Sigurnost na Viberu - Vaši podaci pripadaju jedino vama

Nedavni događaji u svetu tehnologije izazvali su veliku zabrinutost korisnika za privatnost i sigurnost ličnih podataka. U poslednje vreme, Viber je primio na hiljade pitanja svojih korisnika koji su želeli da saznaju više o tome šta se dešava sa privatnošću njihovih razgovora.

VIBER NE MOŽE DA ČITA VAŠE RAZGOVORE

Vaši privatni razgovori - koji uključuju razgovore na jedan-na- jedan, grupne razgovore, kao i audio i video pozive – ostaju jedino između vas i osoba s kojima razgovarate. Kako bi osigurao da vaši podaci ostaju privatni, Viber koristi enkripciju sa kraja na kraj kao zadatu postavku. To znači da su SVE vaše privatne ili grupne komunikacije enkriptovane tako da niko, uključujući i sam Viber, ne može da ih čita niti čuje - osim vas i osobe s kojom razgovarate.

KAKO FUNKCIONIŠE END-TO- END ENKRIPCIJA?

Poruke koje šaljete putuju sa vašeg uređaja na uređaj vašeg sagovornika u obliku posebnog koda, a samo uređaj primaoca ima jedinstveni ključ za prevođenje tog koda u običan tekst. Viber ne čuva bilo koji od vaših razgovora na svojim serverima nakon što je isporučen. Dakle, ako je, na primer, telefon partnera trenutno isključen ili nema internet vezu, vaša poruka će strpljivo čekati na Viberovom serveru (ograničeno vreme) – sve vreme zaštićena, šifrovana i u obliku koda – dok njegov uređaj ne bude spreman da je primi.

Viber

End-to- end šifrovanje vaših razgovora na Viberu je u osnovnim postavkama, za sve privatne i grupne razgovore i pozive. Od momenta kada je postao jedna od prvih aplikacija za slanje poruka, Viber se zalagao za uvođenje potpune enkripcije kao standarda, a ne kao posebne funkcije ili opcije u postavkama aplikacije. Ostale aplikacije za razmenu poruka neće osigurati vaše podatke, sve dok u postavkama lično ne uključite šifriranje – čega mnogi korisnici nisu svesni.

Ali evo šta bi trebalo da znate o drugim aplikacijama za razmenu poruka: neki vam omogućuju pristup privatnim razgovorima putem internet pretraživača - bilo da je vaš privatni računar kod kuće ili javni računar, na primer, u hotelu. Ovakav pristup internetu dolazi sa visokom cenom – jer su vaši privatni razgovori ugroženi.

Sa druge strane, aplikacije za razmenu poruka koje omogućavaju samostalni pristup internetu ne koriste enkripciju kako bi zaštitile vaše podatke, jednostavno jer to ne mogu - pretraživač koji upotrebljavate potpuno je izvan kontrole aplikacije za razmenu poruka. Pretraživač, praktično, postaje posrednik između ljudi koji komuniciraju. To znači da razgovori više nisu šifrirani. Poruke postaju čitljive i korisne za targetirano oglašavanje, a mogu biti savršeni ciljevi hakera.

To je razlog zbog kog Viber ne dozvoljava korisnicima da pristupe chatovima iz spoljnog internet pretraživača. Da bi svi vaši privatni razgovori na Viberu bili potpuno sigurni i šifrovani, dostupni su samo putem internih Viber funkcija (na mobilnom telefonu ili računaru). To je Viberova garancija za najviši nivo sigurnosti i bezbednosti.

VIBER NE PRODAJE VAŠE PRIVATNE RAZGOVORE

Da li ste ikada, preko neke od aplikacija za razmenu poruka, poslali prijatelju "Ceo dan mi se jede pizza. Hajde sa mnom posle posla?“ Nekoliko trenutaka kasnije, na nekoj od društvenih mreža vidite iznenada oglas za lokalnu piceriju. Zvuči poznato? To nije slučajnost. Zapravo, neke aplikacije za slanje poruka „prisluškuju“ vaše privatne razgovore (hotel u gradu u koji planirate da odete za vikend, nove naočare za skijanje koje planirate da kupite...) i pretvaraju te delove razgovora u vredne podatke o vama za oglašavače.

Viber nema pristup vašim porukama i pozivima, jer enkripcija sprečava čak i sam Viber da čita vaše razgovore, tako da ne može dalje ciljati i bombardovati vas ili vaše prijatelje oglasima na osnovu vaših razgovora.

Privatnost podataka je danas vruća tema o kojoj priča ceo svet. Način na koji su neke dobro poznate aplikacije pristupile obradi podataka, važan je poziv za buđenje svim korisnicima pametnih telefona. Pazite da uvek znate na koji način aplikacije za razmenu poruka čuvaju vaše lične podatke. Na Viberu vaši lični podaci su vaši. Viber ne može da čita vaše poruke i ne može ih, stoga, pretvoriti u podatke za oglašavače. Vaša privatnost i sigurnost su za Viber više od obaveze, one su osnov poslovanja.