo kratak USB kabl koji služi za povezivanje sa računarom i punjenje interne baterije, kao i in-ear slušalice odnosno popularne bubice, sa sunđerima, koje su sasvim pristojnog kvaliteta. Ono što nam se kod ovog plejera dopalo jeste OLED ekran koji će biti vrlo lepo vidljiv i po jačem suncu, a zatim i to što su podržani kako oni standardni muzički fajl formati tako i recimo FLAC, tako da se uz malo bolje slušalice može uživati u prilično kvalitetnom zvuku. Dodatno, tu je FM prijemnim uz mogućnost memorisanja do 40 različitih stanica, kao i mogućnost snimanja zvuka, zgodno za predavanja ili čak intervjue. Plejer dolazi sa 4GB interne memorije, a MicroSD kartica se može lako dodati i proširiti kapacitet bez ikakvih problema. Što se tiče prebacivanja muzike, potrebno je samo pomoću USB interfejsa plejer povezati na računar, sačekati automatsku instalaciju drajvera i jednostavno kopirati muziku na odgovarajuću memoriju.

Rezime

Da nije u pitanju generički plejer nam govori i to što SanDisk i dalje razvija softver, tako da je moguće proveriti i eventualno update-ovati firmware. Ugađena baterija je deklarisana na 24h kontinualne reprodukcije zvuka, mada se po našem iskustvu to pre svodi na oko 15h intenzivne upotrebe, što je opet i više nego dobro vreme za plejer ovih dimenzija. Sve zajedno, cena SanDisk Sansa Clip+ možda nije tako povoljna, ali kada se pogleda lista opcija, jasno je da zaslužuje preporuku.

Conclusion

SanDisk continues to develop the software, which tells us it is not a generic player, making it possible to check and to update the firmware. A built-in battery provides up to 24 hours of continuous audio playback, although, in our experience, the provided time is around 15hrs of intensive use, which is very good. Although the price of SanDisk Sansa Clip+ is not affordable at all, when you look at the list of options, it is clearly this model deserves recommendation.

Preporučena cena (uključujući PDV, maj 2014.): 55€

Gigatron ustupio: SanDisk Sansa Clip+
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com