Trodnevna Combis konferencija započela u Šibeniku s rekordnim brojem učesnika

Jedanaesto izdanje Combis konferencije, jedne od najvećih regionalnih tehnoloških konferencija započelo je u sredu u prvom i najvećem konferencijskom centru u Hrvatskoj - Konvencijskom centru Šibenik. Na početku trodnevnog druženja, član Uprave i glavni direktor za razvoj aplikativnih i sistemskih rešenja u Combisu Mario Vojvoda istakao je kako je Combis konferencija u novo desetleće postojanja ušla s mnogim novitetima - određen je novi smer u konceptu organizacije, počevši od dužeg trajanja do niza dodatnog sadržaja te non-IT sadržaja.

Combis

Uz to, Vojvoda je istakao da je jedno od najvećih postignuća prvog desetleća konferencije formiranje široke high-tech zajednice stručnjaka i korisnika koji zajedno predvode u trendovima na tržištu. Zajedno gradimo bolje IT sisteme i aplikacije, razvijamo i integrišemo, kreiramo bolje poslovanje, nadamo se i bolji svet oko nas. Iza Combisa je najbolja poslovna godina u istoriji kompanije. Ipak, mi smo uvek fokusirani na budućnost. Na eksperiment, stvaranje novog, na razvoj, na ono što tek sledi u IT-u. Uvek smo deo promene i transformacije u nešto još bolje, nešto što je trenutno teško zamislivo, istakao je Vojvoda.

Combis

Luka Markota, Architecture Lead iz kompanije Cisco, koja je ovogodišnji platinum sponzor konferencije rekao je: Combis i Cisco već dugi niz godina uspešno sarađuju i izuzetno smo ponosni što su iza nas mnogobrojni inovativni IT projekti. Snaga saradnje vidljiva je i na Combis konferenciji koja iz godine u godinu podstiče, ali i usmerava tehnološki razvoj regije. I upravo zbog toga, posebno sam zadovoljan što je Cisco deo projekta Combis konferencije od samih početaka, svih 11 godina. Digitalna transformacija se događa svuda i pogađa sve industrije, s mrežom kao platformom u srcu te digitalne transformacije te sigurnosti, automatizovanom infrastrukturom i kolaboracijom kao temeljima. Mogu danas ponosno reći da Cisco i Combis kao partneri, znaju rešenje, što ćemo vam i predstaviti u iduća dva dana.

Combis

Kroz moto Challenge the Future, cilj konferencije je podstaknuti raspravu o budućnosti tehnologije i izazovima u procesu razvoja naprednih rešenja i usluga. Eksperti Combisa, kao i gostujući stručnjaci prezentovaće kompleksne studije slučaja, nova znanja i trendove te uvid u ekskluzivne rezultate projekata kompanija koje su pokrenule vlastite digitalne evolucije.

Plenarno predavanje powered by Cisco održao je doc.dr.sc. Robert Kopal. Kopal je zanimljivim primerima iz telekomunikacijske industrije, bankarstva, suzbijanja korporativnih prevara, HR-a i nacionalne sigurnosti publici pojasnio koncept analize socijalnih mreža te direktne poslovne koristi koje ona pruža. Važno je osvestiti koliko smo povezani, i šta povezanost zapravo znači. Mreže oblikujemo sami, ali i naše mreže oblikuju nas. Pod uticajem smo svojih prijatelja, ali i prijatelja prijateljevih prijatelja. Nadalje, mreže imaju vlastiti život te poštuju vlastita pravila koja mogu biti različita od pravila osoba koje čine mrežu. Neke od posledica jesu 6 stepeni odvojenosti između bilo koje dve osobe te 3 stepena uticaja na povezane osobe. U poslovne modele bismo, uz tržišne mehanizme, svakako trebali implementirati i mrežne mehanizme, pojasnio je uvodno Kopal.

Sledeća evolucijska faza razumevanja mehanike mreža jeste socijalna fizika koja opisuje matematičke poveznice između informacija i protoka ideja s jedne i ljudskog ponašanja s druge strane, rekao je Kopal. Tako je primerice izračunima socijalne provodljivosti i socijalnog trenja moguće definisati verovatnočću informacijske kaskade što omogućuje predviđanje trendova u mnogobrojnim industrijama.

Konferencija je započela u nešto ležernijem stilu, a u nastavku prvog dana učeanike očekuju najavljivani noviteti poput CoCo Datinga - inovativnog poslovnog networkinga u opuštenoj atmosferi te CoCo BeerUp-a i CoCo Quiz- a. U četvrtak, nakon svečanog otvaranja 11. izdanja Combis konferencije, održaće se plenarno predavanje Jonasa Kjellberga, jednog od kreatora Skypea te predavanja koja su ove godine podeljena u pet tematskih područja: Combis Solutions, Connected Future, It's All About Technology, Security i Redefined Workplace.

Za treći dan konferencije organizatori najavljuju soft skills radionicu te niz predavanja na temu IT sigurnosti i inspirativnih prezentacija na temu Combisove vizije IT budućnosti. Ovogodišnja konferencija okupila je rekordnih 500 posetilaca. Uz Hrvatski Telekom, partnera konferencije, Combis konferenciju su podržali platinum sponzor Cisco, zlatni sponzori Citrix, Commvault, Dell EMC i Intel, Fortinet, Hewlett Packard Enterprise, Palo Alto Networks, Veeam Software i Wacom Europe GmbH, srebrni sponzori Lexmark i VMware, sponzor Lenovo te medijski pokrovitelji ICTbusiness.info, Jutarnji list, Lider, Mreža, Netokracija, Novi list, Studentski.hr, ŠibenikIN, tportal.hr i Večernji list. Konferenciju podržavaju i Euroherc osiguranje, službeni osiguravatelj Combis konferencije te Algebra, akademski partner Combis konferencije.