Thrustmaster T.Flight Stick X

Zanimljiv i vrlo kvalitetan Thrustmaster džojstik namenjen letačkim simulacijama, civilnim ili vojnim. Kvalitet izrade je odličan, a dostupne opcije će zadovoljiti i one sa malo većim prohtevima.

Od svog predstavljanja, Playstation 3 je prešao veliki put i postao sigurno jedna od najzastupljenijih konzola, pa i ne čudi veoma velika ponuda periferija. Thustmaster T.Flight Stick X je prvi kontroler ove kompanije koji je bio kompatibilan sa PS3 platformom, stim što treba znati da podjednako dobro radi i na PC ali i Mac računarima. Kao što se iz imena može videti, džojstik je predviđen za simulacije letenja, o čemu svedoče i kontrole koje su karakteristične za ovakve igre. Kako je u pitanju Plug and Play uređaj, nema nikakve instalacije drajvera, već sve radi od prvog povezivanja.

Ključne karakteristike

  • Interna memorija, mapiranje funkcija, profili
  • Rotacija za kontrolu rudder-a
  • Throttle kontrola
  • Vrlo povoljna cena

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: USB 2.0 Plug and Play
  • Broj tastera: trigger, 12 tastera, POV switch, throttle
  • Dodatno: Mapping taster, interna memorija
  • Kompatibilnost: PC, PS3

Thrustmaster T.Flight Stick X

Prvo što smo primetili jeste da bi kabl mogao biti i malo duži, no pošto se koristi USB interefjs, ni produžavanje nije neki problem. Dalje, vidimo da je džojstik napravljen od mat crne plastike solidnog kvaliteta, sa malo otežanom bazom i podešavanjem otpora, što dosta doprinosi realnosti. Da bi ergonomija bila što bolja, preporučujemo da se obezbedi ravna podloga, stim što sa donje strane postoje i gumirane stope koje sprečavaju proklizavanje. Džojstik generalno deluje dosta čvrsto i robustno, spreman na dugotrajnu i intenzivnu upotrebu i ne deluje nam da će bilo koji deo popustiti. Vertikalni deo se može rotirati oko osnove, čime se reguliše rudder kontrola aviona, stim što se to može i zaključati, ukoliko nije potrebno kada se igra neka druga igra koja nije simulacija letenja.

Na raspolaganju je čak 12 tastera, odličnog kvaliteta i malo zaobljenih, vrlo prijatnih na dodir. PS3 kontrole na žalost nisu mapirane, tako da će morati da se gleda u uputstvo, ali kada se jednom vidi, lako se pamti. Interesantno je da se direktno sa džojstika može menjati funkcija tastera, što se pokazalo vrlo korisno. Na raspolaganju su i throttle kontrola (potisak) ali i poseban hat switch na glavi džojstika. Takođe, tu je i quick-fire (za vojne simulacije) i vazdušna kočnica (civilne simulacije), što kompletira ono što se najčešće koristi i traži kod Flight Stick-ova. Posebno korisno je i prisustvo interne memorije koja pamti sva podešavanja i zgodna je kada se džojstik koristi na više platformi.

Rezime

Thrustmaster T.Flight Stick X se pokazao odlično, kvalitetna izrada i logično raspoređene kontrole, sa dosta opcija posvećenih letačkim simulacijama. Džojstik je čvrst i bez problema će izdržati i malo grublje rukovanje, a najbitnije je da bez ikakvih problema radi na PC i PS3 sistemima. Ima integrisanu memoriju koja pamti sva podešavanja, rotaciju u osnovi za rudder, kontrolu potiska i quick fire ili vazdušne kočnice. Odlična cena zaokružuje vrlo interesantnu ponudu.

Conclusion

Thrustmaster T. Flight Stick X has proven to be excellent, high build quality and logically arranged control, with plenty of options devoted to flight simulation. The joystick is tight and without problems will persist some rough handling, and most important thing is that there is no problem working with PC and PS3 systems. It has an integrated memory that remembers all settings, rotation at the base for the rudder, thrust control, and quick fire or air brakes. Excellent price rounded by a very interesting offer.

Preporučena cena (uključujući PDV, februar 2011.): 36€

ComputerLand ustupio: Thrustmaster T.Flight Stick X
zvanični sajt: pyramid.rs