Student iz Srbije prvi na međunarodnoj Olimpijadi iz mikroelektronike

Miloš Grubor, student 4. godine Elektrotehničkog fakulteta, je osvojio 1. mesto na međunarodnoj olimpijadi iz mikroelektonike koja se održala prošle nedelje u Jermeniji!

Takmičenje se odigralo u dve faze:

  • prva faza - nacionalna takmičenja, učestvovalo ukupno 342 studenta iz 22 zemlje

  • druga faza - finalno međenarodno takmičenje, učestvovalo 38 studenata iz 22 zemlje, od kojih je Miloš bio jedini predstavnik iz Srbije

Završna faza 13. godišnje Olimpijade mikroelektronike održana je u Jermeniji, u Odseku za obrazovanje "Sinopsis Jermenija" (SAED). I ove godine Olimpijada je privukla učesnike iz celog sveta: 38 takmičara predstavljalo je 18 zemalja - Argentinu, Jermeniju, Belorusiju, Brazil, Egipat, Gruziju, Njemačku, Iran, Jordan, Rusiju, Saudijsku Arabiju, Urugvaj, UAE, SAD, Vijetnam.

"Sinopsis Jermenija" izveštava da su pobednici 13. godišnje Međunarodne olimpijade za mikroelektroniku Jermenije nagrađeni nagradama na specijalnoj ceremoniji dodele u Koncertnoj dvorani posle Arno Babajaniana.

Dobitnik prve nagrade je Grubor Miloš iz Srbije. Ie Ding iz Nemačke je preuzeo drugu nagradu. Treća nagrada bila je Fabian Torres iz Urugvaja.

Olimpijada osnovana 2006. godine pod velikim pokroviteljstvom premijera Jermenije ima za cilj da demonstrira priznanje i uvažavanje i inspiriše talentovane inženjere do 30 godina. Olimpijada igra važnu ulogu u obrazovanju mikroelektronike i podstiče dalji razvoj ove sfere u Jermeniji i u zemljama učesnicama. Povećava interesovanje za mikroelektroniku, stvaranje zajednice mladih stručnjaka iz oblasti mikroelektronike, kao i pomoć u proceni nivoa znanja učesnika u cilju neophodnih prilagođavanja u regionalnim obrazovnim programima.