Titan HW-140W8 140W Power Inverter

Iz kompanije Titan stiže Power Inverter od 140W, namenjen onima koji u kolima imaju potrebu da priključe laptop ili neki od drugih uređaja koji koriste naizmeničnu struju. Koristan gadget koji nije za svakoga, ali svakako da lako rešava pitanje kako u kolima od 12V jednosmerne dobiti 220V naizmeničnu struju.

Za one koji se pitaju čemu služi gadget ovako neobičnog izgleda, da odmah kažemo da Power Inverter ima veoma jednostavnu i jasnu ulogu, a to je da u ovom slučaju jednosmernu struju napona 12V pretvori u naizmeničnu napona 220V. Konektor za upaljač (i dodatni konektor za napajanje) u kolima koristi jednosmernu struju i 12V napon, pa je ovo nešto što će se najviše koristiti baš u kolima, kada imate potrebu da uključite uređaj koji zahteva naizmeničnu struju. Ono što je bitno reći je da bi trebalo voditi računa o specifikaciji uređaja, odnosno da je maksimalna priključna snaga ovog uređaja 140W, no svakako da ne treba insistirati na tome da se ispituje izdržljivost. U svakom slučaju, radi se o praktičnom dodatku za one koji dosta vremena provode u kolima, gde im iz nekog razloga treba klasična Schuko utičnica.

Ključne karakteristike

  • Relativno kompaktne dimenzije
  • Integrisane brojne mere zaštite
  • Jednostavna upotreba

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Ulaz: 12V DC, 0.4 A max
  • Izlazn: 230V AC ± 5%, 50Hz ± 2Hz,
  • Dimenzije: 160 x 70 x 70 mm
  • Težina: 458g
  • Konektori: adapter za kola, VDE Schuko, USB
  • Zaštita: Short circuit, Under voltage, Over voltage, Over temperature, Overload Protection, 15A osigurač

Titan HW-140W8 140W

Ovaj uređaj je interesantnog dizajna i oblika valjka dimenzija 160 x 70 x 70 mm, međutim ne radi se o nekom hiru dizajnera, već čisto praktičnom razmišljanju da može stati bez problema u držač za čaše u kolima (proizvođač to naziva Cola can dizajn). Ceo je izrađen od aluminijuma, što je veoma bitno iz dva razloga: prvo zbog kvaliteta izrade i izdržljivosti a drugi bitniji, zbog efikasnijeg hlađenja. Model koji je bio kod nas ima i ugrađeni ventilator (ne previše bučan) koji će pomoći da transfer toplote bude što brži.

Jedini kabl koji se dobija uz uređaj je i onaj koji se priključuje na slobodan konektor za upaljač, i fiksiran je tako da neće morati da se brine oko toga da li ste ga poneli ili ne. Sam konektor za kola je nešto većih dimenzija, te može biti malo nazgodno ako se utičnica nalazi blizu ručne kočnice ili tamo gde će tih par centimetara štrčati i smetati. Sa gornje strane imamo standardnu Šuko utikač, On/Off taster, statusnu diodu (kada svetli zeleno, uređaj je uključen i radi kako treba, crveno indikuje neki problem) i USB port koji je dobrodošao dodatak. Ipak, odmah da kažemo da USB port isporučuje samo 500mA, tako da neće biti baš previše koristan onima sa tabletima i uređajima koji koriste 2A i jače punjače.

Rezime

Ovaj uređaj u kontinuitetu može izdržati opterećenje od 140W (do 280W maksimalno u Peak-u), stim što postoji ugrađen i niz mera zaštite (Short circuit, Under voltage, Over voltage, Over temperature, Overload Protection), uz zamenljivi osigurač od 15A. Ono što treba imati na umu je da će ovde toplota verovatno biti najveći potencijalni problem, pa treba izbegavati situacije gde se ostavlja u kolima na suncu i koristi posle toga, bez adekvatnog rashlađivanja. Iako možda ovo nije uređaj koji će svako poželeti za auto, ima dovoljno onih koji recimo žele da uključe laptop ili neki drugi uređaj dok su u kolima, u kom slučaju ovo predstavlja idealno rešenje.

Conclusion

This device continuously withstand 140W load (280W is the peak), however, numerous protective measures are provided (Short Circuit, Under Voltage, Over Current, Over Temperature, Overload Protection), along with a replaceable 15A fuse. The heat will be the biggest potential problem, so it is necessary to avoid leaving the device in the car that is in the sun and using it thereafter without an adequate cooling. Although this is not a device that everyone will want for the car, many people want to use laptop or other device while in the car, and in such situations, it represents an ideal solution.

Preporučena cena (uključujući PDV, avgust 2014.): 43€

Computer Dream ustupio: Titan HW-140W8 140W
maloprodaja: Computer Dream prodajna mesta na ovom linku.