Tenda W302R 300Mbps N Router

Wireless ruter pomalo neobičnog izgleda, sa podrškom za 802.11n standard i maksimalno 300Mb/s, uz rad na 2.4GHz mreži. Ono što je posebno karakterično za ovaj model je podrška za WISP client režim rada što mnogima može biti vrlo korisno.

Tenda je ime koje već neko vreme možemo videti na našem tržištu, a radi se o sve popularnijim mrežnim uređajima, za kuću i kancelariju. Ovoga puta, imamo priliku da vidimo gigabitni Wireless ruter koji podržava 802.11n standard, i koji i će, osim interesantnim dizajnom, privući pažnju zbog opcije da se koristi u Client WISP režimu. Kako će mnogima sigurno biti interesantno što je u pitanju gigabitni model, odmah da kažemo i to da, barem kada je brzina internet linka u pitanju, svakako neće biti razlike u odnosu na standarne 100M modele, dok će se razlika primetiti samo kod transfera podataka u okviru lokalne mreže.

Ključne karakteristike

  • Podrška za 802.11n standard
  • Jednostavna instalacija
  • Dobar odnos cene i performansi

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: WiFi 802.11b/g/n, 2.4GHz, 300Mbps
  • Konektori: 1x 10/100/1000M WAN, 4x 10/100/1000M LAN
  • Bezbednost: 64-/128- bit WEP, WPA-PSK, WPA2-PSK; WPS; Wireless Access Control (Wireless MAC filter), Client, Web Filtering

Tenda W302R 300Mbps N Router

Iako su mu dimenzije od 257x188x60 mm manje više standardne i ne odskaču od proseka, srednja antena se dosta razlikuje od onoga što najčešće viđamo. Nekome to neće biti bitno, dok neko ipak preferira uređaje sa internim, skrivenim antenama, no to je već pitanje ukusa. Činjenično stanje je da modeli Wireless rutera i Access Pointa sa eksternim antenama postižu bolju pokrivenost i imaju jači signal, te ukoliko i inače imate problema sa signalom, ovako nešto svakako predstavlja dobar izbor. Ovaj model se može postaviti na ravnu površinu, uspravno pomoću plastičnog postolja-nosača koji se dobija u pakovanju, ili jednostavno se zakačiti na zid. U pakovanju se dobijaju još eksterni adapter za napajanje, LAN kabl, kratko korisničko uputstvo i CD sa pratećim softverom.

Sa prednje strane se nalaze LED statusne diode (po jedna za svaki LAN port, WAN port, WLAN, Sys i Power), a tu je smešten i WPS taster koji će omogućiti jednostavnije i brže povezivanje uređaja koji podržavaju tu tehnologiju. Sa zadnje strane imamo četiri LAN porta, jedan WAN, priključak za napajanje i Reset taster, dakle sve standardno što nalazimo na ostalim modelima Wireless rutera. Ovaj model podržava 802.11n standard i radi na frekvenciji od 2.4GHz, uz maksimalan protok od 300Mb/s, naravno u teoriji, pošto se to u praksi, u najboljim uslovima i okolnostima kreće oko 10-11MB/s.

Rezime

Podešavanja nisu komplikovana, i inicijalno se može koristiti Wizard sa CD-a za one najosnovnije stvari, dok se naravno posredstvom Web interfejsa pristupa ostalim parametrima. Ono po čemu će sigurno biti poznat jeste Client WISP režim rada, što jednostavno rečeno znači da se može bežično povezati na već postojeći Wireless signal (Wireless WAN praktično), što može biti veoma korisno ukoliko u blizini imate neki Wireless koji je otključan ili čiju šifru znate. Sve zajedno, uprkos pomalo neobičnoj anteni, radi o sasvim dobrom Wireless ruteru koji podržava gigabitne konekcije i Client WISP režim rada.

Conclusion

Settings are not complicated; however, Wizard from the CD can be used initially for the most basic things, while the Web interface provides access to other parameters. The most popular will be the Client WISP mode, which means it is possible to wirelessly connect it to an existing wireless signal (wireless WAN), which can be useful if you have an unlocked Wireless or whose password you know. Despite the unusual antenna, this is a good Wireless router that supports gigabit connections and Client WISP mode.

Preporučena cena (uključujući PDV, jul 2014.): 47€

Pin Computers ustupio: Tenda W302R 300Mbps N Router
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.