Sapphire Nitro R9 380 OC 4G

Najnovija grafika koja stiže iz Sapphire-a sa AMD potpisom. U pitanju je R9 380 model, iz generacije tek predstavljenih grafičkih kartica. Za one koji ne žele da čitaju duže, u pitanju je re-badge modela R9-285 uz minimalne izmene.

Tekuća godina je prilično bitna za AMD, pa smo već imali priliku da vidimo novi A10-7870K APU kao i novu, šestu generaciju laptop procesora iz A serije. Red je došao na grafiku koja je i dalje ono što ovu kompaniju čini jednim od lidera industrije. Upravo su predstavljene Radeon R9 Fury, Fury X, Fury Nano and the R9 i R7 300 serija grafike, sa spremnim Windows 10 i DirectX 12 etiketama. Pošto je NDA još uvek na snazi, podaci kojima raspolažemo će tek biti potvrđeni, ali ono što se zna i očekuje je sledeće: AMD RADEON R7 360 će koštati $109, R7 370 $149, R9 380 $199, R9 390 $329, R9 390X $429, R9 FURY $549, R9 FURY X $649.

Mnogi će naravno odmah poželeti da vide šta Fury X kao najsnažniji model može, no za to će morati da se sačeka do 24. juna, stim što AMD najavljuje fantastične 4K performanse, najveći do sada memorijski propusni opseg - High-Bandwidth Memory (HBM) koji beleži čak 60% veću propusnu moć za GDDR5 memoriju sa 4096-bitnim memorijskim interfejsom. Ono što nam je najviše privuklo pažnju jeste to da je Fury X dužine 7.5" (odnosno 19cm). Interesantno je da je X verzija predviđena sa vodenim hlađenjem, obična Fury sa klasičnim vazdušnim hlađenjem, a tu je i Nano varijanta još manjih dimenzija! Ipak, za sada se fokusiramo na ono što nam je stiglo na test: Sapphire Nitro R9 380 OC 4G.

Ključne karakteristike

  • Dobro poznati sistem hlađenja
  • Radeon R8 285 arhitektura
  • I dalje sjajne performanse

Utisak kvare

  • Dobro poznati Re-badge

Specifikacija

  • Procesor: 985MHz
  • Memorija: 4GB GDDR5 na 5800MHz (256-bitna magistrala)
  • Hlađenje: aktivno, Vapor-X Tri-X
  • Interfejs: PCI-E 3.0 x16
  • Izlazi: 2x DVI, HDMI, DisplayPort
  • Dodatno: DirectX 12 podrška, OpenGL 4.5, Mantle, Vulcan, OpenCL 2.0

Sapphire Nitro R9 380

Sapphire je jedan od najpoznatijih proizvođača grafičkih kartica, koji vrlo tesno sarađuje sa AMD-om. Zbog ovoga i nije čudno što se već šuška o tome da su procurele stranice sa oficijelnog Sapphire sajta sa svim novim karticama (u međuvremenu su naravno povučene). U svakom slučaju, pred nama je kartica Nitro serije, sa sistemom hlađenja koji dobro znamo od ranije, a sastoji se od dva veća ventilatora, masivnog aluminijumskog hladnjaka koji pokriva praktično celu površinu kartice i četiri bakarne heat-pipe cevi. Kartica je dizajna, sa otvorima za vazduh sa zadnje strane koji služe za izbacivanje toplog vazduha napolje. Ipak, kako su ventilatori postavljeni paralelno PCB-u, većina vazduha će ipak završiti unutar kućišta, tako da je uvek dobra ideja rešiti hlađenje celog kućišta što efikasnije.

Malo detaljnijim zagledanjem nalazimo dva 6-pinska dodatna konektora za napajanje (TDP kartice je deklarisan na 190W), dok su od video izlaza dostupni Dual-Link DVI, HDMI i DisplayPort konektori. Ukoliko se nekome učinilo da su specifikacije poznate, to nije slučajno pošto znamo da je AMD praktično iskoristio postojeću Tonga arhitekturu (konkretno, radi se o Tongo Pro čipu iz Radeon R9 285 grafike). Jednostavno rečeno, osim onih najbržih kartica, nova generacija AMD-a reciklira dobro poznate Oland, Bonaire, Curacao i Tonga GPU-ove. Ovako nešto je već više puta viđeno i nije ništa novo, ali smo očekivali da će ipak veći deo ponude dobiti nove GPU-ove.

Ugrađeni GPU je izrađen u 28nm procesu (GCN 1.2 arhitektura), sa 1792 stream procesora raspoređenih u 28 Computing Unita (112 jedinica za teksturu i 32 ROP-ova), stim što ovde imamo nešto veći osnovni takt od 985MHz, što je posledica Sapphire fabričkog overkloka. Instalirano je 4GB GDDR5 memorije koja radi na efektivnom taktu od 5800MHz i 256-bitnoj magistrali. Ono što je dobro je to što imamo u startu sasvim pristojan overklok u odnosu na referentne Radeon R9 285 kartice, uz praktično istu potrošnju energije, a sa sistemom hlađenja imamo dovoljno prostora i za dalji overklok. Proizvođač savetuje da se odabere napajanje od minimalno 500W, odnosno 650W optimalno, što takođe nije loše imati na umu.

Od interesantnih noviteta, treba pomenuti Frame Rate Targeting Control (FRTC), koji omogućava da se zada maksimalan željeni framerate za fullscreen aplikaciju/igru, čime se štedi energija, smanjuje grejanje, odnosno ne rasipa snaga na nepotrebno renderovanje. Još jedna novina je i Virtual Super Resolution, što omogućava da se sadržaj renderuje u većoj rezoluciji, a zatim skalira na nižu rezoluciju - rezoluciju monitora, čime se dobija kvalitetnija slika - glatkije površine, pa tako možete zadati rendering u 4K rezoluciji koji će biti scale-down u rezoluciju monitora, naravno ukoliko kartica to može izdržati. Ovo takođe omogućava i da se simulira Super Sampling Anti-Aliasing (SSAA) za igre koje to još uvek ne podržavaju. Sve nove kartice naravno podržavaju i FreeSync tehnologiju koja doduše traži i kompatibilan monitor.