Sapphire Radeon RX Vega 56 Nitro+

Pre od prilike tačno godinu dana otpočela je sada već dobro poznata „kripto groznica“. Krajem aprila prošle godine kripto-valuta pod imenom „Etherium“ (ETC) je počela dramatično da dobija na vrednosti. Pojavili su se neki novi algoritmi koji su omogućili „kopanje“ ETC-a na Radeon grafičkim karticama uz izvanrednu efikasnost. Paralelno počela je da skače vrednost Bitcoina i ova „lavina“ je počela da dobija na intenzitetu i brzini. Vrednost svih kripto-valuta je počela da skače, a sa njima i cene grafičkih kartica. Neminovni efekat ove hiper-ekspanzije je bila izrazita nestašica grafičkih kartica iz srednjeg i visokog segmenta.

Vega GPU Arhitektura

U sred te „savršene oluje“, AMD je lansirao svoj Vega GPU. Nije puno trebalo da „rudari“ uoče potencijale ovog novog GPU-a za svoje aktivnosti. Vega kartice su počele nestajati sa polica maloprodaja preko noći. Obični gejmeri željni vrhunskog igračkog ugođaja ostajali su zakinuti i morali su se okretati ili mnogo slabijim i jeftinijim karticama koje su dostupne, ili su odlučivali da sačekaju da se „kripto-ludilo“ smiri.

Vega GPU

Danas smo svedoci, da su se stvari po pitanju dostupnosti donekle stabilizovale. Manje-više svi modeli grafičkih kartica su dostupni, a cene su u konstantom padu. Premda još uvek nisu na nivou onih preporučenih cena, one su kud i kamo prijemčivije za one sa najdubljim džepom i najvećom rešenošću da unaprede svoje igračko iskustvo na PC-u.

Vega GPU Arhitektura

Danas više ne postoje tzv. „referentne“ grafičke kartice iz Vega serije sa AMD-ovim referentnim dizajnom štampane ploče i turbinskim hlađenjem. Svi partnerski proizvođači su izbacili modele sa sopstvenim dizajnom i sopstvenim, frontalnim, hlađenjem. Nama je na test stigla upravo jedna takva kartica iz kompanije Sapphire.

Vega GPU Arhitektura

Sapphire Radeon RX vega 56 Nitro+ je „flagship“ model ove renomirane kompanije, baziran na Vega56 čipu. Kartica poseduje sve prepoznatljive karakteristike po kojima se Sapphire proslavio – besprekoran kvalitet štampane ploče i upotrebljene elektronike i masivno hlađenje koje kombinuje superiornu efikasnost uz izuzetno tih rad.

Vega GPU Arhitektura

Sa fotografija kartice jasno se stiče predstava o gabaritima iste – grafička sa tri ventilatora ne može biti kratka, a obzirom na upotrebljeni cooler, poprilično je i „debela“ i masivna. U praksi, staće u svako midi-tower kućište standardne dubine, a zauzeće i dva slota za proširenje, tik uz upotrebljeni PCI Express slot.

Vega GPU Arhitektura

Sapphire je u ambalaži zapakovao i poseban držač kartice, kako bi pojačao njenu strukturnu rigidnost unutar kućišta, tako da se vrh kartice ne nakrivi na dole, pod masom same kartice. Baš kao i bilo koja Vega grafička, i ova zahteva dva osmopinska naponska konektora.

Nakon fizičke instalacije i instaliranja najnovijih dostupnih Radeon Software Adrenalin drajvera, iscrpno smo testirali Sapphireovu RX Vegu 56 na našoj Ryzen 7 1800X test platformi, opremljenoj sa 16GB DDR4- 3200 memorije. U okviru Global Wattman podešavanja u samim Radeon Adrenalin drajverima, karticu smo stavili u „Turbo“ profil perfrormansi. Ovo smo učinili iz razloga što kartica sa ovako masivnim hlađenjem, bez problema može da radi u ovom režimu, a da i dalje ostane u okviru prihvatljivih termalnih parametara, uz uvek dobrodošao dobitak performansi.

Vega GPU Arhitektura

Sve testove smo radili u 1440p rezoluciji, jer ukoliko nameravate da se igrate u nižim rezolucijama, recimo 1080p, onda je totalno besmisleno potrošiti tolike novce na ovu grafičku, jer se u 1080p može igrati sa duplo jeftinijim karticama bez ikakvih problema. Takođe, sve više i više je gejmerskih monitora sa 1440p rezolucijom, bilo u 16:9 ili 21:9 formatu i većina tih monitora radi sa osvežavanjima preko 60 Hz. Mnogi idu na 100 ili čak 144 Hz. Takođe, većina tih monitora su modeli koji dolaze sa podrškom za AMD FreeSync tehnologiju. Raspon osvežavanja na tim monitorima, u okviru kojih FreeSync radi glavnom se kreće između 40 i 144 Hz.

Vega GPU Arhitektura

Naša testiranja su nedvosmisleno pokazala da je Sapphire Radeon RX Vega56 Nitro+ idealna grafička kartica za 1440p FreeSync gejming. Rezultati koje ova grafička ostvaruje, bilo da su u pitanju DirectX 11 ili DirectX 12 igre, su veoma, veoma blizu onima koje postiže mnogo skuplja Vega64 u referentnom, vrelom i bučnom formatu. Iz prikazanih rezultata, sasvim je jasno kome je ova grafička namenjena. Ona će prevashodno biti interesantna svim onim igračima koji su pre tri-četiri godine kupili Radeon R9 290X ili 390X grafičke kartice, koje u današnje vreme, sa najmodernijim grafičkim tehnologijama, implementiranim u najnovije i vizuelno najraskošnije naslove, jednostavno ne mogu da izađu na kraj u ciljanoj rezoluciji. Sapphire Radeon Vega 56 Nitro+ je dramatično brža u odnosu na svog dalekog rođaka istog proizvođača. Jednostavno, ako ste prešli ili planirate da pređete na neki od fenomenalnih FreeSync monitora u 1440p rezoluciji, Sapphire Radeon RX vega 56 Nitro+ je idealan partner za beskompromisno igračko iskustvo uz maksimalnu vizuelnu živopisnost.

Vega GPU Arhitektura