Tenda Wrls N300 High Power Router

High Power Router je model nešto jačeg signala, što je vrlo zgodno imati pri ruci za pokrivanje veće površine ili recimo prostorija na drugom spratu. Antene su od 5dBi, stim što se bez problema mogu zameniti i za neke jače ako bude trebalo.

Za Tendu je već sve više kupaca čulo, i za relativno kratko vreme su mrežni uređaji sa potpisom ove firme zauzeli sasvim solidnu poziciju na našem tržištu. Radi se naravno o vrednim Kinezima koji imaju već dosta bogatu ponudu. Na testu smo imali njihov High Power Router koj spada u 802.11n modele sa (teoretskim) protokom od 300Mbps. Ovo High Power se odnosi na to što ruter ima nešto snažniji signal zahvaljujući ugrađenim 5dBi antenama. U svakom slučaju, biće to dobra prilika da se dođe do stabilnog i jakog signala tamo gde je to inače problematično, i to po prilično dobroj ceni.

Ključne karakteristike

  • Podrška za 802.11n standard i 300Mbps
  • Jednostavna instalacija
  • Dobar odnos cene i performansi
  • Nešto snažnije antene daju jači signal

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: WiFi 802.11b/g/n, 2.4GHz, 300Mbps
  • Konektori: 1x 10/100M WAN, 4x 10/100M LAN
  • Bezbednost: 64-/128- bit WEP, WPA-PSK, WPA2-PSK; WPS; Wireless Access Control (Wireless MAC filter), Client, Web Filtering

Tenda Wireless N300 High Power Router W3002R

Ruter se vizuelno ne razlikuje mnogo od drugih Tenda modela koje smo već videli, sa kućištem od bele glossy plastike koje je solidno tanko, i koje se može po potrebi montirati na zid. Prateće pakovanje se ne razlikuje od onoga što najčešće viđamo kod sličnih modela, i tu su adapter za napajanje, LAN kabl, kratko korisničko uputstvo i CD sa malo detaljnijim uputstvom i Wizard programom za inicijalno podešavanje (za Windows platformu). Odmah vidimo i da se koriste antene koje se mogu cele skinuti, tako da ih ako treba, možete zameniti i nekim jačim modelim (recimo 9dBi), uz konstataciju da se koristi standardni konektor, pa neće biti problema oko kompatibilnosti ako se koriste antene drugih proizvođača.

Kao i uvek, napred su smeštene statusne diode (Power, SYS, WPS, WLAN, LAN 1-4, WAN, WPS), dok su svi konektori smešteni pozadi: priključak za napajanje, LAN 1-4 i WAN portovi, kao i jedan WPS/Reset taster. Nije loše proveriti na sajtu proizvođača da li postoji svežija verzija firmwarea (poslednja verzija je V5.07.71 iz 30.09.2014.), a zatim se u par koraka kroz pomenuti Wizard setup ili jednostavno preko Web interfejsa pristupa osnovnim podešavanjima rutera. Ono što je bitno znati je da uređaj podržava Access Point, Universal Repeater, WISP i WDS Bridge režim, što znači da se vrlo lako može iskoristiti za pojačavanje već postojećeg WiFi signala.

Rezime

WiFi ruteri kao što je ovaj su veoma zgodni za korišćenje u kućama ili jednostavno tamo gde treba pokriti veću površinu. Rezultati uvek variraju od dosta toga, konfiguracije terena i prostorija, drugih bežičnih mreža u okolini, no ovaj model bez problema izbija po performansama ispred standardnih 802.11n modela i verujemo da će biti odličan izbor za dobijanje jačeg i kvalitetnijeg signala. Ono što je takođe vrlo bitno jeste to da mu je cena niža od proseka, što ga čini vrlo atraktivnom kupovinom.

Conclusion

Wi-Fi routers like this are handy for use in homes or in places where you have to cover a larger surface. The results vary from many factors, depending of the terrain configuration, and the existence of other wireless networks in the area, but this model stands out from other models when it comes to performance and 802.11n standard models so we believe it will be a great choice for getting stronger and better signal. Its price is lower than the price of average models, which makes it an attractive choice.

Preporučena cena (uključujući PDV, novembar 2014.): 29€

Gembird d.o.o ustupio: Tenda Wireless N300 High Power Router W3002R
maloprodaja: Partizanski Blok I 5G, 011/4140 284
zvanični sajt: gembird.rs