Tenda Dual-band Gigabit Router

Odličan Wireless ruter koji radi na 2.4GHz i 5GHz frekvencijama, i nudi odlične performanse sa po 300Mbps na svakoj frekvenciji. Dodatno, ima na raspolaganju i USB port za kačenje USB ili eksternog hard diska ili USB štampača.

Tenda je jedno od novijih imena na našem tržištu i radi se o proizvođaču mrežne opreme iz Shenzhen-a u Kini, koji je od 2007. godine počeo da se širi i globalno. Potrebno je dosta vremena da se zadobije poverenje kupaca, posebno u kategoriji mrežne opreme gde poznati proizvođači dominiraju već dugi niz godina, no Tenda i slične kompanije izgleda dosta brzo uče, pa tako možemo pronaći neke veoma interesantne proizvode po odličnim cenama. Model N60 predstavlja Wireless ruter koji donosi dosta toga interesantnog, i to po prilično dobroj ceni. Prvenstveno je to podrška za 802.11n standard, a zatim i paralelni rad na 2.4GHz i 5GHz frekvencijama.

Ključne karakteristike

  • Podrška za 802.11n standard
  • Paralelno radi na 2.4GHz i 5GHz
  • Ima zaseban IPTV port, kao i USB port

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: WiFi 802.11b/g/n, 2.4GHz+5GHz, 300Mbps+300Mbps
  • Konektori: 1x 10/100/1000M WAN, 3x 10/100/1000M LAN, 1x 10/100/1000M IPTV, 1x USB 2.0
  • Bezbednost: 64-/128- bit WEP, WPA-PSK, WPA2-PSK; WPS; Wireless Access Control (Wireless MAC filter), Client, URL Filtering

Tenda Dual-band Gigabit Router N60

Tenda uređaji su prilično jednostavnog ali i elegantnog dizajna, bez pokušaja da se bude previše originalan, ili još gore, ružnjikavih linija i manje kvalitetne plastike što smo mogli videti kod nekih drugih proizvođača. Dimenzija od 171.6 x 111.2 x 25.5 mm ne odskače mnogo od proseka kada su Wireless ruteri u pitanju. Kompletno bele boje plastike, i relativno niskog profila, neće biti problema da se uklopi u bilo koje okruženje, bez obzira da li će stajati na stolu ili nekoj drugoj ravnoj površini, ili će se zakačiti na zid. U pakovanju stižu eksterni adapter za napajanje i LAN kabl, korisničko uputstvo i Setup Wizard program koji je isporučen na CD-u, dakle prilično uobičajeno pakovanje.

Ruter sa gornje strane ima red statusnih dioda kojih ima čak 10 ukupno, ali su lepo označene i neće biti problema sa identifikacijom šta koja znači. Sa zadnje strane imamo dve fiksirane antene (dužine 17.5cm), kao i ceo red konektora: konektor za napajanje, WAN, tri LAN i jedan IPTV port. Odmah da kažemo i da je IPTV u suštini regularan LAN port. Tu je još i WPS/Reset taster, što će olakšati povezivanje i priključivanje drugih Wireless uređaja. Sa bočne strane imamo i jedan USB port, koji će poslužiti za priključivanje USB štampača (koji se deli preko mreže) ili eksternog hard diska ili flash diska koji se tada pretvaraju u mrežni resurs, pa je to recimo vrlo zgodno rešenje za backup podataka.

Rezime

Ono što je najbitnije kod ovog modela je to što paralelno radi na 2.4GHz i 5GHz, te na svakoj frekvenciji može ostvariti maksimalan (teoretski) protok od 300Mbps (da nekoga ne zbuni ako negde u specifikacijama pročita 600Mbps). Većina Wireless uređaja radi na 2.4GHz gde je već prilična gužva i nije uvek lako pronaći slobodan kanal za maksimalne performanse, dok noviji uređaji rade i na 5GHz, gde će biti dosta lakše dobiti veće brzine. I dalje pričamo o brzinama koje su dosta veće od prosečnog Internet linka kod nas, no to nije nebitno kada je u pitanju kopiranje podataka u lokalnoj mreži ili strimovanje HD sadržaja. Konkretni rezultati i performanse će dosta zavisiti od pozicije uređaja, konfiguracije prostorija ali i samih uređaja, no ono što smo mogli videti je stabilan signal, bez pucanja veze i brzine transfera koje su u rangu onoga što smo videli kod poznatijih proizvođača i modela koji najčešće koštaju više. Signal na 5GHz se pokazao ne baš idealnim za neku veću razdaljinu kada je 2.4GHz varijanta imala bolju brzinu, no opet, to dosta zavisi od situacije gde ruter radi. Po ceni koja je dobra i za običan 4-portni Wireless ruter, dobija se dual-band model koji ima i USB priključak, što je stvarno odlična ponuda.

Conclusion

The most important thing about this model is that it simultaneously works on the 2.4GHz and 5GHz, and at each frequency can achieve 300Mbps maximum (theoretical) bandwidth (600Mbps according to specifications). Most wireless devices work at 2.4GHz, and that category is quite crowded so it is not easy to find a free channel for maximum performance, while newer devices operate at 5GHz, and in this case, it is easier to get higher speeds. We are talking about speeds that are much higher than the average Internet link on the local market, however, that is relevant when it comes to copying data to a local network or streaming HD contents. The actual results and performance will depend on the position of the device, the configuration of the rooms and devices themselves, but what we have seen is a steady signal without breaking the connection and the transfer speed equivalent to what we saw within the well-known manufacturers and models that usually cost more. Signal on 5GHz is not ideal for a greater distance while the 2.4GHz version provides a higher speed, but that depends on the situation. At a price that is affordable for a regular 4-Port Wireless Router, buyers obtain a dual-band model that has a USB port, which is a great offer.

Preporučena cena (uključujući PDV, jun 2014.): 50€

Gembird d.o.o ustupio: Tenda Dual-band Gigabit Router N60
maloprodaja: Partizanski Blok I 5G, 011/4140 284
zvanični sajt: gembird.rs