U slavu El Maestra,TAG Heuer je lansirao limitiranu ediciju satova FANGIO

Nema govora da bi istorija automobilizma bila ista, da nije postojao Huan Manuel Fanđo, famozni Argentinac koji je osvojio 5 puta Formulu 1 tokom 50-tih godina prošlog veka, postavivši rekord koji niko nije uspeo da obori punih 47 godina. To je pošlo za rukom tek Mihael Šumaheru 2003. godine.

TAG Heuer

Rekordi rođenog Argentinca (iako je poreklom bio Italijan), u procentima su toliko veliki da mnogi smatraju da oni nikada neće biti prevaziđeni. Takmičio se ukupno u 52 Grand Prix trke, od kojih je osvojio 24, imao ukupno 28 pol pozicija i 23 najbržih krugova! U sedam punih sezona, koliko se trkao, osvojio je 5 šampionata.

TAG Heuer

60 godina kasnije nakon njegove pobede 1957. godine, TAG Heuer obeležava godišnjicu prezentujući novu ograničenu seriju sata -TAG Heuer Formula One Fangio Limited Edition, obeležavajući legat i slaveći sportistu koji je dugo godina bio inspiracija Džeku Heuer-u.

TAG Heuer

TAG Heuer sa svojom baštinom, čvrsto zacementiranom u automoto sportu, ponosan je da obeleži ovaj događaj u trkačkoj istoriji sa izuzetnim novim satom koji slavi sva Fanđova dostignuća - Formula 1 hronograf sa trkačkom trakom u bojama Argentine na brojčaniku i Fanđovim prepoznatljivim potpisom na zadnjem delu kućišta prečnika 43 mm.

TAG Heuer

Sat je predstavljen u londonskom salonu renomiranog istorijskog dilera i restauratora automobila JD Classics, u prisustvu izvanrednih primeraka koje je vozio Fanđo- Jaguar C-Tipe iz 1952. godine, koji je kupio nakon što ga je otkrio na Jaguar štandu u okviru Belgijskog sajma automobila.Takođe, prikazani su još neki automobili koji su obeležili zlatno doba automobilizma kada je Fanđo bio zvezda.

Fanđov uspeh u Formuli 1 došao je relativno kasno – bio je već u četrdesetim godinama života, kada je 1951. osvojio svoj prvi šampionat u Formuli 1. Nakon što je pokušao da bude fudbaler, mehaničar za motore i vojnik, debitovao je 1938. godine za volanom Ford V8 u Turismo Carretera. Uskoro je postao gospodar endurans trka u Južnoj Americi uključujući i slavnu trku Carrera Panamericanu u Meksiku, koja će inspirisati Džeka Heuera nekoliko godina kasnije u dizajniranju serije Carrera - donoseći mu privatno sredstva da vozi za Maserati u Evropi.

Njegova senzacionalno brza vožnja brzo mu je donela titulu za prvi Formula 1 šampionat 1951. godine 1953. Fanđo je ponovo osvojio trku. Legenda kaže da je nosio Heuer sat na zglobu. Fanđo je osvojio četvrtu titulu sa Ferrarijem 1956. godine, a njegova peta bila je naredne godine sa Maseratijem, pre nego što se 1958. godine penzionisao sa osvojena 24 svetska Grand Prix-a od 52, što je i dalje najveće procentualno dostignuće u istoriji F1.

TAG Heuer-ov moto 'Don't Crack Under Pressure' apsolutno je oličenje slavnog vozača zbog čega je prestižni brend 2012. godine po prvi put izbacio limitiranu ediciju od 200 primeraka modela Targa Florio, hronografa koji je posvećen El Maestru, a nazvan po legendarnoj sicilijanskoj uličnoj trci u kojoj je Fanđo učestvovao u periodu od 1953-1955 završivši treći, odnosno drugi.

Ostali modeli koji su omaž superiornom vozaču neverovatnih veština su lansirani 2007. i 2011. godine-edicija od 4000 primeraka povodom 50-godina Fanđove pobede na Svetskom šampionatu i edicija od 300 primeraka Formula 1 kako bi se obeležila godišnjica vozačevog rođenja. Deo sredstava od prodaje ovih kolekcionarskih satova otišao je u Muzej Juan Manuel Fangio, koji je otvoren u njegovom rodnom gradu Balcarce 1986. godine, devet godina pre nego što je preminuo. Edicija TAG Heuer Formula 1 Fangio biće dostupna u seriji od samo 900 primeraka, sat poseduje odgovarajuću narukvicu od nerđajućeg čelika, a prodavaće se po ceni od £1,350.