SONY VPL-HW55ES FullHD bioskop

Jedan od najboljih Full HD projektora koji se može kupiti je stigao kod nas! Impresivan kvalitet slike, podrška za 3D sadržaj i generalno performanse koje će mnoge ostaviti bez teksta.

Sony je predstavio novi model projektora iz serije za kućni bioskop: VPL-HW55ES. Ovo je projektor koji nasleđuje veoma uspešan model oznake HW50, a ono što nas očekuje kada je HW55ES u pitanju je više evolucija nego revolucija. Ipak, to ne umanjuje činjenicu da se radi o trenutno jednom od najpoželjnijih Home Theater projektora koji podržavaju Full HD rezoluciju (1920x1080 piksela) kao i 3D sliku. Ovo nije projektor za svačiji džep, i to je jasno pošto je cena iznad 3000€, ali nema nikakve dileme da taj kvalitet slike i performanse malo koji drugi model može da postigne. Kod nas na tržištu su dostpune kompletno crna i bela varijanta, koje u pakovanju dolaze sa dva para 3D naočara, no lako se može dokupiti još neki par ako bude potrebno, uz USB kablove koji služe za punjenje baterija (da podsetimo samo, radi se o aktivnoj 3D tehnologiji).

Ovo je projektor sa tri panela koji koristi LCoS tehnologiju (liquid crystal on silicon) koja se u SONY verziji naziva još i SXRD, i dovoljno je reći to da je to izvesno najbolji izbor za projektor koji će služiti za gledanje filmova, u odnosu na veliki broj DLP varijanti. Iako znamo da na tržištu postoje i projektori sa jačim osvetljenjem, VPL-HW55ES se sjajno pokazao i ukoliko baš ne planirate projekcije u prostoriji sa jakim ambijentalnim osvetljenjem, teško da će biti potrebe da se gasi svetlo ili navlače zavese. Uz osvetljenje od 1700 lumena i impresivan kontrast od 120.000:1, kao i posebnu tehnologiju koja omogućava impresivno svetlu 3D sliku, ovaj projektor ima dosta toga da pruži čak i za one najzahtevnije.

Ključne karakteristike

  • Full HD SXRD sistem
  • Active 3D playback
  • Reality Creation picture processing
  • Odličan kontrast i jačina osvetljenja za sve prilike
  • Impresivan prikaz boja, sjajna crna boja
  • Podjednako dobro prikazuje 2D i 3D sadržaje
  • Vrlo udobne 3D naočare

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Prirodna rezolucija: Full HD(1920x1080)x3 6,220,800 pixels, 16:9
  • Sistem: High Frame Rate SXRD panel, 0.61” x 3
  • Osvetljenje: 1700 ANSI Lumen
  • Kontrast: 120000:1 (Dynamic Contrast)
  • Radni vek lampe: 5000 hours Eco-mode
  • Konekcije: 1x D-Sub, 2x HDMI, Component, 3D-Sync, 1x RS-232C Remote, IR
  • Potrošnja: maksimalno 300W (lampa 200W)
  • Dimenzije: 407.4 x 179.2 x 463.9 mm
  • Masa: 9.6 Kg

SONY VPL-HW55ES

Za razliku od projektora koje najčešće viđamo, ovaj model je nešto većih gabarita: 407.4 x 179.2 x 463.9 mm i teži preko 9.5Kg, pa će logično biti bolji izbor za one koji traže projektor koji će imati svoju stalnu poziciju gde je fiksiran ili montiran. Ovo svakako da nije slučajno, pošto ceo optički blok zauzima 3/4 dužine celog projektora i sam je odgovoran za najveći deo težine. Interesantan je podatak da je sama optika ovog modela većih dimenzija od mnogih celih projektora, i to dovoljno govori o tome koliko je SONY pažnje posvetio onome što je i najzaslužnije za kvalitetnu sliku. Da odmah kažemo i to da ukoliko provlačenje HDMI kabla nije baš najpraktičnije, dostupan je i Wireless HDMI adapter koji će to maksimalno pojednostaviti. Ostala dodatna oprema uključuje postolje za montažu na plafon, 3D naočare, rezervnu lampu naravno (maloprodajna cena 336 evra), kao i eksterni bežični 3D Sync adapter, za one kojima je fokus na 3D materijalu. U pakovanju stiže i odličan daljinski upravljač, prilično kvalitetne izrade i vrlo prijatan za držanje i korišćenje (ima i pozadinsko osvetljenje).

Projektor ima ulazne otvore za ventilaciju sa bočnih strana, dok je sa zadnje strane nešto veći izlazni otvor za topao vazduh. Pomalo iznenađujuće, svi tasteri ovog projektora su smešteni sa leve bočne strane (on/off, input, menu, up/down/left/right, enter), ispod čega su i dostupne konekcije. Dostupna su dva HDMI porta, komponentni video ulaz, D-Sub, RJ-45 port za 3D sync signal, konektor za IR signal ako bude potrebno i RS-232 remote priključak. Napred, kod objektiva projektora su prilično bitne kontrole: focus i zum (x1.6) kao prstenovi oko samog objektiva, dok su horizontalne i vertikalne Lens shift kontrole sa gornje strane. Pošto su manuelne, ovaj model recimo nema mogućnost memorisanja pozicije za Lens shift. Mala primedba ide na račun ovih manuelnih kontrola koje deluju malo grublje od onih mehaničkih odnosno motorizovanih, ali pošto se inicijalna podešavanja kod ovakvog projektora ne rade baš tako često, to sigurno neće biti neki veliki problem.

