Tenda N301 Wrls Easy Setup Router

Jedan od jednostavnijih modela Wireless rutera koje Tenda ima u ponudi, sa podrškom za 802.11n standard. Koristi nešto jače 5dbi antene koje su zaslužene i za jači signal u odnosu na prosek.

Kompaniju Tenda smo već upoznali po vrlo dobrim mrežnim uređajima koji su pravljeni mahom za kućne korisnike i one koji nisu opterećeni zvučnim imenima kada kupuju mrežnu opremu. Na testu smo imali model oznake N301, što je osnovni model wireless rutera sa podrškom za 802.11n standard koji je napravljen da bude što jednostavniji za instalaciju i korišćenje. Dodatno, cena je veoma povoljna i to je ono što nam je takođe privuklo pažnju, pošto je za slične modele najčešće potrebno izdvojiti nešto više novca.

Ključne karakteristike

  • Podrška za 802.11n standard
  • Jednostavna montaža
  • Dobre performanse i još bolja cena

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: WiFi 802.11b/g/n, 2.4GHz, 300Mbps
  • Konektori: 1x 10/100/1000M WAN, 3x 10/100/1000M LAN
  • Bezbednost: 64-/128- bit WEP, WPA-PSK, WPA2-PSK; WPS; Wireless Access Control (Wireless MAC filter), Client, Web Filtering

Tenda N301 Wireless Easy Setup Router

Ovaj model Wireless rutera je dimenzija 127.4mm90.5mm26mm, što je manje od onoga što najčešće viđamo, uz konstataciju da su intalirane fiksne 5dbi Omni Directional antene, što bi trebalo u startu da bude dovoljno za malo jači signal (u proseku se koriste 3dbi antene). Dizajn kućišta je jednostavan i u pitanju je obična bela mat plastika, sa utisnutim logom proizvođača sa gornje strane i redom statusnih dioda: System, LAN, WAN i po jedna za svaki LAN port. Prateće pakovanje je standardno, sa eksternim adapterom za napajanje, LAN kablom, kratkim korisničkim uputstvom i CD-om sa Wizard programom za inicijalno podešavanje.

Sa zadnje strane, vidimo konektor za napajanje i četiri porta, od kojih je jedan rezervisan za ulaznu konekciju, tako da je ovo u stvari 3-portni Wireless ruter. Dodatno, imamo na raspolaganju i jedan Reset/WPS taster, dok je po običaju Power taster izostao. Inicijalni setup je gotov u tri jednostavna koraka i potrebno je pratiti uputstvo, dok se sva naknadna podešavanja obavljaju preko Web interfejsa koji je dovoljno brz i jednostavan za korišćenje. Pored standardnih opcija, nije loše pomenuti i Parental Control gde se može definisati vreme kada će internet biti dostupan, uz blokiranje određenih domena.

Rezime

Performanse ovog modela ni malo ne zaostaju za sličnim modelima, stim što čak u pojedinim situacijama postiže i bolje rezultate, a sve zahvaljujući ugrađenim malo jačim antenama. Ono što je posebno bitno i dobro je to da je cena veoma povoljna za jedan 802.11n model, i to je ono što će biti i odlučujući faktor prilikom kupovine.

Conclusion

The performance of this model does not lag behind similar models, while in some cases even better results can be achieved thanks to stronger built-in antennas. It is important to say the price is affordable for the 802.11n model, which is going to be a decisive factor when buying.

Preporučena cena (uključujući PDV, jul 2014.): 20€

Gembird d.o.o ustupio: Tenda N301 Wireless Easy Setup Router
maloprodaja: Partizanski Blok I 5G, 011/4140 284
zvanični sajt: gembird.rs