Sapphire R9 285 Dual-X OC

Nova AMD grafička kartica koja dolazi iz Sapphire-a u Dual-X OC varijanti. Fabrički overklokovana i sa odličnim sistemom hlađenja, čini se da ozbiljno diše za vrat modelu R9 280, sa kojim doduše i deli dosta toga.

AMD definitivno ne sedi skrštenih ruku, pa tako možda pomalo i neočekivano imamo premijeru još jedne grafičke kartice, modela R9 285. Planirana da bude ozbiljan konkurent NVIDIA GTX760 modelu, ova kartica je pozicionirana između modela R9 270X i R9 280, što se po oznaci možda i ne bi baš reklo, ali dovoljno je pogledati cene da se izbegne bilo kakav nesporazum. Na testu se našao Sapphire model, koji dolazi u startu sa overklokovanim procesorom i memorijom, što je omogućio već dobro provereni Dual-X sistem hlađenja. Vrlo verovatno je da će i ostali proizvođači uraditi nešto vrlo slično, te da će referentnih varijanti ovog modela biti jako malo na tržištu. Da li će ovo biti dovoljno da se izbori za dobru poziciju na tržištu, ostaje ipak da se vidi.

Ključne karakteristike

  • Odlične performanse
  • Fabrički overklok
  • Dual-X custom sistem hlađenja, tih i efikasan rad

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Procesor: 965MHz
  • Memorija: 2GB GDDR5 na 5600MHz (256-bitna magistrala)
  • Hlađenje: aktivno
  • Interfejs: PCI-E 3.0 x16
  • Izlazi: 2x DVI, HDMI, DisplayPort
  • Dodatno: DirectX 11.2 podrška, OpenGL 4.3, Mantle

Sapphire R9 285 Dual-X OC

Oni koji malo više prate dešavanja i koje interesuju specifikacije, primetiće da model R9 285 neobično liči na već dostupni R9 280. To nije greška, koristi se identičan procesor u konfiguraciji sa 1792 Stream procesora, 32 ROP-ova i 112 jedinica za teksturu, dok je količina memorije sa 3GB smanjena na 2GB, dok je memorijski kontroler sa 384-bita prešao na 256-bita. Ovo znači da ćemo videti veoma slične performanse, i ostaje samo da se vidi koliku će razliku napraviti memorija. Interesantno je i to da je Sapphire osnonvi takt procesora podigao sa 918MHz na 965MHz, dok je memorija sa efektivno 5.5GHz podignuta na 5.6GHz. U svakom slučaju, tu je procesor Graphics Core Next arhitekture (3. generacija), sa podrškom za AMD TrueAudio, Mantle, DirectX 12 i poslednju Power Tune verziju.

Kartica je dimenzija 26.5 cm x 12.0 cm sa crnim plastičnim oklopom koji pokriva celu prednju stranu, uz ljubičaste detalja, što do sada nismo viđali na Sapphire modelima. Dual-X sistem hlađenja prepoznajemo od ranije, sa masivnim aluminijumskim hladnjakom i četiri bakarna heat-pipa, a tu su i dva poveća kulera koja vazduh ne izbacuju napolje, tako da treba računati i na dobro hlađenje kućišta. Za dodatno napajanje, tu su dva 6-pinska konektora (TDP je 190W), dok su CrossFire konektori izostali pošto se kod svih novijih AMD kartica ta veza ostvaruje preko PCI Express magistrale. Na kartici nalazimo i prekidač za prebacivanje BIOS-a, pošto su dostupne 2 verzije (što smo već imali priliku da vidimo na prethodnim modelima). Što se tiče video izlaza, na raspolaganju su Dual-Link DVI, HDMI i DisplayPort, stim što se setup sa tri monitora može napraviti i bez korišćenja DisplayPort interfejsa.

Nova AMD grafička kartica koja dolazi iz Sapphire-a u Dual-X OC varijanti. Fabrički overklokovana i sa odličnim sistemom hlađenja, čini se da ozbiljno diše za vrat modelu R9 280, sa kojim doduše i deli dosta toga.