Naočare koje se koriste uz ovaj projektor su aktivne, imaju ugrađenu bateriju (microUSB konektor se koristi za punjenje), nešto su većih dimenzija od onih pasivnih, ali su i dalje vrlo lagane i udobne za nošenje. Poseban dizajn znači i da će moći da se stave preko naočara sa dioptrijom ako treba, dok smo primetili da su LCD paneli takvi da pokrivaju nešto širi ugao nego inače, što je odlično. Ono što je bitno je sledeće: naočare su veoma udobne i za duže nošenje, što mogli da proverimo, a 3D slika dosta svetlija nego što smo se nadali, na šta je Sony obratio posebnu pažnju, a što je jedna od mana pasivne 3D tehnologije.

Prelazimo na menije i lakoću korišćenja, a ovde prepoznajemo monohromatski meni sa modela prethodne generacije, i tu već u startu vidimo predefinisane profile: Cinema Film 1 i 2, Reference, TV, Photo, Game, Bright Cinema, Bright TV i User, kao i standardna Contrast, Brightness, Colour, Hue i Sharpness podešavanja. Vredi pomenuti i Reality Creation i Cinema Black Pro opcije, što je vezano za Dynamic Iris opciju (koja u realnom vremenu reguliše jačinu osvetljenja u zavisnosti od scena koje se projektuju). Dodatno, imamo i Expert Menu gde nalazimo Noise Reduction, MPEG Noise Reduction, Contrast Enhancer i x.v.Colour. Gama vrednost se reguliše u opsegu od 1.8 do 2.6, do po pitanju prikaza boja nalazimo i podržani BT.709 profil koji se i najbolje pokazao. Generalno, opcija ima dosta za eksperimentisanje, stim što i fabrička podešavanja daju veoma dobru sliku kojom će mnogi biti i više nego zadovoljni i neće ni pokušavati puno toga da podešavaju.

Rezime

Slika koju ovaj projektor daje je impresivnih boja, čak i crna koja je inače uvek problematična za malo zahtevnije korisnike. Odliča dinamika i mnoštvo detalja, a stvari izgledaju sjajno i kada nije u pitanju signal Full HD rezolucije, pošto očigledno upscalling odlično radi posao. Ono što nas je oduševilo jeste lakoća sa kojom ovaj projektor izlazi na kraj i sa nekim veoma kompleksnim scenama, kao i to da podjednako dobro radi u 2D ili 3D režimu. Iako je sa cenom od preko 3000€ svakako iznad domašaja prosečnih kupaca, ovaj projektor predstavlja izuzetno dobro rešenje za ozbiljan kućni bioskop, i teško da ima puno drugih Full HD projektora sa podrškom za 3D sliku, koji mogu da konkurišu za titulu najboljeg u kategoriji. Dodatno, u toku je veoma interesantna akcija gde se uz kupovinu ovog projektora na poklon dobija Playstation 4! Ukoliko bude potrebe za servisom, nije loše znati da svi kupci koji registruju projektor na sajtu proizvođača imaju takozvanu Pick up and Return garanciju gde proizvođač šalje DHL kurira da pokupi projektor i posle popravke ga vraća korisniku. SONY je dobio naizgled nemoguću misiju, i u startu sjajan projektor je dodatno poboljšao, tako da bez dileme dobija preporuku za one najzahtevnije. Ovaj projektor je savršen izbor za ozbiljan kućni bioskop, i čak i bez dodatne kalibracije postiže fantastične rezultate, a ukoliko se posveti malo vremena za kalibraciju, teško da će biti mnogo iole ozbiljnije konkurencije.

Conclusion

The projector provides a picture of impressive colors, even black is great, and that color is always problematic for demanding users. Great dynamics, lots of details and impressive picture look great even when there is no a Full HD signal provided, since upscalling do its job. The easiness with which the projector facing complex scenes impressed us along with the fact it is working well in 2D or 3D mode. At a price higher than 3,000 Euros certainly is beyond the reach of average buyers, so this projector is a good solution for the serious home theater and it is going to be difficult to find other Full HD projectors with 3D picture support that can compete for the title of the best in its category. An interesting action is in progress. Along with the projector, the buyers will receive the PlayStation 4 gaming console! If there is a need for a service, it is not bad to know that all customers who register on the manufacturer’s site have the so-called Pick Up and Return warranty according to which the manufacturer sends a DHL courier to pick up the projector and after repairing, a courier will return it to the owner. SONY won a seemingly impossible mission, improved already great projector, so we do provide recommendation even for the most demanding clients. This projector is the perfect choice for a serious home theater, fantastic results can be achieved even without additional calibration, and if you devote some time to calibrate it, this model is unlikely to have any serious competition.

Preporučena cena (uključujući PDV, oktobar 2014.): 3050€

Gigatron ustupio: SONY VPL-HW55ES
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com