Tenda W308R Wireless ruter

Vrlo dobar Wireless ruter koji ima 4 LAN porta, podržava 802.11n standard (300Mbps) i radi na frekvenciji od 2.4GHz. Jednostavan je za instalaciju a košta manje od većine konkurencije, tako da zaslužuje preporuku.

Tenda spada u proizvođače koji su tek od nedavno dostupni na našem tržištu, sa dosta dobrom ponudom mrežnih uređaja koji spadaju među povoljnije, tako da će sigurno brzo i privući pažnju domaćih kupaca. Već smo isprobali par različitih modela, i uglavnom se razlike svode na broj portova, verziju 802.11n standarda i instalirane antene. Model W308R podržava 802.11n u punoj brzini od 300Mbps (ne treba zaboraviti da je ovo ipak samo teoretska brzina), radi na frekvenciji od 2.4GHz i dolazi sa fiksnim 5dBi antenama, što bi trebalo da obezbedi malo bolji kvalitet signala i pokrije veću površinu. Uz odličnu cenu i činjenicu da su razlike stvarno zanemarljive u odnosu na modele poznatijih proizvođača, očekujemo i dobru prodaju.

Ključne karakteristike

  • Jednostavna instalacija
  • Dobra cena
  • Odlične performanse, 5dBi antene

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: WiFi 802.11b/g/n, 2.4GHz, 300Mbps
  • Konektori: 1x 10/100M WAN WAN, 4x 10/100M WAN LAN
  • Bezbednost: 64-/128- bit WEP, WPA-PSK, WPA2-PSK; WPS; Wireless Access Control (Wireless MAC filter)

Tenda W308R Wireless ruter

Ruter se izgledom odličnu uklapa u ono što smo do sada videli kada su Tenda modeli u pitanju, a već smo konstatovali da neobično podsećaju na TP-Link modele. Kućište je sa gornje strane od bele glossy plastike, dok je ostatak u mat crnom finišu. Kvalitet izrade je prosečan, a uređaj može da se postavi na ravnu površinu stola ili zakači na zid po potrebi. U pakovanju stižu uputstvo u papirnom formatu, CD sa uputstvima i wizardom za prvo podešavanje, LAN kabl i adapter za napajanje. Prilikom prvog priključivanja, potrebno je spojiti uređaj LAN kablom na računar, odakle se preko Web interfejsa i default username/password kombinacije lako pristupa svim podešavanjima. Odatle se uključuju i Wireless funkcije, i obavljaju sva ostala podešavanja.

Sa gornje strane uređaja imamo poređane statusne diode: Power, SYS, WLAN, WPS, WAN, LAN(1-4), dok su pozadi svi ostali konektori: za napajanje, WAN, četiri LAN, kao i deljeni Reset/WPS taster. Vidimo da su antene fiksirane, odnosno da se ne mogu skidati, što i nije neki problem pošto se radi o 5dBi modelima koji su snažniji od uobičajenih 3dBi, a samim tim i bolji izbor ukoliko imate problema sa dometom ili kvalitetom bežičnog signala. U ovome je i glavna razlika u odnosu na model kod koga se antene mogu skinuti, a koji je i skuplji za koji evro, pa eto mogućnosti i da se malo uštedi. Što se tiče performansi, ovaj model postiže odlične rezultate koji su u rangu i skupljih 802.11n modela, i dobro se pokazao u poređanju sa malo skupljim uređajima iz iste kalse.

Rezime

Što se dostupnih opcija tiče, nema baš previše toga na raspolaganju, ali su tu recimo Client, Mac, URL filteri, uobičajeni security protokoli ali i remote Web management. Ovaj model može raditi i u Bridge modu, što je odlično pošto se na taj način može dodati postojećoj mreži i pojačati signal tamo gde je potrebno. Za ispod 20€ koliko košta, više nego dobar uređaj za sve kojima treba jednostavan i brz Wireless ruter.

Conclusion

There is not too much things available, however, there are Client, Mac, URL filters, common security protocols and remote Web management. This model can work in Bridge mode, which is great since in this way, a signal can be added to the existing network where necessary and be strengthened. At the price smaller than 20 Euros, it is a good choice for users who need a simple and fast Wireless router.

Preporučena cena (uključujući PDV, februar 2014.): 20€

Gembird d.o.o ustupio: Tenda W308R Wireless ruter
maloprodaja: Partizanski Blok I 5G, 011/4140 284
zvanični sajt: gembird.rs