Tenda High Power WiFi USB Adapter

Iz kompanije Tenda nam stiže jednostavan, ali veoma praktičan USB adapter koji služi za povezivanje računara na WiFi mrežu. Koristi nešto snažniju 5dBi antenu koja se može skinuti i zameniti nekom još jačom ako bude trebalo.

USB WiFi adapteri su postali veoma popularni, pošto su definitivno i najjednostavniji način da se računar bežično poveže na mrežu, bez provlačenja kablova ili nekih drugih komplikacija. U ponudi postoji veliki broj raznih modela, od onih minijaturnih koji tek malo vire iz USB porta, pa do ovakvih koji imaju nešto veće, odnosno snažnije antene, a koji su dobar izbor za one koji imaju problem sa jačinom WiFi signala. Tenda je jedan od novijih proizvođača mrežne opreme koji je od relativno skoro kod nas na tržištu, i do sada smo videli prilično dobar kvalitet i funkcije po vrlo konkurentnim cenama.

Ključne karakteristike

  • 5dBi antena koja se može skidati
  • Dobra cena

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: WiFi 802.11b/g/n, 2.4GHz, 150Mbps
  • Konektori: USB 2.0
  • Bezbednost: Firewall, 64/128-bit WPA-PSK, WPA2-PSK, WPA-PSK/WPA2-PSK, WPS
  • Dimenzije: 90x61x24 mm

Tenda High Power Wireless N150 USB Adapter UH150

Ovaj USB adapter predstavlja desktop varijantu koja će više odgovarati onima koji planiraju da svoj računar povežu na WiFi, stim što naravno USB interfejs omogućava da ga priključite i na laptop (mada će svakako izgledati malo rogobatno). Dimenzije kućišta su 90x61x24 mm, koje je inače bele boje i glossy finiša sa gornje strane, dok je donji deo od sive mat plastike. U pratećem pakovanju stižu CD sa drajverom i uputstvom, jedan USB kabl i antena. Odmah primećujemo da se radi o nešto većoj anteni, i u pitanju je omni-direkcioni 5dBi model koji obezbeđuje i nešto bolje rezultate u odnosu na prosek i antene koje se koriste kod USB WiFi adaptera.

Sa gornje strane uređaja imamo statusnu diodu i WPS taster, dok je sa zadnje strane samo jedan MicroUSB konektor, a ukoliko iz nekog razloga kabl iz pakovanja nije dovoljno dugačak, možete koristiti bilo koji drugi USB kabl sa MicroUSB konektorom. Za razliku od nekih drugih modela za koje znamo da ima problema sa kompatibilnosti sa sa novijim verzijama Windows operativnog sistema, UH150 bez problema radi na svim Mac OS i Windows platformama. Pošto je u pitanju USB plug and play uređaj, u većini slučajeva neće ni biti potrebna instalacija drajvera, mada su oni za svaki slučaj uključeni u pakovanje. Podržani režimi rada su Ad-Hoc/Infrastructure mode, i ovaj adapter radi na 2.4GHz uz maksimalan protok od 150Mbps. Kao i kod većine dostupnih modela, ovaj adapter podržava 64/128-Bit WEP, odnosno WPA-PSK, WPA2-PSK, WPA-PSK/WPA2-PSK zaštite.

Rezime

Ukoliko je prijem signala bio problematičan sa nekom integrisanom ili slabijom eksternom antenom, to ne bi trebao da bude više slučaj. Ipak, treba imati na umu da to dosta zavisi od položaja antene, rasporeda drugih 2.4GHz signala po dostupnim kanalima (gde se dosta isplati eksperimentisati), kao i raspoeda prepreka i prostorija, no jedno je izvesno, ovakav USB adapter će sigurno dati bolje rezultate od prosečnih modela koje smo do sada videli, i to po dosta boljoj ceni.

Conclusion

If the reception was an issue using some integrated or weaker external antennas, this is no longer the case. This depends on the position of the antenna, disposition of other 2.4GHz signals through the available channels (where you need to experiment), as well as other obstacles, but one thing is certain - this USB adapter will certainly give better results than the average models we have seen so far and it is available at a favorable price.

Preporučena cena (uključujući PDV, novembar 2014.): 12€

Gembird d.o.o ustupio: Tenda High Power Wireless N150 USB Adapter UH150
maloprodaja: Partizanski Blok I 5G, 011/4140 284
zvanični sajt: gembird.rs