Tenda Wireless N150 Easy Setup Router

Jedan od modela bežičnih rutera iz 802.11n kategorije sa maksimalnim protokom od 150Mbps. Radi se o jednostavnom modelu, lakom za podešavanje, sa dobrim performansama i jakim signalom, kao i više nego povoljnom cenom.

Još noviteta stiže iz kompanije Tenda, koja već sada ima dosta mrežnih uređaja u ponudi od kojih najveći broj i može da se nađe na našem tržištu. Najviše se kao i obično traže Wireless ruteri, što je kategorija u kojoj smo već videli većinu toga što postoji, tako da ovaj N150 model ne predstavlja ništa tako novo, no u svakom slučaju je kompaktan, jednostavan i veoma povoljan wireless ruter koji će mnogima biti i više nego dobar izbor za kućne potrebe.

Ključne karakteristike

  • Podrška za 802.11n standard i 150Mbps
  • Jednostavna instalacija
  • Vrlo povoljna cena

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: WiFi 802.11b/g/n, 2.4GHz, 150Mbps
  • Konektori: 1x 10/100M WAN, 3x 10/100M LAN
  • Bezbednost: 64-/128- bit WEP, WPA-PSK, WPA2-PSK; WPS; Wireless Access Control (Wireless MAC filter), Client, Web Filtering

Tenda Wireless N150 Easy Setup Router

Ovaj Tenda Wireless ruter je dimenzija 127.4x90.5x26 mm i spada definitivno u kompaktnije ovakve uređaje u svojoj kategoriji. Upakovan u kućište zaobljenih kontura, od bele plastike i sa vrlo diskretnom oznakom proizvođača sa gornje strane. Tu su smeštene i statusne diode (SYS, WLAN, LAN 1-3, WAN), a to nam govori da ovo nije klasični 4-portni ruter, već su na raspolaganju tri 10/100M LAN porta. Pakovanje je standardno, sa jednim LAN kablom, eksternim adapterom za napajanje, korisničkim uputstvom i CD-om sa softverom i detaljnijim uputstvom. Što se tiče softvera, u pitanju je Wizard setup program za Windows platformu koji pomaže da se obavi inicijalno podešavanje.

Za one koji ipak vole sve sami da rade, uvek mogu da sve odrade iz Web interfejsa, odakle se i pristupa svim opcijama rutera. Pozadi su konektor za napajanje, jedan WAN i tri LAN porta, WPS/Reset taster, kao i fiksirana antena. Za razliku od većine sličnih wireless rutera, ovaj koristi 5dBi antenu, što znači i nešto jači signal, te nije loše to znati, pogotovo ukoliko u prostoru gde planirate WiFi imate problema sa signalom. Easy Setup iz imena ovog modela nije preteran pošto će svo podešavanje biti gotovo u roku od minuta. Za slučaj da korstite neke uređaje koji podržavaju WPS, povezivanje će biti vrlo brzo pošto se izbegava ukucavanje passworda.

Rezime

Za one koji planiraju nešto kompleksniju konfiguraciju, dobra vest je da ovaj Tenda model radi u standardnom Access Point i Universal Repeater režimu, ali podržava i WISP i WDS bridge režime, tako da će moći da se iskoristi i za poboljšavanje već postojećeg WiFi signala. Sve standardne opcije za sigurnost su i ovde implementirane, u šta spadaju 64-bitna i 128-bitna enkripcija, kao i par opcija vezanih za ugrađeni firewall. Sa cenom od samo 16€, ovaj model će svakako biti među traženijima u svojoj kategoriji.

Conclusion

For those planning a more complex configuration, the good news is that Tenda model works in a standard Access Point, and Universal Repeater modes, but also supports WISP and WDS bridge modes, so it can be used to improve existing Wi-Fi signal. All standard security options are implemented, including 64-bit and 128-bit encryption, as well as a couple of options related to the built-in firewall. At a price of 16 Euros, this model will be among the most popular ones in its category.

Preporučena cena (uključujući PDV, novembar 2014.): 15€

Gembird d.o.o ustupio: Tenda Wireless N150 Easy Setup Router
maloprodaja: Partizanski Blok I 5G, 011/4140 284
zvanični sajt: gembird.rs