SpeedLink Cougar Pro

Ovo je USB džojstik namenjen ljubiteljima letačkih simulacija. Donosi integrisani motor za vibracije, kontrolu potiska, rudder-a i POV prekidač. Odličan odnos cene i kvaliteta, i stvarno je teško naći bilo kakvu manu.

SpeedLink pored "običnih" periferija ima i one namenjene igračima. Ovo je uvek prilično interesantna kategorije pošto su igrači sigurno i najzahtevnija kategorija kupaca poštro traže bolji kvalitet, robustnost i izdržljivost, uz nešto specifičnije funkcije. Ovom prilikom smo na test dobili model Cougar Pro, džojstik za PC računare koji je namenjen ljubiteljima letačkih simulacija. Ovaj džojstik je prilično dobre cene, ali se bez problema može porediti sa nekim daleko skupljim modelima i poznatijim proizvođačima.

Ključne karakteristike

  • Odlična cena
  • Sjajne performanse
  • Kvalitetna izrada

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: USB
  • Tasteri: 12
  • Kontroleri: hat (POV) switch, throttle
  • Dodatno: vibracije

SpeedLink Cougar Pro SL-6631

Ovo je džojstik srednje veličine, karakterističnog oblika za letačke modele. Napravljen je od srebrne plastike dosta dobrog kvaliteta, pa iako je činjenica da smo videli i kvalitetnije varijante, ipak treba imati na umu cenu ovog modela. Džojstik se dobro "lepi" za podlogu, zahvaljujući gumiranim stopama, i neće se desiti da proklizava usled nešto žustrijih pokreta. Palica je ergonomski oblikovana i dobro stoji u ruci, a dobro je što sa prednje strane ima gumiranu površinu koja odlično prijanja uz šaku. Palica može delimično da se rotira u osnovi ime se kontroliše rudder, a sa prednje strane je i kontrola potiska, koja je prilično precizna.

Sa svake strane palice stoje po tri tastera, na glavi palice još dodatnih pet, a ispod i trigger taster. Podrazumeva se da postoji i POV ili hat prekidač kojim se bira ugao gledanja u kokpitu. Džojstik koristi USB interfejs, a posle instalacije drajvera je potrebno instalirati i softver za podešavanja, što je preporučljivo, a mi ćemo samo napomenuti da će verovatno morati da se malo reguliše osetljivost, koja je u našem slučaju na default vrednosti bila prevelika. Ono što se ne vidi je ugrađeni motor za vibracije, a koji odlično utiče na realističnost u igrama. Vibracije nisu prejake, već taman dovoljne da igre budu zanimljivije.

Rezime

Cougar Pro nam se jako dopao, iz više razloga. Prvo, ako pogledamo cenu, teško da se može pronaći puno modela koji nude slične performanse i kvalitet. Dalje, vibracije su odlično implementirane pošto ne opterećuju igru, već daju samo još bolji osećaj realnosti. Uz kontrolu potiska, rudder-a i POV-a, ovaj džojstik ima sve što je potrebno hobi letačima za civilne ali i ratne simulacije. Naravno, znamo da postoje daleko kvalitetniji letački kontroleri, ali oni i koštaju daleko više, tako da nema punom smisla porediti ih sa Cougar Pro modelom. Ipak, za 23€ koliko košta, stvarno zaslužuje sve preporuke.

Conclusion

We do like Cougar Pro for several reasons. First, if you look at the price, it is difficult to can find many models that offer similar performance and quality. Vibration is well implemented as it does not burden the game, but just give a better sense of reality. With thrust control, rudder, and POV, this joystick has everything that hobby fliers needs for civilian and war simulations. We know there are far better flight controllers, but they cost far more, so there is no point compare them to Cougar Pro model. However, for 23€ how much it costs, it really deserves all the praise.

Preporučena cena (uključujući PDV, jun 2011.): 23€

Desk ustupio: SpeedLink Cougar Pro SL-6631
maloprodaja: Bulevar despota Stefana 100, 011/329 21 40; YBC-Bulevar Mihaila Pupina 10D, 011/2139 210, Kneza Miloša 9, 011/3240 017, Čika Ljubina 18-20, 011/303 2196
zvanični sajt: desk.rs