Seasonic M12II Evo Edition-850 Bronze

Teško je naći Seasonic napajanje koje neće jasno pokazati zašto je ovaj proizvođač uvek u samom vrhu po kvalitetu. Iako spada u modele srednje kategorije, sa 80 Plus Bronze sertifikatom, punom zaštitom od svih nepravilnosti u radu, kompletno modularnim dizajnom i stvarno sjajnim performansama, ovo napajanje zaslužuje najtopliju preporuku.

Iako se radi o modelu koji spada u neku srednju kategoriju, dovoljno je reći da je u pitanju Seasonic, te da takva napajanja ovog proizvođača bez problema mogu da se porede i sa mnogim top modelima drugih proizvođača. Ovo je osvežena M12 II Evo serija, u ovom slučaju kompletno modularan model snage 850W, koji je namenjen malo zahtevnijim korisnicima. Znamo da je u pitanju napajanje koje nosi 80 Plus Bronze sertifikat, sa punom listom ugrađenih zaštita od nepravilnog rada, što se često previdi ali je izuzetno važno kako bi se zaštitio i ostatak konfiguracije. Sa 850W snage na raspolaganju (a Seasonic je tu tradicionalno prilično konzervativan kada je u pitanju maksimum koji ovo napajanje može da izdrži), biće sjajan izbor za one koji planiraju konfiguraciju sa dve jače grafičke kartice, a žele da prave što manje kompromisa po pitanju kvaliteta napajanja.

Ključne karakteristike

  • Izlazna snaga 850W
  • Odlične performanse
  • Kompletno modularan dizajn
  • 80 Plus Bronze sertifikat

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Snaga: 850W, Active PFC
  • Kompatibilnost: ATX12V 2.3, EPS12V 2.92
  • Sertifikat: 80 Plus Bronze
  • Prekidač za napajanje: ima
  • Ventilator: 120mm Fluid Dynamic Bearing (FDB)
  • Dimenzije: 170x86x150mm
  • Priključci: 20+4 pin ATX, 4+4 pin CPU, 1x 8pin CPU, 6x PEG 6+2, 5x Molex, 1x Floppy, 10x SATA
  • Zaštita: Over Power Protection (OPP), Over Voltage Protection (OVP), Short Circuit Protection (SCP), Under Voltage Protection (UVP), Over Current Protection (OCP), Over Temperature Protection (OTP)

Seasonic M12II Evo Edition-850 Bronze

Kao što smo i očekivali, dimenzije napajanja su nešto veće i iznose 170x150x86mm, što nije mnogo više od proseka, ali ipak treba proveriti u specifikacijama kućišta da li staje: za najveći broj standardnih kućišta sigurno neće biti problem. Kao i kod ostalih modela u M12II Evo seriji, kućište napajanja je u crnom finišu, veoma pedantne i kvalitetne završen obrade, ovoga puta sa velikom crvenom nalepnicom na kojoj su specifikacije, a koja pomalo kvari vizuelni utisak. Cela zadnja strana je perforirana kako bi se omogućio maksimalan protok vazduha (tu su i konektor za napajanja kao i prekidač, kao i oznaka da se radi o Full range modelu), dok je sa gornje strane instaliran 120mm ventilator sa Fluid Dynamic Bearing ležajem. U pratećem pakovanju stižu korisničko uputstvo, kao i platnena torbica u kojoj su svi kablovi.

Kako je u pitanju full modularno napajanje, svi kablovi su zasebni i osim onog sa 20+4 pinskim konektorom za matičnu ploču koji je okruglog preseka i sleevovan, svi ostali su ribbon, odnosno flat kablovi. Kablovi su dobrog kvaliteta i zahvalni za instalaciju i skrivanje u kućištu, sa sasvim korektnim dužinama, pa tako recimo imamo tri SATA priključka na 750mm, što bi trebalo da bude dovoljno i za malo veća kućišta Full Tower dimenzija. Svi konektori na kućištu su crne boje (eto nečega što bi Seasonic mogao da promeni), ali su zato podeljeni u tri grupe: po jedan 18-pinski i 10-pinski za kablove za ploču, četiri 6-pinska za IDE/SATA konekcije i četiri 8-pinska konektora za CPU i PCIe priključe. Na raspolaganju je čak šest PEG 6+2 pinskih konektora za grafičke kartice, što znači da će napajanje bez problema izdržati i tri grafičke kartice novije generacije, stim što kao i uvek, savetujemo da se pogleda i preporuka proizvođača grafike.

Rezime

Napajanje je dizajnirano sa jednom 12V granom od 70A i maksimalno 840W, dok 3.3V i 5V grane drže po 25A i maksimalno 150W kombinovano. Mala primedba po pitanju ventilatora koji ne spada među najtiše koje smo čuli, pa iako nije preterano glasan, na većim opterećenjima će se definitivno jasno čuti, što je možda pomalo i neočekivano kada je Seasonic u pitanju. Ipak, napajanje je pokazalo zaista sjajne performanse i tu nema nikakve dileme, uz ispoštovanu 80 Plus Bronze specifikaciju. Stabilne vrednosti napona i generalno zaista sjajne rezultati su dobijeni u svim uslovima rada, tako da nema bukvalno ni jedne jedine stvari koja bi pokvarila utisak. Za model koji ne spada u vrh Seasonic ponude, M12II Evo ima dosta toga da ponudi i sigurno će se naći na spisku onih koji ne prave puno kompromisa kod odabira komponenti.

Conclusion

Power supply characterizes a 70A 12V rail and a maximum of 840W, while the 3.3V and 5V rails offer 25A and a maximum of 150W combined. The fan is noisy, though not very loud, but at higher loads you will clearly hear it, and that is unusual when it comes to Seasonic, while this power supply showed great performance along with 80 Plus Bronze specification. Stable voltage values and great results were obtained in all operating conditions, so there is no single thing that would spoil the impression. M12II Evo offers a lot and certainly will be on the list of those who do not want to make compromises when selecting the components.

Preporučena cena (uključujući PDV, jun 2015.): 155€

KimTec ustupio: Seasonic M12II Evo Edition-850 Bronze
Prodaja kroz mrežu dilera: spisak na [ kimtec.com]( http://www.kimtec.rs/gdedakupim)