Tenda W311MI WiFi N150 Pico

Jedan od brojnih USB adaptera koji su dostupni na tržištu, sa minijaturnim dimenzijama i podrškom za 802.11n standard. Kako je antena integrisana, ne treba očekivati neke impresivne rezultate po pitanju dometa i jačine signala.

Tenda je već dovoljno poznata po mrežnim uređajima, da već znamo da možemo da očekujemo kvalitetne periferije po dobrim cenama. Na test nam je stigao W311MI, koji proizvođač zove Pico USB adapter, koji je veoma praktičan gadget za one kojima treba WiFi a nemaju tu opciju na laptopu ili desktopu. U odnosu na slične varijante, ovaj USB adapter se razlikuje primarno po impresivno malim dimenzijama, zbog čega će biti vrlo zgodan za nošenje. Druga strana medalje je naravno činjenica da ugrađena antena ne može imati tako dobre performanse kao da je u pitanju bilo koja eksterna varijanta.

Ključne karakteristike

  • Minijaturne dimenzije
  • Jednostavna instalacija

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: WiFi 802.11b/g/n, 2.4GHz, 150Mbps
  • Konektori: USB 2.0
  • Bezbednost: 64-/128-bit WEP, WPA-PSK, WPA2-PSK, WPA-PSK/WPA2-PSK, WPS
  • Dimenzije: 21mmx15mmx7.7mm

Tenda W311MI Wireless N150 Pico USB Adapter

Ovaj adapter sa dimenzijama od 21x15x7.7 mm spada u takozvane nano odnosno kako Tenda to zove pico modele. Najviše liči na Wireless USB adaptere za tastature i miševe, i praktično imamo USB konektor sa malim plastičnim vrhom. Ono što se kod ovakvih modela najviše ceni jeste to da se bukvalno neće ni videti niti smetati kada se priključi na USB port, što posebno znači vlasnicima laptop računara koji će ga koristiti, da ne bi zauzimao previše dragocenog prostora. Sa druge strane, treba voditi i računa da se slučajno ne zagubi, zbog ovako kompaktnih dimenzija.

U pratećem pakovanju stiže samo CD sa uputstvom, drajverom i wizard programom za brzo povezivanje. Ukoliko ste ikada bilo koju USB periferiju instalirali na računar, neće biti problema ni sa ovom i za to će biti potrebno svega par minuta. Što se specifikacije tiče, podržan je rad na 2.4GHz i 802.11n standard, sa maksimalnim (teoretskim) protokom od 150Mbps (dakle, pola od standardnog 802.11n standarda). Ovo ne treba da brine pošto je to i dalje dosta više od brzine interneta koja je dostupna, i jedino će eventualno biti nepraktično za one koji kopiraju veću količinu podataka u okviru lokalne mreže.

Rezime

Ovaj USB adapter se pridružuje velikom broju modela koji su već dostupni na tržištu i to praktično identičnih performansi i dimenzija. Razlika će biti i to jedino u ceni, a sa oko 8€ koliko košta, ovaj Tenda model spada u jeftinije i zbog toga i dobija preporuku. Ako vam treba što jednostavniji način da dobijete WiFi, a domet i jačina signala nisu problem, onda svakako treba razmotriti Tenda W311MI.

Conclusion

This USB adapter joins a number of models already available on the market offering practically the same performance and dimensions. The only difference is the price. At the price of 8 Euros, this Tenda model belongs to cheaper ones and we do recommend it. If you need a simple way to get to the WiFi, and the range and signal strength are not the problem, then you should consider Tenda W311MI model.

Preporučena cena (uključujući PDV, mart 2015.): 9€

Gembird d.o.o ustupio: Tenda W311MI Wireless N150 Pico USB Adapter
maloprodaja: Partizanski Blok I 5G, 011/4140 284
zvanični sajt: gembird.rs