Tenda Wireless Easy Setup Router F303

Jednostavan Wireless ruter sa tri 100M LAN porta i tri fiksne 5dBi antene. Odlikuje ga jednostavno podešavanje, dobra jačina signala i generalno odlične performanse, posebno kada se ima u vidu koliko košta.

Kompanija Tenda se tek od skoro pojavila na domaćem tržištu, a radi se o jednom od sada već brojnih kineskih proizvođača mrežne opreme, koji po svemu što smo mogli da vidimo do sada nudi dosta dobar odnos cene i kvaliteta. Ovoga puta ćemo videti jedan od 3-portnih WiFi rutera koji podržava 802.11n standard i maksimalan teoretski protok od 300Mbps. Ovo je model koji dolazi sa tri fiksne antene (ne mogu se skidati) od 5dBi, te se mogu očekivati malo bolji rezultati u odnosu na prosečne wireless rutere, što je stvarno sjajno imajući u vidu cenu.

Ključne karakteristike

  • Podrška za 802.11n standard i 300Mbps
  • Jednostavna instalacija
  • Dobar odnos cene i performansi
  • Nešto snažnije antene daju jači signal

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: WiFi 802.11b/g/n, 2.4GHz, 300Mbps
  • Konektori: 1x 10/100M WAN, 3x 10/100M LAN
  • Bezbednost: 64-/128- bit WEP, WPA-PSK, WPA2-PSK; WPS; Wireless Access Control (Wireless MAC filter), Client, Web Filtering

Tenda Wireless N300 Easy Setup Router F303

Vizuelno, ovaj model se savršeno uklapa u ono što smo do sada i mogli videti kada su Tenda Wireless ruteri u pitanju, sa tankim kućištem izrađenim od bele glossy plastike, sa oznakom proizvođača sa gornje strane. Statusne diode (PWR, SYS, WPS, WiFi, 1, 2, 3, WAN) su takođe sa prednje strane, i ne svetle previše jako da bi smetale. Prateće pakovanje je standardno, sa eksternim adapterom za napajanje, LAN kablom, CD-om sa pratećim softverom i uputstvom kao i kraćim korisničkim uputstvom u papirnom formatu.

Svi portovi su sa zadnje strane, i tu je jedan WAN i tri LAN porta (10/100M podrška), konektor za napajanje i jedan WPS (WiFi Protected Setup) / Reset taster. WPS inače služi da bi se podržani uređaji brže i jednostavnije povezali na ruter bez manuelnih podešavanja. Ruter podržava AP, WISP i WDS Bridge režime rada, uz standardne security opcije koje uključuju 64/128bit WEP, WPA-PSK, WPA2-PSK. Sve ostale opcije su prilično uobičajene i nema ničega posebno novog, stim što smo recimo viđali i rutere sa malo naprednijim firewall podešavanjima.

Rezime

Što se tiče performansi, Tenda F303 se odlično pokazao i možemo da konstatujemo da se primećuje to što koristi nešto jače 5dBi antene, pošto daje jači signal u odnosu na prosek. Naravno, dosta zavisi i od konfiguracije prostora gde se koristi. Inače, radi se o uređaju koji radi na 2.4GHz, odnosno single-band varijanti, što nije loše znati i proveriti pre kupovine. Sa cenom od oko 26€, ovaj Tenda Wireless ruter je dobar izbor za kućne ali i manje zahtevne kancelarijske korisnike koji neće imati problem da poverenje ukažu nešto manje poznatijem imenu.

Conclusion

In terms of performance, Tenda F303 is very good and it is obvious it is using stronger 5dBi antennas, as it gives a stronger signal than the average. Much depends on the configuration of the space where it is used. This unit operates at 2.4GHz i.e. a single-band variant so you need to know and check that before buying. At a price of 26 Euros, this Tenda Wireless router is a good choice for the home but also less demanding office users who do not mind it is a product of an unknown manufacturer.

Preporučena cena (uključujući PDV, novembar 2014.): 26€

Gembird d.o.o ustupio: Tenda Wireless N300 Easy Setup Router F303
maloprodaja: Partizanski Blok I 5G, 011/4140 284
zvanični sajt: gembird.rs