Synology DiskStation DS214play

Interesantan noviji model NAS-a koji nam stiže iz Synology-ja, čiji se modeli od skoro mogu kupiti i kod nas. Model DS214play dolazi sa novim Intel Atom procesorom koji će pomoći kod zahtevnijih zadataka i transcode-ingom multimedije.

Od nedavno, Synology NAS-ovi se mogu nabaviti i kod nas, i već je u ponudi dosta interesantnih modela. Kod nas se našao model DiskStation DS214play, koji koristi Intel Evansport CE5335 platformu, podržava do dva SATA hard diska i donosi podršku za hardverski Transcoding (konkretno, ovo znači da radi kao media server odnosno DLNA DMS - Digital Media Server). Znamo da postoje dve varijante, jedna su NAS-ovi koji imaju na sebi video izlaz (HDMI najčešće) i koji se mogu povezati direktno na TV ili displej, a druga su modeli kao ovaj, bez video izlaza koji su predviđeni da se koriste kao i standardni NAS-ovi.

Ključne karakteristike

  • Kompaktne dimenzije za model u koji staju dva hard diska
  • Jednostavna instalacija, Web interfejs
  • Dobre performanse
  • USB i eSATA priključci za periferije

Utisak kvare

  • HDMI interfejs bi bio sjajan dodatak

Specifikacija

  • Procesor: Intel Atom CE5335, Dual Core 1.6 GHz, hardverski decode H.264 (AVC), MPEG-4 Part 2, MPEG-2, VC-1
  • Sistemska memorija: 1 GB DDR3
  • Disk management: Basic, JBOD, RAID 0/1, Synology Hybrid RAID
  • File sistem: EXT4 interno, FAT, NTFS, NFS+, EXT3, EXT4 eksterno
  • LAN: 1x 10/100/1000 port
  • Konekcije: 2x USB 3.0, 1x USB 2.0, eSATA, SD card reader
  • Hard disk: 2x 3.5" SATA (do 12TB ukupno)
  • Dimenzije: 165 mm X 108 mm X 233.2 mm
  • Težina: 1.265 kg
  • Potrošnja: 20.12W/13.58W (Access/HDD Hibernation)
  • Hlađenje: 1x 92mm ventilator

Synology DiskStation DS214play

Vizuelno, ima jako malo razlike između modela DS214play i standardnog DS214, prilično elegantnog dizajna i relativno kompaktnih dimenzija (165x108x233.2mm), sa kućištem u tower formatu gde diskovi stoji okrenuti vertikalno. Iako nema displeja na raspolaganju (što nekome može zafaliti), imamo na raspolaganju jedan USB 2.0 port napred, kao i C (Copy) taster koji služe za jednostavniji i brži backup podataka na eksterni USB medij. Dodatno, tu su i statusne diode (Status, LAN, Disk1, Disk2), ali i slot za SD memorijske kartice koji će biti itekako koristan onima koji sa svog digitalnog aparata žele da presnime fotografije i video na NAS. Za zadnje strane nalazimo dva dodatna USB 3.0 porta za priključivanje periferija (USB štampači su podržani između ostalog), konektor za napajanje (adapter za napajanje je eksterni), Kensington lock i jedan eSATA port, koji će biti zgodan za priključivanje eksternog hard diska na primer.

Pozadi vidimo i jedan 92mm ventilator za hlađenje diskova, kao i jedan Gigabitni LAN port, što može razočarati one koji su navikli na agregaciju linkova. Prednja maska se lako skida, i tu vidimo jednostavan ali efektan mehanizam za instalaciju (i vađenje) diskova, koji ne zahteva poseban alat i šrafove. Ono što će ipak privući najviše pažnje, a ne vidi se, je novi CPU koji je Synology instalirao, a radi se o Intel Atom CE5335 modelu, dual-core varijanti na 1.6GHz. Sistem ima 1GB RAM-a, što će se odlično odraziti na performanse, posebno kada us u pitanju malo kompleksniji zadaci i RAID konfiguracije (podržane su RAID 0, 1, JBOD i Basic varijante, uz Synology Hybrid RAID opciju).

Rezime

Novi i snažniji procesor utiče kako na performanse celog sistema, tako i recimo na procesiranje thumbnailova ali i procesiranje 1080p videa. Ono gde će se to najbolje pokazati jesu Photo Station (organizacija fotografija), Audio Station (sa podrškom za DLNA, iTunes Server, AirPlay) i Video Station (remote pristup video fajlovima). U kombinaciji sa Synology iOS, Android i Windows Phone aplikacijama, doći će do izražaja koliko NAS može brzo procesirati multimediju. Iako nema HDMI interfejsa koji bi dodao još funkcionalnosti, i ovako je ovo interesantan NAS namenjen onima koji planiraju direktno strimovanje multimedije. Kao i uvek, Synology ima nešto jače cene i to nije neočekivano, mada bi definitivno voleli da vidimo i malo manje cifre koje će biti prilagođeniji platežnoj moći domaćih kupaca.

Conclusion

New and more powerful processor affects the performance of the whole system, as well as the processing of thumbnails and the processing of 1080p video. That will be visible when it comes to Photo Station (photo organization), Audio Station (with support for DLNA, iTunes Server, AirPlay) and Video Station (remote access to video files). Combined with Synology iOS, Android and Windows Phone apps, it will come to the fore how quickly NAS process multimedia. Although there is no HDMI interface, which would have added more functionality; this is an interesting NAS for those who plan streaming multimedia directly. As always, Synology has slightly higher prices, as expected, but we would definitely like to see lower prices that will be adapted to purchasing power of domestic customers.

Preporučena cena (uključujući PDV, februar 2015.): 530€

Sampro ustupio: Synology DiskStation DS214play
maloprodaja: Njegoševa 19, 011/307 50 60
zvanični sajt: sampro.rs