Sony predstavlja sasvim novi muzički doživljaj 360 Reality Audio

Sony je predstavio sasvim novi muzički doživljaj po imenu „360 Reality Audio“ koji čini da se slušaoci osećaju kao da su uronili u zvuk koji potiče iz svih pravaca. Ovaj novi doživljaj pruža object-based prostorna audio tehnologija kompanije Sony i predstavljen je na sajmu CES 2019. u Las Vegasu.

Sony radi sa velikim muzičkim kućama, servisima za distribuciju muzike 1 i drugim sličnim muzičkim organizacijama u cilju pružanja tehnologije za izgradnju muzičkog ekosistema oko 360 Reality Audio, koji će obuhvatiti kreiranje, distribuciju i reprodukciju muzičkog sadržaja. Sony uveliko radi na promovisanju ovog novog muzičkog doživljaja među muzičkim stvaraocima, umetnicima i ljubiteljima muzike, u nameri da se stvori sasvim nov svet muzičke zabave.

Bernhard Grill, direktor za audio i medijske tehnologije u Fraunhofer IIS, izjavio je: „Uzbuđeni smo što učestvujemo u ovom inovativnom projektu koji korisnicima omogućava da slušaju muziku na sasvim novi način. 360 Reality Audio kompanije Sony, zasnovan na MPEG-H 3D Audio tehnologiji, publici pruža veoma kreativan, najsavremeniji muzički doživljaj. Zahvaljujući osnovnoj podršci MPEG-H object-based audio tehnologije, vokali, instrumenti i efekti mogu da se postave oko slušaoca, pružajući mu neprevaziđeni uranjajući doživljaj. Zahvaljujući 360 Reality Audio tehnologiji, Sony pruža inovativnu uslugu, kako ljubiteljima, tako i stvaraocima muzike.”

Denis Kooker, predsednik za globalno digitalno poslovanje i prodaju u SAD iz Sony Music Entertainment, primetio je: „Sony Music sa zadovoljstvom sarađuje sa Sony Corporation na pružanju podrške ekspanziji 360 Reality Audio tehnologije. Oduvek verujemo u visokokvalitetna audio rešenja koja unapređuju doživljaj slušanja, a ovaj trodimenzionalni zvučni format predstavlja uzbudljivu novu opciju za ljubitelje koji traže način da dublje urone u svoju omiljenu muziku. Radujemo se saradnji sa sve većim brojem pružalaca digitalnih servisa kako bi bio omogućen striming pesama naših umetnika u 360 Reality Audio formatu.”

Ole Obermann, Chief Digital Officer i izvršni potpredsednik za razvoj poslovanja u Warner Music Group, kaže: „Neprestano tražimo nove načine da unapredimo muziku svojih umetnika i povećanje broja različitih opcija slušanja je sjajno za naše umetnike i njihove obožavaoce. Uranjajući audio sloj kompanije Sony dodaće novu dimenziju striming servisima i ljubiteljima muzike nudi visokokvalitetno iskustvo koje ne mogu dobiti na drugom mestu. Impresionirani smo onim što smo do sada čuli i zadovoljni što možemo da podržimo predstavljanje ove nove tehnologije.”

Šta je to 360 Reality Audio?

360 Reality Audio koristi object-based prostornu audio tehnologiju kompanije Sony u cilju pružanja uranjajućeg muzičkog doživljaja koji slušaocu daje osećaj da prisustvuje koncertu uživo.

360 Reality Audio umetnicima i stvaraocima muzike omogućava da kreiraju muzički doživljaj od 360 stepeni mapiranjem izvora zvuka poput vokala, hora i instrumenata uz pomoć informacija o razdaljini i uglu prema svom kreativnom i umetničkom nahođenju. Kada slušaoci reprodukuju krajnji sadržaj, mogu da uživaju u muzičkom doživljaju, uranjajući u zvuk iz svih pravaca kao što je to zamislio kreator sadržaja.

O muzičkom ekosistemu 360 Reality Audio koji pruža Sony

Kreiranje sadržaja

Sony će pružiti alate za kreiranje sadržaja i sarađivati sa velikim muzičkim kućama u cilju pripreme i transformacije muzike u 360 Reality Audio sadržaj. Takođe, postojeća muzika koja se već nalazi u multitrack zvučnom formatu moći će da se konvertuje u format kompatibilan sa 360 Reality Audio pomoću produkcionih alata koje će obezbediti Sony.

Format distribucije

Sony planira da predstavi format koji je optimizovan za distribuciju muzike. Zahvaljujući saradnji sa Fraunhofer IIS, koji je deo najveće evropske organizacije za primenjeno istraživanje, taj format će biti usklađen sa MPEG-H 3D Audio, međunarodnim audio standardom.

Servisi za distribuciju kompatibilnog sadržaja

Plan je da se sadržaj kompatibilan sa 360 Reality Audio distribuira u sklopu premium paketa koje nude servisi za distribuciju muzike.

Kompatibilni uređaji

Sony razmatra potencijal raznih zvučnih uređaja da podrže ovaj novi muzički sadržaj, ali će se isprva fokusirati na tehnološki razvoj slušalica i zvučnika kompanije Sony.

Kada je reč o slušalicama, korisniku neće biti potreban poseban uređaj za reprodukciju sadržaja kompatibilnog sa 360 Reality Audio i pristup zvučnom polju koje deluje realističnije od svega što su konvencionalne slušalice dosad bile u stanju da ponude. Međutim, da bi se postigao najbolji mogući muzički doživljaj, biće neophodno merenje slušnih karakteristika uha pojedinačnog korisnika i primena obrade signala u skladu sa reprodukovanim zvukom. Sony razvija aplikaciju koja će korisnicima omogućiti da fotografišu sopstvene uši pomoću smartfona u cilju stvaranja optimizovanog muzičkog doživljaja zasnovanog na analizi slušnih karakteristika njihovih ušiju.

Sistemi zvučnika koji projektuju zvuk u svim smerovima biće u stanju da reprodukuju doživljaj na bazi 360 Reality Audio tehnologije.

Audio proizvodi drugih proizvođača koji podržavaju distribucioni format kompanije Sony takođe će moći da reprodukuju sadržaje 360 Reality Audio. Slušalice će posebno omogućiti uživanje u sadržaju jednostavno putem aplikacija koje će ponuditi uključeni pružaoci muzičkih servisa.