Tenda W316R 4-port Wireless ruter

Ovaj model spada u najjednostavnije modele 4-portnih Wireless rutera. Podržava 802.11n standard i protok od 150Mbps, a radi na frekvenciji od 2.4GHz. Zahvaljujući 5dBi anteni, postiže i nešto bolje rezultate od proseka, pogotovo tamo gde inače ima problema sa prijemom signala.

Pristiglo je još Tenda mrežnih uređaja na testiranje, i čini se da su namere prilično ozbiljne kada je naše tržište u pitanju. Model W316R je standardni 4-portni Wireless ruter koji košta ispod 15€, što je više nego dovoljno da se privuče pažnja domaćih kupaca koji najčešće pre svega traže povoljnu cenu, pa tek onda i druge stvari. Za sada, Tenda se dosta dobro pokazala sa uređajima srednje i osnovne kategorije koji su dosta dobrog odnosa cene i kvaliteta. Ovaj model ima sve ono što većini korisnika i treba, jednostavan i relativno brz interfejs i performanse koje nisu ništa lošije od dosta skupljih modela.

Ključne karakteristike

  • Kompaktne dimenzije
  • Dobra cena
  • Performanse u rangu ostalih Lite modela

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: WiFi 802.11b/g/n, 2.4GHz, 150Mbps
  • Konektori: 1x 10/100M WAN WAN, 4x 10/100M WAN LAN
  • Bezbednost: 64-/128- bit WEP, WPA-PSK, WPA2-PSK; WPS; Wireless Access Control (Wireless MAC filter)

Tenda W316R Wireless ruter

Tenda W316R je dimenzija koje su prosečne kod 4-portnih modela, sa dizajnom koji uklapa u ostatak proizvoda. Kućište je belo-sive boje, sa gornjim delom u glossy plastici, oznakom proizvođača sa gornje strane i prednjim panelom gde su smeštene statusne diode (Power, SYS, WLAN, WPS, WAN, LAN(1-4)) i oznaka modela. Kao i većina drugih uređaja, i ovaj se može postaviti na ravnu podlogu ili zakačiti na zid ako je tako zgodnije. Prateće pakovanje je isto kao kod najvećeg broja Wireless rutera, sa adapterom za napajanje, kratkim uputstvom, CD-om sa softerom i LAN kablom. Instalacija je solidno objašnjena u uputstvu, a svodi se na to da se ruter priključi kako treba (po jedan LAN i WAN konektor) i pristupi Web interfejsu, obave podešavanja a povežu i uređaji bežičnim putem.

Sa zadnje strane rutera je konektor za napajanje, Reset/WPS taster, četiri LAN i jedan WAN port. Antena je fiksirana i u pitanju je 5dBi model (najčešće se koristi 3dBi varijanta), tako da će se u startu dobiti nešto snažniji i kvalitetniji signal. Ruter radi na 2.4GHz frekvenciji i podržava 802.11n standard, uz maksimalni protok (koji je doduše teoretski) od 150Mbps. Podržani su sigurnosni protokoli WEP, WPA, WPA2, uz Port/URL/MAC filtering, što je postalo već prilično standardno. Interfejs nema nekih naprednijih podešavanja, a ako treba, ruter može raditi i u Bridge modu, što je vrlo zgodno za poboljšanje prijema signala u većem prostoru, odnosno tamo gde inače ima problema sa prijemom.

Rezime

Performanse nisu razočarale i ruter postiže rezultate koji su prosečni, ali jesmo primetili nešto bolji kvalitet i jačinu signala u slučajevima gde klasični modeli (sa 3dBi antenama) imaju problema. Ovaj model je vrlo dobre cene i biće sasvim dobar izbor bez obzira da li tražite jednostavan Wireless ruter ili uređaj koji će pojačati/proslediti signal u onaj deo prostora gde ga inače nema ili je prijem problematičan.

Conclusion

We were impressed by the performance; the router achieves average results, however, we did notice a slightly better quality and signal strength in cases where the classical models (with 3dBi antennas) have problems. This model is available at affordable price and will be a good choice whether you are looking for a simple wireless router or a device that will amplify/forward signal in the part of the area where normally is not available or the reception is problematic.

Preporučena cena (uključujući PDV, februar 2014.): 15€

Gembird d.o.o ustupio: Tenda W316R Wireless ruter
maloprodaja: Partizanski Blok I 5G, 011/4140 284
zvanični sajt: gembird.rs