Sony PSP Go

Vrlo popularna Sony portabl konzola za igranje donosi unapređeni dizajn, kao i brojna druga poboljšanja, uz sada korigovanu cenu koja bi trebala da odgovara većini kupaca. Opet, očekujemo vrlo uskoro predstavljanje najnovijeg modela PSP-a, tako da možda treba malo sačekati.

Dok čekamo predstavljanje najnovije generacije Sony prenosnih konzola za igranje, nije loše da se podsetimo aktuelnog modela PSP Go. Ova konzola je ugledala svetlo dana krajem 2009. godine i od tada je u centru pažnje igrača. Neminovno je poređenje sa prethodnim PlayStation Portable modelima, a iako ima nekih zamerki, nema dileme da je Sony napravio veoma zanimljivu konzolu koju je samo cena sprečavala da postane apsolutno dominantna na tržištu. Interesantno je da ova konzola ipak nije predviđena za zameni PSP-3000 model za koji Sony i dalje pruža podršku, već predstavlja nešto drugačiju filozofiju kada je dizajn u pitanju, što je prilično dobro prihvaćeno.

Ključne karakteristike

  • Kompaktne dimenzije
  • 16GB interne memorije
  • WiFi i Bluetooth podrška
  • Ne koristi se više UMD disk

Utisak kvare

  • Manji ekran u odnosu na PSP-3000
  • Pozicija analognog kontrolera
  • Kompatibilnost sa igrama sa UMD-a i periferijama drugih modela PSP-a

Specifikacija

  • Procesor: PSP CPU (clock frequency 1 - 333MHz)
  • Memorija: 16GB interno, Memory Stick Micro kartice
  • Ekran: 3.8" TFT, 16:9 slika, rezolucija 480 x 272 piksela
  • Konekcije: Wi-Fi (802.11b), Bluetooth, USB 2.0, Memory Stick Micro M2 slot, konektor za slušalice
  • Dimenzije: 128 mm (W) x 69 mm (H) x 16.5 mm (D)
  • Težina: 158g

Sony PSP Go

Jedan od najbitnijih zahteva igrača kada su portabl konzole u pitanju se odnosi upravo na dimenzije, pošto je ne mali broj modela jednostavno preveliki da bi recimo stao u džep. Sony je to pitanje dosta dobro rešio, pa PSP Go sa dimenzijama od 128x69x16.5 mm i težinom od 158g stvarno može stati u džep, a to treba zahvaliti kliznom, slide, mehanizmu koji omogućava da se se zadrže pune kontrole ali i ekran, koji je doduše nešto manje dijagonale do prethodnih PSP modela. Sa 3.8" i rezolucijom od 480x272 piksela, imamo realno malo manji ekran iste rezolucije nego PSP-3000, što znači i nešto malo kvalitetniju sliku. Kvalitet izrade PSP Go konzole je odličan, a plastika veoma kvalitetna (nema nikakvog krckanja ni škripanja kada se jače pritisne), ali glossy finiša koji je i dalje magnet za otiske prstiju. Možemo da primetimo da se našlo mesta za stereo zvučnike, ali i da postoji samo jedan univerzalni konektor preko koga su dostupne USB, AV i priključak za napajanje, što znači da većina dodataka i periferija sa starijih verzija konzole neće biti kompatibilno, što je jedna od verovatno i najvećih zamerki onih koji planiraju upgrade. Sa druge strane, UMD disk je izgleda poslat u penziju, pa se sada koriste samo interna memorija koje ima 16GB i memorijske kartice (na žalost još uvek egzotične Memory Stick Micro).

Kontrole su raspoređene na unutrašnjem delu konzole, pa pored 4-smernog D-pad tastera imamo i četiri akciona tastera obeležena poznatim simbolima (trougao, kvadrat, krug i iks), Select i Start tastere ali i analogni mini-džojstik koji je pomalo čudno pozicioniran. Sa zadnje strane, nalaze se i shoulder L i R tasteri, po jedan sa svake strane. Zbog dimenzija konzole, vrlo je verovatno da će oni sa malo većim šakama imati poteškoća da se naviknu odnosno da im PSP Go i neće biti toliko udoban za korišćenje. Ova konzola podržava WiFi konekciju, ali i Bluetooth pomoću koga se može priključiti neki headset, ali i bežični PS3 kontroler (da bi ovo poslednje radilo, potrebno je pre toga i PSP Go i kontroler povezati na PS3 konzolu, što i nije toliko praktično). Postoji i ugrađeni mikrofon, pa se mogu koristiti i neke od aplikacija za komunikaciju preko Interneta. Igre se preuzimaju preko posebnog PlayStation Store-a i mogu se ili skidati direktno na konzolu ili prebacivati sa PC računara, stim što je uočeno da download direktno na konzolu traje dosta duže nego kada se sadržaj skida direktno na PC. Za skladištenje, koristi se interna memorija koje ima 16GB ili Memory Stick Micro memorijske kartice.

Rezime

Pored igara, koje se normalno podrazumevaju, PSP Go podržava i čitav niz drugih multimedijalnih sadržaja kao što su filmovi, muzika i slike. Tu su naravno i dosta jednostavan Web browser ali i Internet radio aplikacija, tako da se može bez problema preko WiFi veze pristupati online sadržajima. Sve zajedno, PSP Go donosi dovoljno novina da bude najatraktivnija Sony konzola u ovom trenutku, pa iako očekujemo uskoro predstavljanje i nove verzije, Sony je relativno skoro spustio cenu PSP Go modela zbog čega verujemo da će biti prilično dobra ponuda.

Conclusion

In addition to games, PSP Go also supports a number of other multimedia contents such as movies, music, and pictures. There is also a simple Web browser and Internet radio applications, so it is possible to seamlessly access online content over a Wi-Fi connection. All together, the PSP Go brings enough innovations to be the most attractive Sony console at the moment, and although we expect soon new version, Sony has only recently dropped the price of the PSP Go model down and we believe it will be a pretty good offer.

Preporučena cena (uključujući PDV, mart 2011.): 235€

ComputerLand ustupio: Sony PSP Go
zvanični sajt: pyramid.rs